Oldalak

2011. január 12., szerda

Tizenkettedik lépés: Az evéshez való viszonyom tudatosítása



Vízicsibe egyik kommentjében felvetődött a receptekben általam megadott mennyiségek kérdése. Válaszoltam kommentben is, de idemásolom a válasz fontosabb részét:
  • Amit ide leírok - ha direkt nem teszek egyéb megjegyzést (mint pl. fejenként), az 4 főre értendő. Hogy miért így írom? Hát nem tudom..., mert általában a szakácskönyvek is így írják, meg mert én ennyit főzök egyszerre általában. (Mert "szegény" itthoniak is erre vannak kárhoztatva :) :) :) ) Meg mert úgy egyébként nekem ebben a receptírásban a mennyiségek megadása a legnehezebb, mert mindig is "csak úgy szemre", "gondolom szerint", "érzéssel" csináltam.
A mai témánk pedig:

Miért is eszünk

Ez olyan kérdés, amin nem szoktunk gondolkodni. Miért eszem? Miért? Miért is? Most érdemes egy papírt fogni, és leírni a saját válaszainkat. Most, még mielőtt befolyásolna bárkit, amit mondok. Tehát javaslom, fogjál most egy papírt, és írd le a saját válaszaidat. Miért is eszel?

 

Nos, sikerült? Miket írtál? Ilyesmit?  „Mert éhesek vagyunk. Hogy életben maradjunk. Mert megnyugtat. Mert akkor másokkal együtt vagyunk. Mert szeretünk enni. Mert jók az ízek. Mert enni „kell”. Mert ha nem eszem, rosszul vagyok, megbetegszem…, Mert főznöm kell a családnak. Mert van mit enni. Mert… mert…. Talán a gyümölcsnap is alkalmas arra, hogy erre a kérdésre választ adjunk.

A másik kérdés, mely szintén nagyon furcsán hathat így elsőre, ám mégis nagyon fontos, a változás érdekében:  

Mit jelent az, hogy éhes vagyok? Honnan tudom, hogy éhes vagyok? 

No, ezt most komolyan kérdezem. Nagyon hasznos lenne, ha megfigyelnéd, hogy amikor azt érzed, hogy éhes vagy, mit is érzel valójában. Hogyan lehetne azt szavakba önteni? A testedben hol és milyen érzés van? A gyomrodban van vagy a torkodban, esetleg valahol máshol? Égő érzés vagy görcsös, esetleg egészen más? Egyenletes, egyforma vagy változik? Mi változik? Az érzés helye? Az intenzitása? A jellege? Amikor azt érzed, hogy éhes vagy, milyen mondatot, szót fogalmazol meg gondolatban? Enni kéne? Éhes vagyok?... Eszedbe jut-e valami látvány? Mire gondolsz? Egy konkrét étel képe tűnik fel? A hűtőé? Egy helyszín? Egy íz jut eszedbe? Hogyan változik benned az érzés, miközben ezen gondolkozol?

Talán furcsán hat, hogy ilyesmit kérdezek, mert ezen nem szoktunk gondolkodni, de fontos lenne, hogy megtaláld a saját válaszaidat, mert olyasmiről lesz szó hamarosan, aminek átérzéséhez hasznos, ha ilyesmin elkezdünk gondolkodni. Ezért javaslom ezt a következő lépésnek. Gyümölcsnap következik, ez alkalmas is ilyen megfigyelésekre. Kíváncsian várom a fejleményeket.

Szóval, gyümölcsnap megint.

Most vettem egy mangót, és azt variáltam ezzel-azzal. Élvezettel csinálom, hogy felfedezek egy-egy dolgot, egy-egy kombinációt. Vízicsibe juttatta eszembe a vörösáfonyát is. Így vettem azt is. Volt itthon narancs, mandarin, kivi és alma. És ezekből kombináltam ki az ajánlataimat. (Egy mangó volt, csak több variációt készítettem egy-egy részével. A vörösáfonyából meg maradt jócskán későbbiekre is. )
 
Kivi-almakrém mangóval, mandarinnal és vörösáfonyával

Hozzávalók: 1 alma, 3 kivi, mandarin, mangó, aszalt vörösáfonya.
Elkészítése: Az almát a magháza nélkül, de héjastól, a kivit meghámozva összedaraboljuk és turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük. A mangót meghámozzuk, csíkokra vágjuk, a mandarint meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. És a hozzávalókat szépen elrendezzük. (A kivi-alma krém igen figyelemre méltó! )


A mangó maradék részét két másik egyszerű gyümölcssalátához használtam fel:

Mangó mandarinnal és vörösáfonyával

 

Mangó naranccsal


A tizenkettedik lépésben az evésen és az éhségen gondolkodtunk egy kicsit. Inkább azt kéne mondanom, hogy megkezdtük az ezeken való gondolkodást, elkezdtük a megfigyelést, az anyaggyűjtést a változáshoz. Miért is eszem? Honnan tudom, hogy éhes vagyok? Egyszerűnek tűnő fontos kérdések ezek.

