Oldalak

2011. január 17., hétfő

Tizenhetedik lépés: Gondolkozzunk! Miért leszünk túlsúlyosak?


Minél többet gondolkodom azon a kérdésen, hogy miért leszünk túlsúlyosak, annál jobban álmélkodom azon, hogy milyen nagyszerű, titokzatos lény az ember. Csodálattal és tisztelettel tölt el, ahogy látom ezt a bonyolult „szerkezetet”, mely a maga sajátos módján minden körülmények között egyensúlyra törekszik. Még akkor is csodálatos dolog ez, ha néha nem jó a választott megoldás. De maga az igyekezet lenyűgöző.
Miért leszünk túlsúlyosak? Azért, mert többet eszünk, mint amennyire a szervezetünknek az élet működtetéséhez szüksége van. Igen ám, de miért eszünk többet? És miért van az, hogy ugyanannyi kalória és mozgás mellett egy hét alatt akár több kilót is fogyunk, máskor meg egy dekát sem. Mikor és miért raktároz több zsírt, több vizet a testünk, máskor miért engedi el jobban? Néha nem is küzdünk érte, és mégis kevesebbet mutat a mérleg. Miért van, hogy néha a minimális kalória is bőven elég ugyanahhoz az életmódhoz, máskor meg a több sem sok? Lehet ezt józan ésszel követni?
Egyre többen gondolják úgy, hogy a tudatos énünk a tervező, a tudattalan az építésvezető. Ahogy a tudatos elménkkel elképzeljük magunkat, ahogy gondolunk magunkra, amilyen igényeket támasztunk magunkkal szemben, a tudattalanunk a rendelkezésére álló eszközökkel azt a kitűzött célt fogja szolgálni. A maga módján őszintén megvalósítja a tervrajzot. Ha védtelenek vagyunk, kerítést épít: hájból. Ha túl kicsinek érezzük magunkat, megnöveli térfogatunkat; ha nem akarunk nőként viselkedni, akkor elformátlanít; ha rossz a hangulatunk, kiadja a parancsot az evésre, hogy az étel örömével lazíthassunk. Nem csodálatos? No, és nem utolsó sorban a zsír a test védelmi szerve. A zsír azért van, hogy védjen. Véd a hideg ellen, kipárnáz, elrejt, tartalékol stb. stb. Szerintetek hogy van ez? 


Szóval: Húsnap

Húsos céklasaláta

Hozzávalók fejenként: 2 db közepes cékla, 10 dkg főtt hús, 1 evőkanál tejföl, 1 kiskanál ecetes torma, só, őrölt kömény, citrom.
Elkészítése: A céklát megmossuk és a sütőben magas hőfokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, először szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Sóval, citromlével, őrölt köménnyel, ecetes tormával ízesítjük. A szintén meghűlt főtt húst kis kockákra vágjuk, a tejföllel együtt az ízesített céklához keverjük. Tejföllel díszíthetjük. 


A tizenhetedik lépésben egy kicsit elgondolkodunk, vajon a mi életünkben éppen mi is vezethetett oda, hogy a testünk túlsúly gyűjtését látta fontosnak. Bármilyen furcsán hangzik is ez, vajon mi lenne az az előny, ami ebből a helyzetből származik?


Holnap folytatjuk.

12 megjegyzés:

  1. No, ezen a könyved óta sokat gondolkodom, rágódom. Mélységesen meglepett, amikor olvastam, és nem akartam hinni, hiszen abszolút nonszensz! mert zavar, amikor látom magam a tükörben, fáj a szívem a régi ruhák után, fizikai fájdalmat okoz, amikor megvennék egy szép ruhadarabot, de mindenem "kilóg" belőle, kicsit "kevesebbnek" érzem magam, amikor pl. látom a férjem zenészkollégáinak csinos feleségeit, és még sorolhatnám. Tehát, látszólag semmi hasznom nincs belőle, pedig biztos, hogy van. De bármennyit is gondolkodom, azóta sem jöttem rá, hogy mi az. Lehet, olyasmi, ami még véletlenül sem jutna eszünkbe, és amit lehet, hogy ésszel nem is lehet felfogni!

    VálaszTörlés
  2. Jaj, elfelejtettem leírni, mit tervezek holnap enni. Ma készítettem a férjemnek egy jó kis zöldségsalátát (szárzeller, kínai kel, hagyma, tárkonyos majonéz, tejföl), amit camembert-rel és paprikás szalámival gazdagítottam. Nos, én is ilyen salátát eszem holnap, illetve kocsonyát, amit szombaton főztem, meg finom-finom halkonzervet (nemrég fedeztük fel őket a Kauflandban), és még némi sajt-, túróféleséget. Persze, ebédre és vacsorára ezeket szépen szétosztva, nem mindent egyszerre!:)

    VálaszTörlés
  3. Azt azért tudnotok kell, hogy mi vagyunk a jók ! Mert olyan a szervezetünk, hogy kevés élelemmel is beéri. Egy éhínségnél a soványak kipurcannak, mi meg még vígan megleszünk :) Ez valahonnan az őskorból maradt meg. Egy biztos, ha én minden másnap ennék egyszer, az is elég lenne. :)
    Van ismerősöm, aki rendszeresen eszik éjjel is, csont sovány. Ez igazságtalanság, de ez van.

    Gyöngyi, gyümölcsnapon lehet enni nyers salátát is gyümölcs helyett? Nem bírom, hogy egész nap csak édeset egyek. Ma délután ettem 10 cm kolbászt. Mert sós, mert fokhagymás és nem édes.

    Holnap ? A tegnapi húslevesből eltettem egy pulykanyakat mindenféle leveszöldséggel. Meg még töltött káposztát !

    VálaszTörlés
  4. Aztán eszembe jutnak dolgok. Hogy miért a raktározás?
    Lehet, hogy az előző életemben éheztem.
    Vagy sokat ettem és most azt kéne megtanulnom, hogy ne egyek.
    Valahol a génekkel is kaptam, anyai apai ágon mindenki rövid és vastag. Most aki eleve filigránnak születik, annak sokkal könnyebb a dolga.
    Gyerekkoromban sokkal puritánabbul étkeztünk, hús csak vasárnap volt, de volt elég ennivaló.
    És az volt a szép gyerek aki dundi volt.
    Amikor én 50 kiló voltam, az Eszter születése után, akkoris azt mondták rám, hogy kövér vagyok.
    Na ilyenek vannak. És ilyenek miatt nehéz lefogyni.
    Mert az mondta nekem a János amikor még az elején jártunk, hogy az ő anyjánál jobban nem főz senki. Hát én elég gyorsan "lefőztem" az anyósomat.
    Ő nem hízékony, meg mindent háromszor annyi energiával csinál, mint kellene, úgy férfiasan, én kényelmesebb is vagyok, én tudok csak úgy lenni, ő nem, neki csinálni kell valamit.
    Elég ennyi ?

    VálaszTörlés
  5. Gondaanyu, itt egy sós, fokhagymás saláta gyümölcsnapra ........ gyümölcsből. :)
    http://edithreceptjei.blogspot.com/2008/10/gymlcsnapi-ss-ebd.html
    Éppen azért találtam ki, hogy sósat is egyek gyümölcsnapon. Amúgy egyél pici sós napraforgót vagy mogyorót, az is segíthet.:)

    VálaszTörlés
  6. Ássunk mélyebbre? Lehet ilyenről itt írni ? Gondolkodtatok-e azon már, hogy jó helyen vagytok-e, azt csináljátok-e ami a dolgotok lenne itt ezen a világon?
    Én nem vagyok benne biztos, hogy ez lenne a dolgom amit csinálok. Illetve, mostanában csinálunk olyanokat is, amit igen, amivel másoknak segítünk.
    Ezekkel emberek közé kell menni, piacra vinni, és ez már olyan, amit szívesen csinálok.
    Aztán. Mi békességben élünk egymással elég jó régóta, mert én hagyom, hogy ő legyen az irányító. Mert őt hagyni kell. Egyszer azt mondtam, hogy ő fütyül és mi ugrunk, és csak csodálkozott,, hogy én így látom? Nem, nem zsarnok, meghallgat, de a döntés az övé.
    Néha szégyellem magam, hogy rossz példát mutattam a lányaimnak. Bár ők jobban csinálják :)

    Gyöngyi, ilyenek miatt ? Mostanában jutnak eszembe efféle gondolatok.

