Oldalak

2012. február 21., kedd

Tojásfehérje-hasznosító sütemény: a fehérkenyér

A nevével ellentétben ez nem kenyér, hanem egy piskóta jellegű sütemény. Csak a Mama így hívta, így számomra ez a neve. Akkor sütötte, ha tojásfehérje maradt valamiből. A farsangi fánk  tipikusan ilyen dolog, amibe csak a tojás sárgája kell, így a fehérje megmarad. Ma van az idei farsang utolsó napja, húshagyókedd, így az időszak jellegzetes sütijeként álljon itt ez ma. Valójában nincs pontos receptje. A lényege, hogy ahány tojásfehérjénk van, azt egy csipet sóval verjük kemény habbá, tegyünk hozzá annyi kanál cukrot, ahány tojásfehérjét habbá vertünk, majd lisztből szintén ennyi kanállal adjunk hozzá. Ezt különböző dolgokkal gazdagíthatjuk: keverhetünk bele pl. mazsolát, egyéb apróra vágott aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt, kis csokidarabkákat - az otthoni készleteknek és az ízlésünknek megfelelően. 

Egy kisebb tepsit kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel, simítsuk bele a habot, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy mikor sült át a süteményünk teljesen.

A képen szereplő sütihez  ezeket használtam fel:

Hozzávalók: 5 tojás fehérje, 1 csipet só, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt+ a tepsi meghintéséhez, 1 kicsi vaj a tepsi kikenéséhez, 10 dkg mazsola, 5 dkg fekete csokoládé apróra vágva.

Mint minden süteményt az eMpszi étrendje szerint, ezt is tésztanapra ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése