Oldalak

2011. január 23., vasárnap

Huszonharmadik lépés: M mint MOST!

 
Nagyon meg tudjuk nehezíteni a saját életünket azzal, hogy időnk jelentős részében a múlton rágódunk, emellett időnk másik tetemes részét meg arra fordítjuk, hogy a jövő elképzelt nehézségei miatt szorongunk. Így aztán igazán kevés időnk marad magunkra, a jelenünkre, a jelen örömeire. Pedig örülni csak MOST tudunk. Azért is nagyon fontos, hogy amikor eszünk, akkor se járjon máson az agyunk, és abban a kétszer 15 percben, amit a cél érdekében mozgásra szentelünk, akkor az ITT és MOST-ban legyünk. 

Valahol egyszer olvastam (sajnos már nem emlékszem, hogy hol), hogy az edzések is úgy hatékonyak igazán, ha az ember magára az edzésre figyel. Ha csak emelgeti a súlyokat, és közben máshol jár az agya, egységnyi idő alatt nem ér el olyan eredményt, mintha arra figyelne, amit csinál. Nem tudom, hogy ez valóban így van-e, de számomra nagyon hihetően hangzik. Ugyanis az ember sokkal több, mint egy zsák vegyület! Az életünk nem laboratórium. 

Itt ülünk a számítógép előtt, egy gép előtt, amit ember alkotott, és sokunknak fogalma sincs, hogy mit is kezdjünk vele, ha meghibásodik. Pedig a legbonyolultabb számítógép is fényévekkel egyszerűbb az embernél. Ha a számítógépünket nem tudjuk átprogramozni (elnézést attól az igen kevésszámú olvasótól, aki igen), akkor miből gondoljuk, hogy a testünk működését úgy át tudjuk látni, hogy itt-ott belepiszkálva, már meg is javítjuk, amit hosszú idő alatt elrontottunk. 

Ha ez így van, akkor mit tehetünk? Nézzük tehetetlenül, hogy sodródunk? Szó sincs róla! A legfontosabban megtehetjük! Azt, hogy mindig az adott pillanatban igyekszünk a legjobban csinálni. És ha éppen nem sikerül, nem arra használjuk a következő pillanatot, hogy ostorozzuk magunkat, hogy „milyen bénák, szerencsétlenek” voltunk, és arra sem használjuk a következő pillanatot, hogy attól szorongunk, hogy ha eddig nem sikerült jól csinálni, majd a jövőben sem fog. Mert az a pillanat, amikor a jövő elképzelt negatívumai miatt szorongunk, az is „megy a lecsóba”, azaz már azzal sem az jó pillanatainkat szaporítottuk. 

Annyi minden kell ahhoz, hogy éjünk, és pláne ahhoz, hogy jól éljünk, hogy az tudatos ésszel átlátni jobban csinálni, mint ahogy a természet csinálná, képtelenség. Amit tehetünk, és tennünk is kell, hogy a „működésünkhöz” biztosítsuk a lehető legjobb körülményeket: a minőségi testi-lelki táplálékot, a testi-lelki fittséget, a testünkben lévő keringések és a gondolataink szabad áramlását. A tiszta levegőt és a tiszta szándékokat. És minden nap annyit, amennyi annak a napnak a feladata. Lépésről lépésre. ITT és MOST.

Tésztanap 
 
Legyen ma egy nagyon hagyományos étel, amit mindenki ismer: a krumplis tészta. Mégis leírom, hogy ezzel is erősítsem azt a tényt, hogy ha az eMpszi ajánlásait követjük, nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, csupán érdemes megtalálnunk az életünkben azt, hogy hogyan tudjuk úgy átrendezni kicsit a dolgainkat, hogy harmonikusabb legyen az életünk. Szóval a krumplis tészta. Ez az étel is a „népköltészet” kategóriájába tartozik. Ezt onnan is tudom, mert a két nagymamámnak nem volt egyforma a krumplis tésztája. És az enyém meg a kettő ötvözetéből lett. Lám, még egy ilyen egyszerű ételnek is vannak változatai. Mindenki készítse a saját szájaíze szerint!
És még egy dolog: A krumplis tésztából is látható, hogy tésztanapon nyugodtan gazdagíthatjuk az étlapot a zöldségnap kínálatával, csak a fordítottját kerüljük el. Azaz, zöldségnapon lehetőleg(!) ne együnk édességet!

 Krumplis tészta, ahogy én készítem 

 

Hozzávalók (személyenként ): 5-6 dkg száraztészta (nagykocka v. fodros kocka), 2 szem kisebb v. 1 szem nagyobb krumpli, 1 közepes fej hagyma, 1 kiskanál zsír, őrölt pirospaprika, só, bors. 

