Oldalak

2011. február 16., szerda

47. lépés: Akkor is érdemes, ha nem könnyű



Ma reggel olvastam egy nem túl érdekes cikkben egy nagyon figyelemre méltó mondatot: 

„Rendkívüli módon alábecsüljük az elhízáshoz vezető viselkedési szokások megváltoztatásának nehézségét"
- így a mondat

Teljesen egyetértek vele. Ez így van. És ez az oka szerintem annak, hogy sokan nagy lelkesedéssel belefognak a változásba, annak reményében, hogy hát ezután majd másként csinálják, és kész. Aztán meg jön a hidegzuhany. Akarja ugyan az új, a hasznos szokásokat, de a régiek visszahúzzák. És ilyenkor következik a lelkiismeret-furdalás, az önvád, és még lejjebb süllyed az önbecsülésünk.
Szerintem úgy tisztességes dolog, ha elmondom, hogy az a tapasztalatom (a személyes is, meg a másokon észlelt is), hogy igen, sokszor nagyon nehéz felismerni a túlsúlyhoz vezető rossz szokásainkat, ennél már csak egy nehezebb van, az újakra, hasznosakra lecserélni őket. Pedig vagy megtesszük ezt, vagy minden marad a régiben. 

Ilyenkor szokták a csalódott emberek feladni, újra a csodában kezdenek reménykedni. Valami eddig nem ismert szerben vagy módszerben, mely majd meghozza a megoldást, csak várják ki, találják meg. Pedig meg lehet csinálni, csak éppen nem könnyű. türelem, kitartás kell hozzá. S lehet, hogy egy-egy ösvény tényleg nem járható, de akkor van másik. A célhoz el lehet jutni. És érdemes is eljutni.
Azt gondolom, hogy sokkal szerencsésebb, ha egy nehéz feladathoz úgy állunk hozzá, hogy tudjuk, hogy nehéz. Képzeljük csak el: Előttünk van egy zsák, melyet A pontból B pontba kell elvinnünk. Azt gondoljuk, hogy ez biztosan egyszerű, mert nem olyan nagy az a zsák, gyorsan átvisszük és kész. Aztán megemeljük, és rájövünk, hogy nehezebb, mint gondoltuk. No, azért visszük egy darabig, de egy idő után feladjuk. Nem voltunk felkészülve az erőpróbára. De ha megmondják, hogy ott van az a zsák, nehezebb, mint amilyennek látszik, , akkor sokkal nagyobb az esélyünk, hogy végig is megyünk azzal a nehéz zsákkal az úton. 

El lehet bírni azt a zsákot, és útközben le is lehet tenni, lehet pihenni annyit, amennyire csak szükségünk van Egy dolog nem ajánlott. Feladni, hogy átvigyük A-ból B-be. Amikor feladjuk, mindig abban reménykedünk, hogy majd legközelebb könnyebb lesz, vagy úgyis feltalálja majd valaki a transzportert, de egy targoncát biztosan kapunk valakitől.
Nos, én mondom, a zsák nehéz. De át lehet vinni. Érdemes átvinni. Szerintem gyürkőzzünk neki.

Zöldségnapra

Vannak napok, amikor valahogy nem jön ki a lépés. Se ötlet, se idő. Meg úgy érezzük, hogy nincs is itthon semmi, amiből valami ehetőt össze lehetne hozni. A legtöbb esetben azért krumpli van a háznál, s ebből sültkrumpli készíthető. A különböző mártások, mártogatósok ezt az igen egyszerű ételt is érdekessé tehetik. Ezeket előre is el lehet készíteni, meg lehet belőlük többféle ételhez vagy akár szendvicsekhez is. 

A legegyszerűbb, hogy csípős paprikakrémmel ízesítjük a krumplit. De az is könnyen megoldható, hogy majonézt együnk hozzá. A majonézt házilag is eléggé egyszerű készíteni. A majonézt gazdagíthatjuk avokádóval. Sült céklából és sült tökből is készíthetünk mártogatóst a krumpli mellé. Ami még fontos, hogy gondoljunk a kalóriasűrűségre, és bármilyen mártogatóssal ízesítjük is a sültkrumplinkat, bőven együnk hozzá téli savanyúságot. Illetve jól jön előtte egy zöldségekben gazdag leves.

Sült krumpli

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 4 dl olaj, só.
Elkészítése: A krumplit megmossuk, meghámozzuk, összevágjuk, s a forró olajban kisütjük. Leitatjuk róla a felesleges olajat, megsózzuk, és különböző ízű mártogatóssal és változatos téli savanyúságokkal melegen találajuk.

Majonéz
Hozzávalók: 1 tojás sárgája, 1 kiskanál mustár, 1 dl olaj, kevés citromlé, só, (fehér)bors, pár csepp méz.
Elkészítése: A tojássárgáját a mustárral alaposan kikeverjük, majd szinte cseppenként hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal, mézzel, citromlével ízesítjük. 


