Oldalak

2011. október 2., vasárnap

275. Zöldségnapra: Tárkonyos gombaleves

A rókagomba aranyárban volt a piacon, ezért vettem hozzá egy kis csiperkét is, hogy még az is adjon egy kis „sűrűjét” a levesnek.
Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 20 dkg rókagomba, 20 dkg csiperke, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis csokor tárkony, 2 evőkanál tejföl, 4 szem borókabogyó, só, bors.
Elkészítése: Az olajon a hagymát, és a fokhagymát dinsztelni kezdjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott gyökérzöldséget, majdnem puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk, szükség esetén egy-egy csepp vizet is tehetünk alá. a gombát felszeleteljük, és a párolt zöldséghez tesszük. Rászórjuk az apróra vágott tárkony felét. Átpirítjuk, majd felengedjük 1 liter vízzel. Ha felforrt, a tejfölt simára keverjük, és apránként felengedjük a levessel, hogy annyira, hogy könnyen beleönthessük a fövő levesbe. Újabb forrásig melegítjük, rászórjuk a maradék tárkonyt és tálaljuk.
Megjegyzés: Ez a leves semleges étel. Éppen ezért zöldségnapra is kiváló. ajánlok utána pl. egy jó kis padlizsános lecsót – mondjuk – krumplipürével.

A séf is mondja

Újabban mindig megveszem a Magyar Konyhát. Egyre jobban tetszik ez a lap. A legfrissebb számban a Séfportrék sorozatban Stefan Gerbhardt-tal, a Hertelendy Kastélyszálló séfjével beszélget Vinkó József. Az ötcsillagos szálloda éttermének séfje így zárja a beszélgetést:
„Nem kell olasz meg spanyol olaj. Magyarországon mindent meg lehet termelni, csak abba kell hagyni ezt a hülye pesszimizmust. Itt megvan minden, ami kell. Ehhez sokat kell dolgozni, tudom. És azt is tudom, hogy önök szerint a dolgok megváltozathatatlanok. De egyszer jöhet valakik, aki ezt nem tudja. És megváltoztatja őket.”

… igen, ezt a hülye pesszimizmust kéne már abbahagyni, de nagyon! Aki a sajtban is csak a lyukat látja, az saját maga szúrja el a napjainak jó részét. A múltkor azt mondja az egyik ismerősöm, hogy nincs már olyan, aminek ő örülni tudna. Meg vagyok róla győződve, hogy az említett csodaszép és csodadrága szállodában is találnánk a vendégek között olyan embert, aki ilyesmit mondana. Mert az öröm megélése nem a külső körülmények függvénye. Az örömre való képességet mindenki magában alakíthatja ki. És mindenki csak saját magában.

Holnap helyett a jövő héten folytatjuk. 

Ezen a héten nem jövök már. Népszámlálok és a vasárnapi jeles családi eseményre készülök. Úgy egyébként gyümölcsleveken és mézes mákon élek leginkább az ilyen túlpörgetett időszakban. Ezt használati utasítás nélkül nem ajánlom senkinek. Majd egyszer mesélek róla, majd akkor, amikor nyugalmasabb napjaim lesznek annál, minthogy gyümölcsleveken és mézesmákon éljek. No, persze, ezt azért senki ne vegye szó szerint. A magyarázat is a használati utasítás része lesz majd. 


Addig is:
276. tésztanap
277, gyümölcsnap
278. hús
279. zöldség
280. tészta
281. gyümölcs
282. hús
283. zöldség
284. tészta


Addig is minden jót, jókedvet, optimizmust, egészséget, szép napokat  kívánok. :)

2 megjegyzés:

  1. Ez igaz!
    Én is csak panaszkodást hallok mindenhol...amikor másként is lehetne, lehet élni.

    VálaszTörlés
  2. hozzáállás kérdése az egész. De olyan nehéz hinni magunkban....

    VálaszTörlés