Oldalak

2011. március 31., csütörtök

90. lépés: Hogyan tovább?

 
Bár sokszor elmondtam, annak ellenére, hogy a hasznos dolgokat átvettem az úgynevezett 90 napos diétából, amiről itt beszélgetünk, az se nem 90 napos, se nem diéta. Ennek ellenére nyilván vannak olvasóim, aki ilyen elszánással fogtak hozzá a változáshoz, hogy legyen ez mégis 90 nap. Ez sem baj, 90 nap az egynegyed év. 

Ami talán a leginkább diétára emlékeztet az eMpszi ajánlásából, az a négy napos ciklusokra osztott étkezés. Talán ez a legmacerásabb, legtöbb figyelmet igénylő dolog ebben az ajánlásban. És valóban erre csak akkor van szükség, ha arra törekszünk, hogy csökkenjen a súlyunk. A négynapos ciklusok segítenek ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, mégis kalóriatakarékosan tudjunk étkezni ezzel érve el a súlycsökkenést. Gondoljunk bele józanésszel, hogy aki négynaponta tart gyümölcsnapot, és négynaponta húsnapot, az viszonylag kevés szénhidrátot eszik. És aki négynaponta tart tésztanapot, az átlagosan tekintve a cukrokkal is igen takarékosan bánik. Mindez szükséges ahhoz, hogy súlycsökkenést érjünk el. 

 

Akkor viszont, ha erre már nincs szükségünk, csak megtartani szeretnénk a súlyunkat, áttérhetünk egy másfajta ritmusra, de teljesen visszatérni a mindenfélét mindenkor kontrollálatlanul összeevő régi rossz szokásainkhoz igencsak rossz ötlet lenne. Ha úgy döntünk mégis, hogy elegünk van az önmagunkra figyelésből, a szabályokból és a mértékletességből, akkor ne lepődjünk meg, ha hamarosan ugyanott leszünk majd, mint tavaly évvégén. Ha ugyanazon az úton járunk, ugyanoda jutunk. 

Amit mindenképpen megtartandónak hirdetek, az az evésidők szokása. Sokszor mondtam már, de talán nem elégszer, hogy ennek a szokásnak a megtartása a hosszútávú siker titka. Viszont az evésidők feladásával éppen úgy teszünk, mint a leszokott dohányos, aki alkalmanként mégis rágyújt. Először ritkábban, aztán egyre sűrűbben, majd rövid idő elteltével éppen annyi cigarettát szív, mit azelőtt, ha nem többet. 

 

A gyümölcsreggeli és az egy étkezésen belüli ételtársítás is nagyon hasznos szokás, mert sokkal könnyebbé teszi az emésztést, és arra sarkall, hogy legalább valamennyire figyeljünk magunkra. És a magunkra fordított gondoskodó figyelem nélkülözhetetlen kelléke az egészséges életnek, és ezen belül az ideális testsúlynak is. 
 

Én most szeretném itt a blogon folytatni a négynapos ciklusokat. Szeretnék „körbefőzni” egy évet ebben a ritmusban, ha valami el nem térít ettől a szándékomtól. Aki eddig követte ugyan az itt a bologban megjelenő négynapos ciklusokat, de úgy gondolja, hogy ez a negyedév meghozta azt az eredményt, amire számított, és most már inkább csak megtartani szeretné az elért eredményt, annak az javaslom, hogy az evésidők és a gyümölcsreggelik szokásának megtartása mellett alakítson ki egy számra elfogadható ritmust, és ezentúl legyen az a kapaszkodója. Mert azért jó, ha van egy rendszerünk, melyet követni igyekszünk.


Hogy legyen heti ritmus az éterendünkben, az nem az én találmányom. Ez hagyományos magyar konyhában mindig is volt, és érvényre is jutott egészen addig, míg az vált általánossá, hogy az emberek üzemikonyhán, napköziben, vállalati étkezdékben, menzákon esznek hétközben. Ha visszagondolunk a hagyományos étkezési szokásokra felfedezhetjük benne, hogy gyakorlatilag vasárnap és talán csütörtökön volt „húsnap”. És mindenképpen volt egy (péntek) , de volt hogy kettő (szerda és péntek) böjtösebb nap a hét étrendjében. Az édességek majszolgatása szóba sem került hétközben. A sütemények az ünnepnapok fényét voltak hivatva emelni, és szó sem volt hangulatjavító sütizgetésekről még a módosabb családoknál sem.


Mit javaslok a továbbiakra? Elsősorban azt, hogy mindenképpen figyeljünk továbbra is magunkra, és itt a piszichowellness-konyhán folytassuk tovább az eddig megkezdett utat. holnap kezdődik a második negyedév a 91. lépéssel, egy víznappal. :)

Gyümölcsnapra



Már nagyon régen adott a gyümölcskínálat, és még egy ideig ebből gazdálkodhatunk, amiből eddig. Bár a téli almák még mindig nagyon finomak, a banánban nem lehet csalódni, és a felhozatalt most egy kis fagyasztott meggyel tettem változatosabbá

Almából, meggyből és banánból

Gyümölcssaláta almából és meggyből 

 

Meggyes banános gyümölcskrém

 

Almakrém citrommal és mézzel



Meggyes, almás, banános gyümölcskrém 


A 90. lépésben azt javaslom, hogy hogyan továbbról gondolkozzunk.

Holnap folytatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Nekem nem nehez eldonteni a hogyan tovabb kerdeset. Meg eleg messze vagyok az alomsulytol, de biztos leptekkel haladok a cel fele. Nagyon finom eteleket lehet varazsolni az asztalra az elvalasztast is figyelembe veve.
    Idonkent, ha van valami csaladi, barati osszejovetel megengedem magamnak az apro kisiklast. Ezek az esemenyek nem igazan romboljak le azt az eredmenyt, amit mar elertem.

    Orulok, hogy igy 90 nap utan is megmarad ez a blog es izletes, szep eteleket lathatok es tanulhatok ezen az oldalon! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyöngyi!

    Egy ideje már olvasom a blogod, de nem minden bejegyzést, csak amikor tudtam. Van egy sajátos elképzelésem a táplálkozásról:)), amit jónak is tartok, azt viszont nem tudom betartani, hogy soha ne egyek édességet, mert nagyon szeretem, vagy, hogy mindent a csúcsminőségű és szupertermészetes alapanyagokból (nyírfacukor és a többi) főzzek, mert erre egyszerűen nincs anyagi lehetőségem. Szeretnék 10 kilót fogyni, főleg ez motivál, az az igazság, amúgy voltaképp egészségesen étkezek, csak sok mindent megvonok magamtól, és ez fárasztó már lelkileg, fogytam az elmúlt szűk 3 hónapban már 13 kilót, de most már ideje lenne valamilyen rendszerre ráállnom. Még bizonytalan vagyok, hogy ez lenne-e a megfelelő nekem, de lehet, ha már jön egy újabb negyedéves forduló, én is megpróbálok a tanácsaiddal élni.

    VálaszTörlés
  3. Ircsike, akkor holnap ugyanitt! :)

    Kedves HD! Örülök, hogy jöttél. Gratulálok, az eddigi eredményedhez! Kívánom, hogy találd meg itt, amire szükséged van. :)

    VálaszTörlés