Oldalak

2011. február 22., kedd

53. lépés: A kapaszkodók

 
Vannak napok, amikor nehezen mennek a dolgok, amikor kizökkenünk a számunkra kedvező ritmusból. Amikor váratlan dolgok elé kerülünk, amikor zavarba jövünk valami miatt. Amikor nem találjuk a helyünket, amikor nem találjuk önmagunkat, az önmagunkhoz vezető utat. Szóval vagy a túl nagy pörgés vagy a dolgok túlzott lelassulása miatt nem vagyunk a saját ritmusunkban, a saját kerékvágásunkban, zavar van körülöttünk, bennünk.
Azt tapasztaltam, hogy az általam O típusúnak nevezett emberek (akik hajlamosak a plusz kilók gyűjtésére) ilyenkor gyakran reagálnak „műsoron kívüli” evéssel. Olyan érzésem van, mintha ilyenkor nyugalmat szeretnénk enni. Vagy valahogy mintha az étel valami „távtartó” lenne köztünk és a zavart okozó tényezők között. Mintha ilyenkor az evés vonna körénk valami láthatatlan burkot, ami segít átvészelni a nehezebb perceket. A dohányos ember ilyenkor sokkal többet dohányzik. Egyik cigarettáról a másikra gyújt, mintha a füst valami jótékony függönyt vonna közé és a zavaró világ közé. A túlevésre hajlamos ember meg ilyenkor mintha az evésbe kapaszkodna. Az evés, mint valami értelmes, ismerős cselekvéssor, ami mintha a kapaszkodó szerepét töltené be a zavarban.
Aki az O a típusba tartozik, és a zavart helyzetben megengedi magának az evést, nagy a veszélye annak, hogy ilyenkor úgy megeszi egy heti kalóriamennyiségét, hogy észre sem veszi. Az általam I típusú embernek nevezettek ilyen helyzetekben nem tudnak enni. Az a szembeötlőbb különbség a két típus evési szokásai között, hogy az I típusnak nyugalom kell az evéshez, míg az O típusnak evés kell a nyugalomhoz. Az I típus ha zaklatott, ha nem adottak a körülményei ahhoz, hogy kényelmesen és élvezettel egyen, akkor nem eszik inkább. Sajnos az O típus éppen ellenkezőleg van ezzel. Ha zaklatott, akkor eszik, méghozzá nem is keveset. Mintha az evés hozná meg számra a nyugalmat, mintha a lenyelt falatok állítanák helyre a megbillent egyensúlyát. Ez a tény még nehezebbé teszi az O típusúak nehéz helyzeteit.
Az lenne a szerencsés megoldás, ha az ilyen helyzetekre találnánk más jellegű kapaszkodókat. Lehet ez például ez a jótanács: tartsd meg a szabályokat, s a szabályok megtartanak téged!
De ez csak egy ötlet, emellett mindenkinek érdemes megtalálnia a maga kapaszkodóját. Gondolkozzunk el azon, hogy mi lenne a leghasznosabb számunkra ezekben a helyzetekben.

Gyümölcsnapra
Gyümölcssaláta banánnal, naranccsal


Hozzávalók: Narancs, vérnarancs, banán.

Elkészítése: A gyümölcsöket meghámozzuk és hajszálvékony szeletekre vágjuk és elrendezzük. Egy csepp mézzel és fahéjjal ízesítve is nagyon finom. Ez utóbbi esetben a szép elrendezésnél jobb, ha salátaként keverjük össze a hozzávalókat, így jobban összeérnek az ízek. 


Datolya és mandula


A múltkor mondtam, hogy kíváncsi lennék ennek a párosításnak az ízére. Határozottan jó együtt a kettő. Most annyit tettem, hogy géppel összeaprítottam először a datolyát, majd a mandulát daráltam apróra, és összekevertem. Így is finom, de ezt igazából gyümölcssaláták gazdagításra tartom igazán jónak. Majd beszámolok, hogy mire mentem. :)


Az 53. lépésben arról beszéltünk, hogy néha vannak nehezebb helyzetek, zaklatottabb időszakok, s ezekre az estekre hasznos, ha találunk magunknak kapaszkodókat.
 


Holnap folytatjuk.

6 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓ!Az összes gyümölcsöt felfalnám!:-)Nagyon szeretem!Tetszik a gondolatmeneted és egyetértek veled!

    VálaszTörlés
  2. Mennyire kulonbozoek az eletutak.
    Van akinek sima (meg, most, mar), de vannak olyanok is, akiknek ha kulso korulmenyek miatt is, de rogos, nehezebben jarhato.
    Amikor az eletemben a rogos uton jartam, akkor meg cigiztem es ugy ahogyan irtad valoban lenyegesen tobb cigit szivtam a feszultebb idoszakomban.
    Gondolatom sincs hogyan lehetne megoldast talalni erre az igencsak nehez kerdesre.
    Mert az igaz, hogy a problemat kellene gyokerestol kiirtani, DE ez a valosagban nem egy egyszeru, rovid tavon magoldhato feladat.

    Es a gyomulcsok ma is gyonyoruek! :)

    Vidam, szep napot Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  3. Én ma reggel ráálltam a mérlegre, és annál jobb kapaszkodót, mint amit mutatott nem is kívánhatok !

    VálaszTörlés
  4. Ircsike, valóban ez elég nagy kihívás, de sokat tehetünk. :)

    Gondaanyu, nagyon örülök! :)

    VálaszTörlés
  5. De guszták ezek a gyümülcsök!!
    Na tessék már idáig eljutottam,hogy megszerettem a gyümölcsöket!!
    Köszönöm Gyöngyi!!
    Szép estét mindenkinek!!

    VálaszTörlés