Oldalak

2011. március 16., szerda

75. lépés: Víz, víz, víz

 
Volt olyan időszak az elmúlt évtizedekben, amikor annyira nem volt divat vizet inni, hogy elkerekedett szemekkel találkozhatott, aki ezt a módszert választotta a szomja oltására. És sajnos az iskolában mostanában is azt látom, hogy a gyerekek a rengeteg műanyag löttyöt isznak. 


Mi bajom ezekkel? Hát, reggelig sorolhatnám. De ott kezdődik a dolog, hogy mű… Az egészséget pedig a természetes, tiszta  dolgok támogatják. Azok, amik nem jelentenek felesleges feladatot a  testnek és a pszichének.  Rengeteg felesleges kalória van bennük, és az intenzív ízek, a folyamatos iszogatás mind-mind egyfajta függőség kialakulásának veszélyét rejti magában. Arról nem is beszélve, hogy ha nagyon hozzászokunk az agresszív ízekhez, akkor a visszafogottabb, enyhébb, árnyaltabb ízeket már nem is vesszük észre. Ugyanúgy, ahogy az állandó zajban élők megfosztják magukat a finom hangok érzékelésének lehetőségétől, vagy aki belenéz az erős fénybe, jó ideig nem lát semmit, így járhat az is, aki folyamatosan intenzív ízű löttyöket iszik, nem fog érezni finom „halvány” ízeket. És ez is veszteség. 


Kampányolok a víz mellett. Méghozzá a megfelelő mennyiségű tiszta víz mellett. Szerintem hasznos, ha ebből a szempontból is figyelünk magunkra. Hogy is állunk ezzel a dologgal? Iszunk eleget? Mennyi folyadékot fogyasztunk naponta? No, és miket iszunk? Megfigyeltük már, hogy a szomjúság néha éhségérzetként jelentkezik? Ezért van, hogy ha úgy érezzük, megéheztünk, érdemes egy pohár tiszta vizet innunk.

Hús nélküli húsnapra

Böjti rántotta gombával és tyúkhúrral


Hozzávalók: 1 fej nagyon apróra vágott vöröshagyma, 2 tojás, 3 kiskanál vaj, 15 dkg csiperke, 1 marék (kb. 15 dkg tyúkhúr) 2 gerezd foghagyma, 1 evőkanálnyi reszelt sajt, só.

Elkészítése: A tyúkhúrt átválogatjuk, a vastagabb szárrészeket és a kevésbé szép leveleket kidobjuk, a szép zöld leveles szárvégeket összevágjuk, mint a petrezselyemzöldjét. A gombát folyóvízben gyorsan lemossuk, majd szárazara töröljük, hosszában felszeleteljük. 1 kiskanál vajon megpirítjuk, megsózzuk és félretesszük. Újabb kiskanál vajat olvasztunk, belezúzzuk a foghagymát, és a pár percig pároljuk rajta a tyúkhúrt, majd ezt is egy kicsit megsózzuk. A harmadik kiskanál vajon az apróra vágott hagymát pároljuk meg egy csipet sóval. Ráütjük a tojást, és összekeverjük sülés közben. Figyeljünk a tojás állagára, ne szárítjuk ki.
Együtt tálaljuk a gombát, a zöldet és a tojást.


A 78. lépésben az ivóvízről, az ivóvízhez, a víziváshoz való viszonyunkat érdemes átgondolni, és akár fel is jegyezhetjük, hogy mennyi tiszta vizet iszunk naponta. és a ha nem eleget, akkor változtassunk ezen a dolgon.

Holnap folytatjuk.

4 megjegyzés:

  1. Amikor meg kisgyermek voltam... mennyire szerettem..... "mert meg Bambi is kaphato"....
    A Bambi aromaval keszitett jol cukrozott viz volt. Szerencsere nem ittam belole sokat, mert akkor meg nem voltam onallo vasarlo. Gyermekesszel biztosan tobbet vettem volna, mint Edesanyam azokban az evekben.
    Ma mar tudatosan nem vasarolok cukrozott vizet.
    Rengeteg termeszetes viz fogy nalunk. Szerencsere bo valasztek van a boltokban megfizetheto aron. Egy jo pohar viz nalam mindent visz! :-)
    Naponta minimum 2 litert iszom. Talan gyumolcsnapon tobbet, mert akkor ehes szoktam lenni es a viz segit ezt az erzest lekuzdeni.

    VálaszTörlés
  2. Én csak vizet iszom. Szénsavmentest. Nálunk a csapvíz erősen klóros, így ásványvizet iszom. Vagy teát, de azt is cukor nélkül, mert így szeretem. Ünnepek alkalmával szoktam bort, vagy sört, esetleg pezsgőt inni, de az nincs túl sűrűn. :) Na meg nyáron evezés közben, mert akkor a hideg gyöngyöző sör, alap, kb 15 km-ként, egy pohárral. :):)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó olvasgatni benneteket!!:):)
    Most ismét jó 5 cikket olvashattam el így egyszerre és nagyon-nagyon tetszett!!!
    Köszönöm Gyöngyi!!
    Vizicsibe neked meg NAGY ÖLELÉS !!!!!!gratulálok a legifjabb unokádhoz!!!
    Ircsike köszi a viccet!!:):):)
    Sajnos mi még folyamatosan betegek vagyunk most már a kicsi lányom is!!!:(:(:(
    A csapvíz sajnos nálunk sem a legjobb!!!Gondolkoztam a víztisztítón,de nem biztos,hogy jó ötlet!!Én általában ásványvizet iszom hol szénsavasat,hol menteset!!
    Meg a teákat is nagyon szeretem!!!
    Szép napot minden sorstársnak!!!

    VálaszTörlés
  4. Szép estét mindenkinek! :)

    VálaszTörlés