Oldalak

2011. május 26., csütörtök

146. Zöldségnapra: spenótos gombamártás libazsírban sült újkrumplival


Szezonja van most a spenótnak, és szeretem is nagyon. Gyerekkoromban a spenót (főzelék) bundáskenyérrel variációban volt egyedül fellelhető az étlapon. Ezért nem is használtuk a főzelék szót, hiszen hogyan máshogy is lehetne enni a spenótot?
Nos, azóta már más erről a véleményem, bár változatlanul nagyon szeretem a hagyományos spenót-bundáskenyér variációt. (Az már tavaly tavasz óta fenn is van itt a blogon. ) Most az újkrumplihoz kerestem új társat, úgy született meg ez a spenótos fogás. 

Spenótos gombamártás

Hozzávalók: 0,5 kg spenót, 6 gerezd fokhagyma, só, 2 dkg vaj, 20 dkg (csiperke)gomba, 1 kiskanál bors, 1 kiskanál őrölt szerecsendió, 1 kiskanál (nagyon) csípős paprikakrém, 2 evőkanál tejföl.
Elkészítése: A spenótlevelek vastag levélnyeleit lecsipkedjük, a leveleket, nagyjából összevágjuk. Egy nagyobb edényben kb. 2 dl vízben 1 kiskanál sóval 4 gerezd fokhagymával állandó keverés mellett a leveleket megfonnyasztjuk. Levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni.
A vajat megolvasztjuk, megfuttatjuk benne a maradék 2 fokhagymagerezdet összezúzva, majd az apróra vágott gombát megpirítjuk benne.
A párolt spenótot botmixerre pépesítjük, majd a pirított gombához öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a fűszereket, majd összeforraljuk.

Sült újkrumpli

Hozzávalók: 40 dkg újkrumpli, 2 dl libazsír, só.
Elkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, héját lekaparjuk, leöblítjük, majd szárazra töröljük, a gumókat félbe vagy negyedbe vágjuk. A zsírt egy kisebb edényben felforrósítjuk, és megsütjük benne a krumplit. Ha szép pirosra sült, kiszedjük, lecsöpögtetjük és megsózzuk.
Az átforrósított spenótos gombamártással tálaljuk.

A zsiradékok és az egészség

Tálán volt már rá eset, hogy kifejtettem a zsiradékokkal kapcsolatos nézeteimet. De nálunk, tanároknál szakmai ártalom, hogy olykor ismételjük magunkat, ezért  ejtsünk szót erről most is. Szóval több helyen látom, hogy mintegy elvárásként szerepel az (extraszűz) olívaolaj használata ételkészítéskor. Gondolom, mindenki előtt közismert az „én ((extraszűz)) olívaolajjal főzök ám, mert én tudom, hogy mi az egészséges és igényes táplálkozás  - nézet. Nos, nekem erről az a határozott véleményem, hogy nagyon nem mindegy, hogy zsírral főzünk vagy olajjal, de nem azért, mert ettől függene, hogy egészségesen táplálkozunk-e és mennyire vagyunk igényesek. Nem, egyáltalán nem. Mert „az olaj” szemernyit sem „egészségesebb”, mint „a zsír” és nem is "igényesebb". Egyszerűen más. 

De! Van jó minőségű olaj, és van jó minőségű zsír. És van mértékletes zsiradékfogyasztás (olajból és zsírból egyaránt) és van mértéktelen. A minőség és a mértékletesség foka dönti el, hogy valami megfelel-e az egészséges és igényes táplálkozás kategóriájának, no, meg az, hogy az adott zsiradék mennyire illik az adott ételhez, és semmiképpen nem az, hogy olaj vagy zsír. Ebben a kérdésben a készítendő étel a meghatározó. (Hogy nézne már ki, kérem, egy csikóstokány olívaolajjal???) Ha odafigyelünk az étkezésünkre, akkor egy idő után észre fogjuk venni, hogy igen más íze van az egyes zsiradékoknak. És mivel ezek meghatározó alkotóelemei az egyes ételeknek, nagyon nem mindegy, hogy melyiket mivel készítjük. A mai ételajánlatomban kétféle zsiradék szerepel. A mártásban vaj van. A vajat nagyon szeretem. A legdrágább zsiradékok egyike ugyan, de ez a tény még a túlzott zsírosságtól is segít megóvni. :) Hiszen, ha valamit kevés vajjal készítünk, nem lesz drágább, mintha sok zsírral főznénk, viszont sokkal finomabb és egészségesebb lesz. 

Zsiradékokat használni szerintem mindenképpen szükséges és egészséges is. Mert először is ott vannak a zsírban oldódó vitaminok, melyek miatt ez a dolog nélkülözhetetlen. Másodszor pedig az ízek összhatásához is szükség van zsiradékra. Állítom, hogy a rosszabb étel jobban hizlal. Hiszen ha az öröm karcsúsít, az evés öröme is, akkor, ha elmarad az evés öröme, akkor lemondatunk az adott öröm miatt várható karcsúsodásról is. :)
 
A vajjal készült mártás mellett itt van a mai ajánlatomban a libazsírban sült újkrumpli. Ejtsünk erről is egypár szót. Amióta egyszer kipróbáltam, hogy milyen a libazsírban sült krumpli, azóta így  készítem, ha van rá módom. Páratlanul jó. Azt mondják, hogy a libazsírt lehet a legmagasabb hőfokúra hevíteni minőségvesztés nélkül, márpedig szerintem a jó sültkrumpli egyik titka, hogy minél forróbb zsírban süljön. És akkor még a libazsír finom ízéről nem is beszéltem. Elég ritkán készítek sültkrumplit, ezét úgy gondolom, belefér, hogy az akciós „tecsós” olaj helyett készüljön libazsírral.

Holnap folytatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Hmmm, tegnap gombapaprikás volt az ebéd, ma pedig spenótfőzeléket készítettem a férjemnek. :)

    Én is sokféle zsiradékot használok az extraszűztől kezdve a sima olíván és a napraforgón keresztül a vajig, a liba- és disznózsírig. Vagy van, amikor kacsa- és tyúkzsírom is van. Illetve tartalék gyanánt, ha elfogyna a kenyérre kenhető vaj, mindig tartok egy margarint is a hűtőben. Szóval, szerintem is butaság kiiktatni, mint ahogyan a szénhidrátokat is kiiktatják egyesek, de te már tudod, hogy miről mi a véleményem!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon akarom en is megkostolni az ujkrumplit libazsirral............ ez csak finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, ez nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  4. Szép estét mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  5. Én is szeretek vajjal, meg libazsírral főzni. Amikor azt írtam a múltkor is, hogy ez kímélő étel, sokan kinevettek érte, pedig szerintem is az. Sokkal egészségesebb mint a nem tudom miből készült 200 Ft-os étolaj.

    VálaszTörlés