Oldalak

2013. február 26., kedd

Reformtorta


Már nagyon régen készülök, hogy ezt a tortát – melyet az egyik legfinomabb családi örökségemként tartok számon - megörökítsem itt a blogban. A baj csak az, hogy nagyon ritkán fordult elő mostanában, hogy ezt elkészítsem, pedig gyerekkorom óta nekem ez „a” torta. A Mamától, a zentai mamámtól származik, aki minden jelesebb eseményre ezt sütötte. És nem is tudtam elképzelni nélküle nagyobb ünnepet. Ezt sütöttük születésnapra, keresztelőre, ballagásra. Még a menyasszonyi tortám mellé és kértem egyet a Mamától. Mert egy dolog a látvány, és egy dolog a Torta (így nagybetűvel :) ).
  Mert a reformtorta egyáltalán nem attraktív sütemény. Egy csokis bevonatú téglatest darált dióval megszórva. Kell ügyesség az elkészítéséhez, vagy inkább egy kis gyakorlat. És valahogy úgy van vele az ember, mint úrvezető a kocsikázással, minél régebben próbálta, annál nehezebben fog hozzá, annál kétesélyesebb a végeredmény. Anya nyolcvanadik születésnapjára sütöttem ezelőtt utoljára. Most meg nem voltam valami jó passzban, és nem sikerült szépre. De mégis megörökítem itt, majd updetolom, ha lesz rá alkalom. Mielőtt elkezdtem írni ezt a bejegyzést, körülnéztem a neten, hogy mit tudnak mások erről a tortáról. Nagy meglepetésemre és örömömre Tortaimádónál rátaláltam.  http://www.tortaimado.hu/2011/03/reform-torta.html  A bejegyzéséből nyilvánvalóvá vált, hogy egy tőről fakad az ismeretünk ebben a témában. Ő nagyon részletesen írja le a munkamenetet. Érdemes az ő leírását is tanulmányozni, ha valaki úgy dönt, hogy elkészíti ezt az édességet.

Ahogy Tortaimádó írásából következtetek, a szerbül tudók itt http://mamajacooks.blogspot.hu/2011/03/reform-torta.html nagyon pontos leírást is olvashatnak a témában. (Én nem tudok szerbül, úgyhogy nem tudom kiegészíteni a tudásomat ezzel. Én azt és úgy írom le a reformtorta készítéséről, ahogy a családi hagyományban rám maradt, amire és ahogy emlékszem. 


Reformtorta  Mamámtól rám maradt recept szerint

A tésztája

Hozzávalók: 10 tojás fehérje, 30 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 1 csipet só. + kb. 2 evőkanál darált dió a díszítéshez.

A tészta elkészítése: A tojásfehérjét a pici sóval habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd a diót. 4 lapot sütünk belőle gyenge tűzön sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsiben kisütjük.

A krémje:

Hozzávalók: 10 tojás sárgája, 18 dkg cukor, 10 dkg (jó minőségű) fekete csokoládé, 25 dkg vaj.

A krém elkészítése: A tojássárgáját a cukorral kikeverjük és gőz fölött addig főzzük, amíg a fakanállal olyan csíkot tudunk húzni a készülő krémbe, hogy az edény alja a csík nyomán pár pillanatig látható marad. Ekkor belekeverjük a meglágyított csokoládét, levesszük a gőzről, s a vajat is hozzáadjuk, alaposan kikeverjük. 
Összeállítása:

Az első lapot a megfelelő tortástálra tesszük, megkenjük a krém negyed részével, majd rátesszük a következő lapot megkenjük… s így járunk el a többivel is. A torta külsejét is megkenjük a krém utolsó adagjával, s darált dióval díszítjük.Én most másfél adagot készítettem. Tehát 15 tojás 45 dkg cukor, 45 dkg darált dió került bele. Nem volt itthon megfelelő csoki, ezért 4 evőkanál finom natúr kakaóport tettem bele helyette.  Ebből a mennyiségből három nagy lapot sütöttem, s ezeket vágtam félbe. Így lett hat lap a tortához.

A krémet én duplafalú tejforralóban (melybe az edény falának rétegei közé vizet lehet önteni) szoktam főzni, most is ezt tettem.Most nem volt elég időm, energiám a torta elkészítéséhez. A csokoládé is jobb bele a kakaópornál, ezért nem lett elég szép. De az íze így is jó lett. Főként amikor már volt ideje összeérni az ízeknek, alkotóelemeknek.


2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy itt is látom ezt a tortát! Ez tényleg A torta :) egyébként én Topor-torta néven ismerem, évekkel ezelőtt valamelyik netes oldalon találtam. Nagyon finom, én egy nappal hamarabb szoktam elkészíteni... húsvétra meg is sütöm, ha már így eszembe juttattad!

    VálaszTörlés
  2. Rebeka, csak most vettem észre, hogy írtál. Nagyon szép húsvétot kívánok, és sok sikert a tortához. Én is sütöttem húsvétra. :)

    VálaszTörlés