Holnap folytatjuk.


14 megjegyzés:

  1. Megint én leszek az első.

    Alapvetően ugye, ha korog a gyomor, az biztos jel.
    Ma délután pl. egyáltalán nem voltam éhes, de nagyon jólesett volna. Egy gyümölcs, egy falat csoki, mogyoró, mindegy, ENNI ! Ezt hol éreztem? Mindenhol:) A boltban, a konyhában, a kamrában:) A fejemben????
    Ha a fogyókúra ott dől el, akkor az ilyen ehetnék is ott keletkezik.
    Vannak unokáim. A Juli már elég nagy, nála rendben van az evés. A Zsófi a testvére, majdnem két éves, akármit kínál neki az anyja nyeeeem4 a válasz. Mindig mást kérne, mint amit adnak neki. A másik lányomnál 10 hónapos az Ági, ő jóétvágyú kislány, zöldséget, gyümölcsöt, húst, mindent jóétvággyal megeszik.
    Én úgy gondolom valahol itt kezdődik. A két nagyobb mindig vékony volt, nemigen voltak hurkák, Ági igazi puha baba, kis karkötő meg lyuk a könyökén. Öröm nézni ahogy eszik.

    És hogy én miért eszem? többet, mint kell? Mert van. Meg mert megszoktam. Nem tudom. Mert finom, mert finomra tudom főzni.
    Azt mondta valaki, vendég, hogy jó a szájam íze.
    Szóval ma nehezebb volt, de kibírtam.
    Este ettem kettő ( meg egy legkisebbet ) kalácsot, nagyon finom lett, ropogós és belül puha, és leveles is, és benne a gesztenye...
    Ettem egy narancsot, és este szoktam egy joghurtot mert abba teszem a szőlőmagőrleményt. Azt nem akarom elhagyni.

    Hát ennyi. A súly az apránként jön , aztán egyszercsak jó sok van belőle.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Mai napom egész jól ment. Persze, a szénhidrát nap a kedvencem, mert lehet enni csokit, édességet is.
    Miért eszem? Persze, mert éhes vagyok. De nem csak ekkor. Eszem, mert az evés örömforrás. Eszem, ha bánatos vagyok, ha szomorú. És eszem akkor is, ha mellettem jóízűen esznek, akár a gyerekeim, akár a munkahelyem a munkatársaim. Eszem, mert főzök itthon minden nap, családban élve nehezebb nem enni, mintha egyedül lennék. Eszem, mert van itthon mit enni. Ha üres lenne a hűtő, nem ennék annyit? De hát kamasz gyerekek mellett, akik a vasszöget is megennék, hogy lehet nem enni? De nagyon figyelek az evésidőkre, és arra, hogy nem kell enni mindenkivel, ha körülöttem éppen más is eszik. És persze nem mindegy, mennyit eszem, és hogy mit eszem. Ma már azt éreztem, kellemes érzés, hogy éhes vagyok, és nem is jött rám a kinzó rosszullét. Lehet ez csak pszichés? - ha meglátom a csokoládét? vagy a fehér kenyeret?

    VálaszTörlés
  3. Én is elgondolkodtam azon miért esze:amiket írtatok azért is,mert főzök,mert a család eszik,mert megnyugtat.Ma például azért ettem többet délben,mert nem készítettem el elöre,reggel korábban kellett indulnom,ráadásul még el is aludtam és este nem gondoltam magamra.Az evésidőket már gond nélkül tartottam.

    VálaszTörlés
  4. Marika annyira jól leírta, hogy macskakörmözök....

    VálaszTörlés
  5. Sok minden jót írtatok...
    Én is írhatnám a válaszaitok nagyrészét. Nálam is van család, főzök is, szeretek is főzni, és enni is szeretek. Egy valamiben viszont másképp "vagyok beállítva": ha szomorú, bánatos vagyok, egy falat le nem csúszik a torkomon.

    Talán kétszer is írtam már kommentben, hogy megéheztem, legalábbis éhesnek éreztem magam, és 1-1 pohár vízzel elmúlt. Az érzés, ami követte, pedig, kellemes volt. Úghogy, végülis igazi éhség volt, de még nem volt ott az ideje a következő étkezésnek, és kibírtam.

    Ma van az első gyümölcsnapom. Várakozással tekintek elé, de hiszem, hogy menni fog.
    Kitartást Nektek is!!!:)

    VálaszTörlés
  6. Van egy nagyon okos mondas itt a neten, amit eddig igencsak nehez volt nekem alkalmazni,

    "Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk."

    Sajnos gyakrabban vagyok ehes, mint indokolt lenne. Lehet, hogy tul keves fizikai munkat vegzek. Megfigyeltem, hogy amikor aktivan belevetem magamat valami munkaba nem igazan erzem az ehseget, de ha lazabb a napom, akkor ennek sokat es finomakat.
    Amit meg nagyon meg kell tanulnom az a mertek!
    Mennyi is elegendo egy napra az en eletvitelem mellett. Remelem ez is sikerulni fog!

    Sikeres napot kivanok ma is Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  7. Még mindig gondolkozom a feltett kérdéseken. Bár a macskaköröm az áll, azért ez nem ennyire egyszerű, sőt összetettnek is mondhatom. Ahogy olvasgatom a válaszokat, mindig "aha" érzésem van. Aha, ez is igaz....:)
    Jobban belegondolva én nem mindig tudom meghatározni a miérteket. Miért vagyok éhes? Miért eszek? Éhes vagyok-e valóban, amikor eszek (ettem)?...stb.
    Most,hogy tartom az étkezési időket, most vettem észre, hogy mennyiszer ettem úgymond feleslgesen egy-egy falatot. Nem többet, de lépten nyomon "bekaptam" valamit. Vagy az unokák elhagyott falatkáit ( régebben a gyerekeimét) vagy csak úgy, az asztalon lévő finomságból, vagy csak úgy pattogtattam magamnak kukoricát mozizás ürügyén...vagy csak..vagy csak..sorolhatnám a végtelenségig. Most pl. néha kétségbeesek azon, hogy mennyire jól tudok lakni! Igen, mert tévesen azt hiszem, hogy a diétánál éhezni kell, az a normális, ha kopog a szemem az éhségtől, vagy korog a gyomrom, vagy szédelgek..stb.
    Most nem vagyok éhes egyáltalán, az étkezési idők között sem. Amikor meg úgy érzem ehetnékem van, akkor is megkérdezem magamtól: valóban éhes vagyok? Tegnap pl. tésztanap lévén, voltak gondolataim, holmi velencei rúddal kapcsolatban. Ezt a város egyik pékségében árulják, nagyon finom rúdformájú kenyérféleség ( amolyan francia bagett szerű, de vékonyabb), mindenféle mediterrán fűszerezéssel, sajttal. Aztán tovább gondoltam. _Most_ még nincs étkezési időm, otthon vár a gombás tésztám másik fele vacsorára, amit ugye nem tudok eltenni 4 nap múlvára. A velencei rúd maradt a köv. tésztanapra, én meg este megettem a gombás tésztámat és jól is laktam tőle. :) [Máskor simán megvettem volna a velencei rudat és még megettem volna otthon a vacsorát is] Ez a módszer arra is jó, hogy odafigyeljek, ellenőrizzem magam.

    Újabb kérdésem van. :) Mi a helyzet a sütőtökkel? Hova kell sorolni? Mint tökféle semleges...de valóban az?

    VálaszTörlés
  8. Na írtam ide egy jó hosszút és elszállt :(

    Akkor csak a lényeg, a kérdésem : mi a helyzet a sütőtökkel? Hova kell sorolni?

    VálaszTörlés
  9. haha...a net ördöge...akkor azért mégiscsak előkerült :):):) *megnyugod*

    VálaszTörlés
  10. A sütőtök nem semleges, sütve vagy főzve szerintem magas keményítőtartalmú, tehát zöldség vagy tésztanapon ehető. Nyersen viszont (bizony, nyersen is finom) bármelyik salátába beletehető, úgy gondolom.

    VálaszTörlés
  11. Ha összeadjuk amit itt közösen leírtunk, meg is van a mitől és a miért.

    VálaszTörlés
  12. Gondaanyu, Kati, Juli, Vízicsibe, Sedith, Ircsike, köszönöm, hogy elmondtátok. Nagyon tanulságos dolgok ezek mindannyiunknak.

    VálaszTörlés
  13. Vízicsibe, a sütőtökkel kapcsolatban azt vallom, amit Sedith írt. Tehát zöldségnap, és tésztanap (sütve-főzve).
    Igen, meg lehet enni nyersen is. És akkor tényleg mehet bármilyen salátába.

    VálaszTörlés
  14. Vízicsibe, itt a link a nyers sütőtöksalátához, ha érdekel. A "köretével" együtt pedig húsnapon ehető.:)

    VálaszTörlés