Oldalak

2011. február 2., szerda

33. lépés: A víznap


    
 A kezdet kezdetén még az is gondot okozott nekem, hogy hogyan bírom ki evés nélkül a két étkezési idő között. Néha pánikszerű érzés tört rám, s igazán meglepően viselkedtem egyszer, amikor az derült ki, hogy nem lesz módom ebédelni a megadott időmben. Aztán egyszer Misi fiam azt mondta, hogy Anyám, az ember 21 napig is kibírja evés nélkül. Nem volt ez előre megfontolt közlés. Csak úgy odavetette. Talán észre sem vette. De nekem abban a pillanatban minta lámpát gyújtottak volna a fejemben. Valóban! Akár 21 napig is! 


Nos, ilyen előzmények után vállalkoztam az első víznapra. Be kell vallanom, hogy egy olyan napot választottam, amikor ha kell, akár fekve is maradhatok. Most már megmosolyogtat akkori önmagam, hogy mit is képzetem, mitől is szorongtam, hogy mi történhet velem attól, hogy néhány óráig nem eszem. Mert ugyebár, ez mégiscsak néhány óra, és nem több. Mindenesetre gyakorlatilag egész nap feküdtem, és böjtről szóló írásokat olvastam. Szokatlanul hosszú nap volt, de megérte!
Azóta már számtalan víznapot tartottam, előre eltervezettet, és olyant is, amikor úgy jött ki jobban a lépés, hogy nem ettem semmit estig, akkor meg már minek. 


Azóta hiszem és vallom, hogy a havi egy víznap nagyon, nagyon hasznos dolog. És egyáltalán nem a súlycsökkenés miatt olyan fontos. Peresze, csökken az ember súlya, hiszen ha nincs, ami megkösse a vizet, akkor az át is megy rajtunk, s így reggel nagyon jó érzés ráállni a mérlegre. De másnap reggel már éppen ott vagyunk, mint a víznap előtt. Akkor meg minek? – kérdezhetné joggal akárki.
A víznap nekem azért volt annyira fontos, mert segített tisztázni az evéshez, az ételhez való viszonyomat. Önismereti szempontból volt nagyon fontos. És még ennél is nagyobb haszna, hogy nagyobb lett tőle a szabadságérzetem. 


A víznap annyit jelent, vizet, üres kávét, teát igyunk annyit, amennyi jólesik. Érdemes evésidőben teázni. A gyógyteákat javaslom. Érdemes ilyenkor gyógynövényes könyvekben lapozgatva megtalálni azokat a gyógyfüveket, melyekre éppen szükségünk lehet.
Ha nyitott szívvel, őszinte kíváncsisággal nézünk ez elé a nap elé, sok élményt hozhat. Megtanulhatjuk érezni  például a víz ízét. Megtapasztalhatjuk, hogy melyik ásványvíz esik jobban. Nyilván van köztük különbség. Felfedeztük már? 

A teák és a víz mellett figyeljünk magunkra fokozottabban. Tartsuk a kezünk ügyében a kockásfüzetet :) jegyezzük fel a tapasztalatainkat. 

Csak az tartson víznapot, aki úgy érzi, eljött az ideje. és saját felelésségére csinálja mindenki. És ha reggel még úgy érzi valaki, hogy jó lenne, de napközben másként alakulnak a dolgok, nyugodtan fogadjuk el ezt is. Akkor még nem volt itt az ideje. Csak jó szívvel, önmagunk felé forduló őszinte érdeklődéssel és törődéssel érdemes ezt csinálni.
Aki nem szeretne víznapot tartani,de szeretne velünk haladni a napok sorrendjében, tartson két húsnapot egymás után. 

Mai receptként gyógyteát ajánlok:
Női hormonháztartást test-lelki teherbírás támogatásra ajánlott a következő teakeverék:
palástfű, cikafark, citromfű, orbáncfű.

Kedves férfiolvasóink ne gondolják, hogy rájuk nem is gondolok. Ebben a télvégi időben a csipkebogyó tea csodákra képes.:) 


A 33. lépés a víznap. Ennek segítségével sok új dolgot megtudhatunk magukról, ha őszinte, gondoskodó figyelemmel fordulunk önmagunk felé. A víznap a szabadság érzését is segít megélni. Lazítja az evéshez fűződő néha görcsös kötődésünket. 

Holnap folytatjuk.

9 megjegyzés:

  1. Ez igen!
    A kepek, az elmelet, mind-mind vonzova varazsolja a viznapot! Nem is mertem volna remelni, hogy ilyen csalogato egy pohar viz, de a tea hangulata is csabito.