Avokádós majonéz

Hozzávalók: 1 avokádó, 2 evőkanál majonéz, 2 gerezd fokhagyma, só.
Elkészítése: Kivesszük az avokádó magját, meghámozzuk, villával összetörjük, összezúzzuk és  hozzákeverjük a fokhagymát, és a majonézt. Ha szükséges még megsózzuk egy kicsit.

Céklakrém


Hozzávalók: 0,5 kg cékla, só, őrölt kömény, 2 evőkanál ecetes torma, 1 evőkanál tejföl.
Elkészítése: A céklát alaposan megmossuk, és héjastól megsütjük a sütőben magas hőfokon kb. egy óra alatt. Ha annyira meghűlt, hogy dolgozni tudunk vele, meghámozzuk, és botmixerrel pépesítjük. Sóval, őrölt köménnyel, ecetes tormával ízesítjük, tálaláskor egy kis tejfölt adjunk hozzá.

Sülttök-krém


Hozzávalók: 0,5 kg sütni való tök, 2,5 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál só, 0,5 evőkanál pirospaprikakrém (lehet csípős), 0,5 kiskanál szerecsendió, kb. 1 dl víz.
Elkészítése: A tököt feldaraboljuk, a magját kikaparjuk és közepes tűzön puhára sütjük. A vajat felforrósítjuk, s belezúzzuk a fokhagymát. A tök héját lehúzzuk, s a fokhagymás vajra tesszük. krumplitörővel v. botmixerrel krémesítjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy, de nem folyós állagú legyen. Sóval, a paprikakrémmel, a szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk. Tálaláskor tejfölt is adhatunk hozzá.


A 47. lépésben arról beszéltünk, hogy a nehéz feladatok és elvégezhetők, ha kellőképpen összeszedjük magunkat. Érdemes.

Holnap folytatjuk.

9 megjegyzés:

  1. Jó estét mindenkinek.Már tegnap is írtam egy megjegyzést,de valamiért elszállt.Úgy éreztem akkor is és ma is ,hogy rólam szól a bejegyzésed Gyöngyi!Nagyon szenvedek és nem is sikerülnek jól a napjaim,felélledt a félig elaltatott kisördög és ezem és eszem mire észbekapok,s ezzel nekem kell csinálnom valamit!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok,
    én is kb. 2 hete indultam el a "zsákkal". Nagyon nehéz, de erre készültem. Most a soraid is megerősítettek. Igaz, hogy nem a 90 napos módszerrel próbálkozom, de mivel a tanácsaid erőt adnak, csatlakozom az olvasók táborához.

    VálaszTörlés
  3. És mindig csak nehezebb lesz a zsák. Mert mennyivel könnyebb lefogyni 10 kilót, mint 30-at.
    Itt jön az én kedvenc mondatom, hogy addig fogjunk hozzá a nehéz dolgok levégzéséhez, amíg még könnyűek.
    Ma gondoltam én is ilyenekre, írtam is a blogban, hogy a könnyű és koplalás nélküli fogyókúra olyan, mint a fájdalom nélküli szülés. Aki sose csinálja az mond csak ilyet.

    VálaszTörlés
  4. De jó, hogy egyre többen leszünk !

    VálaszTörlés
  5. Ja-ja... pedig mennyi fogyókúra módszer hirdeti magát úgy, hogy nem kell éhezni. :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves KreaZsu!
    En is orulok, hogy itt vagy velunk es sikerulni fog Neked is elerni a megalmodott sulyt! :)
    Bizony nem konnyu megszabadulni attol a hajretegtol, ami evek alatt felrakodott es nehezebbe teszi az eletunket. De ez a modszer biztositja a valtozatos etkezest, nem alakul ki hianybetegseg es meg sorolhatnam az elonyeit.
    Nem konnyu a zsak, de erdemes atvinni a tuloldalra! :)

    VálaszTörlés
  7. Hello Lyányok!

    Ajánlom ezt a jó kis cikket a témához. Kulcselemeket fogalmaz meg. A címe: A boldogság nyomában.
    http://www.crescendo.hu/2006/08/03/A-boldogsag-nyomaban

    VálaszTörlés
  8. Juli, megértelek, és remélem, ez a mai segít egy kicsit.

    KreaZsu, örülök, hogy itt vagy.

    Gondaanyu, nagyon tetszik a kedvenc mondásod! :)
    Így van: "addig fogjunk hozzá a nehéz dolgok levégzéséhez, amíg még könnyűek."

    Ircsike, köszönöm a támogató szavakat!

    Duende, köszönöm a linket.

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!!
    Na egy kicsit most lemaradtam az olvasássa,de ez a cikk szinte tényleg azt mondhatom,hogy sok mindenkire ráillik.Mintha rólam is szólna.
    Nagyon szépen megfogalmaztál ismét mindent és tényleg nagyon nehéz ez a zsák,és kell egy kis bíztatás!!Még jó,hogy ilyen sokan lettünk és figyelünk egymásra!!Üdv az újaknak!!
    Nagyon jók a mártogatósak!!:):)
    Úgy érzem lassan kell megy másik füzet a recepteknek,mert így nehezebb visszakeresni.
    Szép napot minden társamnak!!

    VálaszTörlés