Elkészítése: A krumplit feltesszük héjában főni. És feltesszük forrni a tészta főzővizét is. A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük, szálaira szedjük. A zsírt felforrósítjuk, és a hagymaszálakat megpirítjuk benne. Leszűrjük a hagymát a zsírból, s félre tesszük. Ezután a zsírt sóval, borssal őrölt paprikával ízesítjük. Ha a víz felforr, kifőzzük benne a tésztát. Ha a krumpli megfőtt, meghámozzuk. (Ha egy pillanatra hideg víz alá tartjuk, akkor meghűl annyira, hogy meg tudjuk hámozni, de villára felszúrva is megtehetjük ezt.) A még meleg krumplit a hagyma fűszeres zsírjába villával , krumplitörővel , vagy keverőgéppel) beletörjük és jól összekeverjük. Erre szedjük ki a megfőtt tésztát, és lazán átkeverjük, hogy egyenletes legyen a tésztán a krumpli. A pirított hagymával és az évszaknak megfelelő savanyúsággal, vagy friss salátával tálaljuk. 


Huszonharmadik lépésként arról beszéltünk, hogy igyekezzünk a MOST-ban élni. Cselekedni, változtatni, örülni, szeretni MOST tudunk. Így a napi három étkezésünk, és kétszer 15 perc mozgásunk - legyen az komoly sport vagy csak annyi, hogy elmegyünk a boltba- tudatos, örömteli mozgás legyen, ahol önmagunkra figyelünk. Hiszen az önmagunkra fordított gondoskodó figyelem karcsúsít.
 Holnap folytatjuk.



11 megjegyzés:

  1. Az ITT és MOST az egyik legnehezebb dolog, amit eddig életemben tapasztaltam. Nem lehetetlen, de nem is könnyű! A naponkénti 60 ezer gondolatunkat kordába tartani sok-sok gyakorlást igénylő feladat. Még az igazi ZEN szerzetesek is évekig gyakorolják ezt, pdeig nekik semmi más dolguk nincs. Szóval nem könnyű feladat, már sokszor próbáltam, de tökéletesen még egyszer sem sikerült.

    VálaszTörlés
  2. Nem is emlekszem mennyire regen ettem krumplis tesztat. Hamarosan rengeteg uborkaval ezt is beteszem az "etlapba". Amiota a napi 3x-i etkezes es a szigoru elvalasztas mukodik, nalam minden etel nagyobb minositest kapott. Egy natur sult csirkemell salataval mar olyan erzest valt ki, mintha lakodalomban lennek. Lehetseges, hogy ennek az az oka, hogy varnom kell az etkezesek idejere.... hus nincs minden nap, meg persze szenhidrat sincs, igy ki kell varnom az idot es talan ezert is jelent "unnepet" amikor vegre a kivant etelt ehetem. Szerencsere izletesen es valtozatosan meg lehet oldani minden napot, hogy nagyon finom etel keruljon az asztalra.

    Kepzeld Gyongyi en pedig ebren, mikozben olvastam az elozo bejegyzesedet, azt "almodtam", hogy en telefonaltam azt a minusz 26 kilot! :D
    Remelem igy lesz!

    Kati! Legyszives engedd meg, hogy kuldjek egy kis biztatast Neked, mert a mozgas valoban nagyon jo, egeszseges, minden izuletnek fontos, de szerintem ezt Te is tudod!
    Ha a kozelemben elnel, minden hetfon megfognam a kezed es cipelnelek magammal a tornara. :)

    Szep es eredmenyes hetet kivanok Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  3. Ircsike, a másik kezedre pályázhatok ? Azt hiszem a sétát fogom bevezetni testgyakorlásnak. Mától kezdve.
    Ez az itt és most ez bonyolult. Az eszünk és olvasunk közben, erről már leszoktam.
    Viszont a János rádiót hallgat. Illetve szólnia kell, ha figyeli, ha nem. És közben még beszél is.
    Apósom nem is tudja sokszor mit eszik, mert vagy gondolkodik, vagy csak nem figyel rá, vagy beszél.
    Tehát a csak az étkezésre figyelést én akkor tudom megvalósítani, ha egyedül vagyok itthon.

    Az elválasztás és a diéta betartása egyre jobban megy. Kenyérfélét nem ettem , azóta hogy elkezdtem. A süti az nehéz, ha van itthon, ha nincs akkor egy gyümölcs kiváltja.

    Vidám karcsúsodást kívánok magunknak mára is!

    VálaszTörlés
  4. Hát ide kell jönnöm egy kis biztatásért, ahogy látom. :) Most nagyon rámfér...mert néha azt érzem, feladom most, hogy így csapkodnak a hullámok. :(

    VálaszTörlés
  5. Evezzél, ússzál ne hagyd magad !