    A mai napon ezerfele kell rohangalnunk es a csabitas ellenere bennem van a felelem.
    Szeretnem a viznapot ugy tartani, hogy aznap csak itthon vagyok a kecses teaskancsoval, a gyonyoru porcelan teascseszevel es a vizet is kristalypoharbol iszom aznap, mert a viz is KINCS!

    A kovetkezo honapban mar tudatosan keszulok ra.

    Remelem az itt jelenlevo csapattagok kozul tobben is viznapot tartanak es irnak majd beszamolot az elmenyrol, hiszen egymas sikereibol, kudarcaibol is tudunk mindig tanulni.

    Szeretettel kivanok Mindenkinek kristalytiszta, csobogos gyonyoru napot! :)

    VálaszTörlés
  2. Én ma gyümölcsnapot tartok. Kényszerből volt 2 olyan napom a múlt héten, amikor csak vizet és üres teát ittam, kis citromlével. Most nem érzek magamban annyi erőt, hogy ezt ilyen hamar megismételjem. A következőre tudatosan készülni fogok, remélem akkor nem akadályoz meg egy újabb betegség a kivitelezésében. Veletek vagyok gondolatban, mindenkinek kívánok sok erőt és várom a tapasztalatokat. :)

    VálaszTörlés
  3. Én , igen, tartom. Pont ezeken gondolkodtam, hogy nemcsak vizet, üres teát is lehet biztosan inni.
    Ma többnyire itthon leszek, főzök is, de abban is biztos vagyok, hogy kibírom.
    Vidám napot kívánok !

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!!
    Igen elég kemény az első!!
    Képzeljétek én tegnap megcsináltam!!!!!:):):)
    Köszönöm a bíztatást Vizicsibének sokszor gondoltam rá!!:):)
    Reggel ittam 1 bögre zöld teát.
    Délelőtt folyamán 1 bögre erdei gyümi teát.
    Ebédre ismét 1 bögre tea csúszott le,mégpedig csipkebogyó hibiszkusszal.
    Késő délután 1 bögre vegyes gyümölcsteát ittam.
    Majd vacsorára olyan gyümölcsteát ittam amiben volt mazsola és szirom is.Ezt leszürtem és úgy fogyasztottam a többi tea filteres volt!!
    Valamikor 18-óra magasságában széledegtem egy kicsit,de ez később abbamaradt!!:)
    Viszont azt már most látom,hogy következő víznapon délutántól csak zöldteát vagy citromfű teát fogok inni.Ugyanis az tötént,hogy még fél 1-kor fent voltam nem voltam álmos!!:):):):)
    De ugye ebből tanul az ember!!Következőleg már ügyesebb leszek!!
    Ja azt nem írtam,hogy semmi édesítőt nem tettem hozzá!!
    Mindenkinek sikeres víznapot kívánok!!
    Drukkolok nektek!!

    VálaszTörlés
  5. Ebéd megvolt, már a Jánosnak:)
    Én ásványvizet és teát iszom, de azt hiszem a feketeribizli teát lecserélem citromfűre.
    Egyébként semmi mellékhatás, nem is szédelgek, nem is vagyok éhes. !!

    Jó csapat vagyunk !

    VálaszTörlés
  6. Ircsike,de szépen írtad! :)

    Vízicsibe, én is remélem, hogy kiütéssel győztél a vírusok felett.

    Gondaanyu, nagyon jó!!!!!!

    Hógolyó, gratulálok!!!! Nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  7. Én is itt vagyok. Nem annyira egészségesen, mint ti (2 kávé + egy tea, most melegszik a víz a második teának), de még megvagyok mindenféle éhségérzet, kísértések és délibábok nélkül.:)
    Készülök lefeküdni, de csak azért mert megtehetem. Most fekszenek le a lányok is. :)
    Gratulálok és tová
    bbi kitartást mindenkinek!:)

    VálaszTörlés
  8. Ma gyüminapot tartok. Víznapot kipróbálom Veletek együtt, ha hétvégére esik, mert félek attól, hogy szédelegni fogok. Leginkább viznapon átaludnám az egész napot. Gratulálok az ügyeseknek, akik vállalkoztak rá.

    VálaszTörlés
  9. Sedith, az alvás jó ötlet! S neked is kitartást és jó tapasztalatokat kívánok. :)

    Kati, jól döntöttél. Csak akkor érdemes a víznaphoz fogni, ha nyugodtan, aggodalmak nélkül tudod csinálni. :)

    VálaszTörlés