    VálaszTörlés
  7. Gondaanyu, igen, érdemes mélyre ásni, de nem könnyű, és csak jó és békés lelkülettel szabad csinálni. Tegnap igazából nem is ezt a bejegyzést akartam feltenni (ez egyébként a könyvből vagy egy egész pici változtatással), hanem egy olyat, ami nagyon hasonlóról szól, mit amit megemlítettél (a "helyemen vagyok-e"?). Tegnap túl fáradt voltam és nem tudtam azt rendesen megírni, mert nagyon nehéz úgy fogalmazni, hogy azt mondjam, amit tényleg szeretnék, és ne valami lila köd jöjjön ki belőle. De ha ma egy kicsi "jobb állapotban" jövök ki a tanárnéniségből (bár ma négyig vagyok, és az reggeltől elég sok abban a szerepben :) ), akkor lehet, hogy megírom olvashatóra, és akkor majd látjuk, jutunk-e hasznos gondolatokra. :)

    Sedith! Szenzációs gondolat ez az avokádós, meg úgy egyáltalán a gyümölcsnapi sós!!!! És egyébként is le vagyok nyűgözve attól, amiket itt írsz a felvetett kérdésekre is. Nagyon örülök, hogy itt vagy. :) És most elkezdtem agyalni, hogy hogyan lehetne a gyümölcsökből nem édes dolgokat kihozni. A mézet fokhagymával pl. szeretem, van csilis csoki (persze nem gyümölcsnapra - csak a szokatlan kombináció miatt írtam).. ... ... nos... akármit ki lehet találni.
    Fogok ezen agyalni. De addig is azt mondom, hogy jobb egy semleges növényekből összerakatott saláta mondjuk gyümölcsnapon délben, vagy egy darab kolbász este (persze nem gyümölccsel) minthogy ezen a dolgon bukjon meg a változás folyamata.

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom, hogy masoknal hogyan, miert alakult ki a tulsuly. Ha en visszanezek a multamba, meg a gyermekem megszulese utan is hosszu evekig nem kellett odafigyelnem, hogy mit es mennyit eszem, teljesen optimalis volt a testem. Azutan evekig boldogtalan voltam....... nem emlekszem arra, hogy azokban az evekben mennyit ettem, de arra emlekszem, hogy egyre nagyobb ruhakban jartam.
    Kesobb elrendeztem az eletemet. "Elajandekoztam" az exferjemet es a testzsiromat elegettem. Mar hosszu evek ota nagyon boldog az eletem, megis azt figyeltem meg, hogy igy az 5. X utan gyorsan felszedek kilokat, ha mertek nelkul atadom magamat a kulinaris elvezeteknek.

    Eredmenyes, izletes szep napot Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon sokszor agyaltam már én is ezen a könyved elolvasása után.Ilyen mélyre még nem tudok ásni,mert az nagyon messzire vezet és fájdalmas is.

    VálaszTörlés
  10. Tapasztalatom szerint a mélyre ásáshoz bátorság kell és néha valóban igencsak fájdalmas dolgokkal szembesülünk. Jó hír viszont: ha már egyszer sikerült szembenézni a farkassal utána már nem félünk tőle. Pontosabban nem annyira ijesztő, mert már ismerjük... Sokat tudnék mesélni a mélyreásáról...

    VálaszTörlés
  11. Miért leszünk túlsúlyosak? Nem tudom. Miért van az, hogy két ember ha ugyanazt eszi, az egyik elhízik, a másik bármennyit ehet, sovány marad? Alkati? Van aki fiatal korában sovány, és az évek hozzák a túlsúlyt. Lehet lelki oka is, pl egy kis depresszió, vagy családi tragédiák, és máris jöhet kinél az elhízás, kinél a fogyás. Van aki lelki bajaiban sokat eszik, van aki nem tud enni. És persze lehet betegség is az oka. De ha maradunk a testileg - lelkileg egészséges embernél, aki hízik, akkor ezt rá lehet fogni az életmódra? helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód? És azt sem tudom miért van, hogy vannak napok, mikor elrontom a fogyókúrámat, és mégis fogyok, és ha nem eszem, akkor meg hízok. Azt viszont konkrétan tudom, én azért híztam el, mert sok kenyeret és édességet ettem, és nem mozogtam eleget.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok! Nagyon érdekes olvasni, amit írtok, már nagyon készülök rá, hogy én is elmondjam, hogy mire jutottam ezzel kapcsolatban. Remélem, hamarosan sor is kerül erre. De hogy nem olyan egyszerű dolog, az biztos. :)

    Holnap jövök. Jó éjszakát!

    VálaszTörlés