    VálaszTörlés
  6. gondaanyu!
    Itt a kezem nem disznolab, ahogyan a meseben is irjak. Persze, hogy Te is megmozgatod magadat, mert virtualisan bokodjuk egymast! :)

    Vizicsibe!
    Nem adod fel!
    Te nem olyan vagy!
    Te vagy a legerosebb kiralylany, akit valaha is ismertem! Neked itt a helyed es tudom, hogy meg tudod csinalni! Tudod a hullamok sem csapkodnak orokke..... utana jon a szelcsend, napsutes es
    Hawaii .............
    Egy szeretetteljes oleles indult el Feled! :)

    VálaszTörlés
  7. Szép estét mindenkinek:) !

    Ircsike, most úgy gondolok rád, hogy éppen tornára készülsz, vagy talán már ott is vagy. S mindannyian éljük a magunk életét, és naponta néhány percet mégis eltöltünk itt együtt, támogatjuk egymást. Köszönöm neked, hogy ilyen kedves szavakkal erősíted a többieket. :)


    Igen, Vízicsibe, gyere csak ide! Itt a csapkodó hullámokat hátrahagyva emlékeztetnélek rá, hogy mennyire jó úszó vagy! :) Sokkal jobban tudod nálam, hogy úszás közben is lehet egy kicsit pihenni, egy kicsit erőt gyűjteni a vízen lebegve, ha éppen olyan helyen van az ember. Egy valamit azonban nem érdemes: abbahagyni az úszást mielőtt partot érnénk.


    Gondaanyu, kíváncsi vagyok ám a disznóvágásos élményeidre.
    És azt is tudom, hogy nem annyira egyszerű dolog változni, amikor a közvetlen környezetünk máshoz van szokva. Van azonban egy jó hírem. Ha egy valaki jobban lesz egy közösségben, az jó hatással lesz a többiekre is. :)

    VálaszTörlés
  8. Huh, szombat este beírtam, csak későn. A lényege, hogy a fele mennyiségtől jóllaktam, és ugyan még az eddigi szokás bennünk van, de jó ez a diéta, a rendszeresség, a kevesebb evés, és ha az eszünkkel , reflexből rosszul esik, hogy nem eszünk minden nap húst, édességet, a szervezetemnek EZ a jó.
    Ma ettem ezt a spenótot lángost és úgy jóllaktam, mint a duda. Eszembe se jutott enni délután. Viszont dolgoztunk egy jót, séta is volt, most tésztanap örömére egy kis könnyített fagylalttal megjutalmazom magam.:)

    VálaszTörlés
  9. Ircsike! De aranyos vagy! Köszönöm! Itt is van torna hétfő-szerda, el is mentem, de annyira fájt mindenem torna után, hogy nem volt türelmem kivárni hogy ne fájjon,inkább abbahagytam. Nem fogta senki a kezem. :(

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Nektek!

    Tényleg, jó egy csapathoz tartozni. :) Nagyon jó érzés, hogy nincs egyedül az ember, hogy ugyanazok a problémáink, és együtt szépen lehet haladni. :)
    Köszönöm Gyöngyi, hogy ezt írtad. Igazad van, amikor úszok, nem állok le, mert elmerülnék. Van olyan, hogy elfárad a hátam, vagy éppen elzsibbadnak az ujjaim úszás közben, a 30. perc után már, de akkor egy hosszt háton úszok. :) Lassabban az igaz, de úszok. :) Köszönöm, hogy ezt mondtad, akkor amikor ilyen napjaim vannak, úgy veszem, hogy háton úszok egy kicsit pihentetésből. :)
    Kell az erő, mert hamarosan érkezik Alíz, és nekem ott a helyem, fitten, fiatalosan. :)Már a szülőszobán megkezdjük a közös életünket, hiszen ott leszek a világrajövetelénél.:) A másik kettőről nem is beszélek, mennyi energiát igényelnek. :) Úszok tovább, igazatok van. :)

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!

    Szerintem amikor az embernek gyermeke születik, az "élj a mának" kifejezés új értelmet nyer :-) Egy pár napig küszködtünk, aztán rájöttük, hogy a "ragadd meg a napot" tulajdonképpen azt jelenti, hogy akkor csinálj dolgokat, amikor lehetőséged van rá, és ne halogass semmit, legyen az evés, ivás, fürdés, alvás, akármi... mert ki tudja, mikor lesz rá legközelebb alkalom (a kedvről nem is beszélve ;-) )!

    Másfelől meg ebben a "multifunkcionális" világban nagyon nehéz elengedni, hogy ne három dolgot egyszerre csináljunk, hanem figyelmünket "csupán" egy dologra koncentráljuk. Nekem elalvási gondjaim is szoktak lenni, mert még úgy száguld az agyam, hogy mit kell csinálni, meg mit kéne még, hogy nem bírok lelazítani. Biztos van rá technika, amit meg kellene tanulni, hogyan!

    És szerintem is klassz így csapatban csinálni (igaz, mi még csak egy hete csatlakoztunk), de tény, hogy sok erőt lehet meríteni egymásból :-)

    VálaszTörlés