Oldalak

2012. június 4., hétfő

Faepres kísérlet - csak, hogy el ne felejtsem


A kisnyárádi háznál van egy (fehér) eperfa. A gyerekkorom falusi, tanyasi udvarain elengedhetetlen volt ez a növény. Azóta igen ritkán láttam. Éppen most érik. Szedtünk egy kilónyit. Nem valami élvezetes gyümölcs (szerintem), de kíváncsi vagyok, hogy ki lehet-e hozni belőle valamit. Mivel citromfüvet is találtunk jócskán az jutott eszembe, hogy ezzel ízesítem. Csak úgy magában (minden ízesítés és egyéb nélkül) főztem kb. negyed órát a gyümölcsöt. hagytam kihűlni, majd apróra vágott citromfüvet kevertem bele. Botmixerrel pépesítettem. Egészen jó lett. (A képen a csíkos desszertben a barnás réteg.) 
Tehát csak 1 kg faeper megfőzve (minden egyéb nélkül) s egy marék apróra vágott citromfűvel ízesítve, turmixolva. Tejbegrízzel (és epre rebarbaramártással) tálalva.
Mivel a sok kis mag miatt az állaga a tejbegrízre emlékeztetett, az jutott eszembe, hogy ezt főzök mellé (fehér réteg). Igazság szerint rebarbarával szeretném egyszer majd kipróbálni. Volt még tegnapról egy kis epres rebarbaramártás, ezt tettem rá rózsaszín rétegnek. Fogok még kísérletezni ezzel a gyümölccsel. (A rebarbarás epermártást meg hamarosan felteszem ide.)

2 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! Mi is szeretjük az epret, fehéret feketét egyaránt. Nálunk az eper fán terem, a földi az a szamóca. De még soha nem készítettem belőle semmit. Itt az ideje, bár a Mecsekben nem igen fordul elő. Nekem is gyerekkorom fája, otthon még a tyúkok is azt ették.

    VálaszTörlés
  2. Erdőkóstoló! Örülök, hogy itt jártál. Nézem néha a blogodat, és csak gratulálni tudok. Remek munka, csak azért nem szólok, mert csak felületes szavakra telne mostanában tőlem, annál viszont többet érdemelsz. :) De majd... :)

    VálaszTörlés