Oldalak

2011. január 8., szombat

A nyolcadik lépés – a gyümölcsnap


Készen állsz a gyümölcsnapra? Vagy talán már vannak tapasztalataid is? Vasárnapra készül ez a bejegyzés. Hogy vasárnapra esik az első gyümölcsnap, az jó is, nehéz is. Attól függ, honnan nézzük. Jó, hogy talán egy kicsit több időd jut magadra, jobban tudod figyelni a tested reakcióit erre az eseményre. Talán pihenni is tudsz egy kicsit többet a szokásosnál. Mindez nagyon fontos.

Nehezíti viszont a dolgot, ha tőled várja a család, hogy vasárnapi ebédet tegyél az asztalra. Nos, ez az elején igényel egy kis plusz odafigyelést és akaraterőt, de nem megoldhatatlan. (Tapasztalatból tudom :) )

Ha még nehéznek éreznéd a gyümölcsnapot, engedd meg magadnak, hogy későbbre halaszd ezt a lépést. Semmi nincs veszve úgy sem. Az is elképzelhető, hogy gyümölcs lesz az ebéded, de a vacsora már nagyon hiányzik. Akkor legyen úgy, hogy csak délben van gyümölcsnapod. Ha a gyümölcsreggeli és az evésidők megvannak, rendben van ez így is. Ha nem megy még a gyümölcsnap, de figyelsz már az ételtársításra, akkor húsnapot javaslok helyette. Igen, kettőt egymás után.

A gyümölcsnapnál nagyon fontos mindaz, amit már a gyümölcsreggelinél leírtam. Tehát: A gyümölcs rendes étel! Nem „csak” gyümölcs! Sőt a „legrendesebb” minden étel között. Úgy nyersen, ahogy a természet megadta. A gyümölcsöket nyersen együk: frissen vagy aszalva. Más ételkészítési eljárást nem igényelnek. Egymással illetve olajos magvakkal társíthatók. Bármilyen - kedvünk szerinti – fűszerrel, egy kevés mézzel és virágporral ízesíthetők.

Mi a helyzet a természetes gyümölcslevekkel? Ezeket a „nagyon egészséges” kategóriába szokták sorolni. Igen, a nagyon egészséges gyümölcsből, nagyon tiszta eljárással készített, mindenféle adaléktól, édesítőtől, színezéktől és ízfokozótól, tartósítótól mentes gyümölcslevek rendben vannak. Én is nagyon szeretem ezeket. Viszont mégsem nagyon ajánlom. Mégpedig azért nem, mert aránylag magas a kalóriatartalmuk. Érdemes megnézni a dobozon. 100-200 kalóriát fogunk ott találni. Ez nem sok, de ez csak 1 dl-re vonatkozik. Egy literben ugyebár ennek a tízszerese van. És egy liter úgy lecsusszan ilyesmiből, mint a szél! És a teltségérzetet adó, emésztést segítő rostok részben vagy egészben hiányoznak belőlük. Ez egyrészt pazarlás, mert miért dobják ki az ételnek ezt a fontos részét, másrészt meg felesleges kalóriák bevitelére csábít. Szóval, ha nagyon szeretjük ezeket a gyümölcsleveket, akkor engedjünk meg magunknak néha egy-egy pohárral reggelire vagy gyümölcsnapon bármely étkezésre, de tudjuk róluk, hogy az engedmények és nem az ajánlatok kategóriájába tartoznak.

Gyümölcsnapon is nagyon fontos, hogy tartsuk az evésidőket, és evésidőn kívül gyümölcsöt se együnk. Evésidőben viszont a gyümölcshöz is üljünk terített asztalhoz, akár a családdal együtt, akik mást esznek! Ha arra gondolunk, hogy most mennyivel hasznosabb nekünk a gyümölcs, mint a rántott hús, természetesen és könnyedén választhatjuk azt. Akkora tállal együnk meg, amennyi csak belénk fér!

A mai ajánlatom: Gyümölcssaláta és gyümölcskrém ananásszal

Az ananásznak nagyon jó élettani hatásai vannak nyersen. Az ananászbefőtt is finom, de nem annyira hasznos, mint a friss. Télen gyümölcsnapra néha szoktam venni egy-egy ananászt. A különböző étkezésekre mással-mással párosítom, így változatossá válik az egész napom étrendje.

Banánkrém ananásszal, mandarinnal, grapefruittal

Hozzávalók: banán, ananász, mandarin, grapefruit.

Elkészítése: A banánt botmixerrel pépesítjük (a pépesített friss gyümölcsöket nevezzük gyümölcskrémnek), egy csészébe tesszük, és beletesszük a többi gyümölcsdarabot.

Gyümölcssaláta ananászból és grapefruitból

Hozzávalók: ananász, grapefruit.

Elkészítése: Mindkét gyümölcsöt meghámozzuk, felaprítjuk, s mindkettőt egy edényben tálaljuk.

Ananász-kivi krém ananász és grapefruit darabokkal, fügével

(a legfelső kép)

Hozzávalók: ananász, kivi, grapefruit, aszalt füge.

Elkészítse: Kiviből és az ananász egy részéből gyümölcskrémet készítünk (a megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt együtt pépesítjük), majd ananász és grapefruit darabokat teszünk bele. Aszalt fügével is gazdagíthatjuk. (Füge nélkül is finom, ez itt az alsó képen látható.)

A nyolcadik lépésben a gyümölcsnapról beszéltünk. Ezen a napon csak nyers és aszalt gyümölcsöket eszünk, melyeket gyümölcssalátának és gyümölcskrémnek készíthetünk el, és olajos magvakkal, aszalt gyümölccsel gazdagíthatunk. Használhatunk a gyümölcssalátánkhoz kevés mézet, virágport és fűszereket is. Gyümölcsnapon is csak étkezési időben eszünk. Ezen a napon is megadjuk az evés méltóságát nyugalommal és terített asztallal.

18 megjegyzés:

  1. Holnap gyümölcsnap lesz. Úszni és szaunázni megyek. Hát, ha azt mondom,várakozással tekintek a holnap elé, akkor mindent elmondtam. :)

    VálaszTörlés
  2. Vízcsibe, a kreatív mintaklubtag, triplanagyi. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) : ): ):)

    VálaszTörlés
  3. Elolvastam mégegyszer az ételcsoportokat. Lehet hogy figyelmetlenül olvastam, de a burgonya semleges vagy keményítő? mert sehol sem találtam.
    Húsnapon lehet enni sertés- és marhahúst is?
    Gyüminapot már sokszor próbáltam, két gond: éhségroham és gyomorégés. Hétvégén jobban megy, mint munka közben. Egyébként nagyon jók a finom gyümisaláták, jobb mint csak egyfélét enni. Kezdem megszeretni a gyümireggeliket, már reggel nem is hiányzik a kenyér. Egész nap.... hát meglátjuk holnap hogy sikerül. Ilyenkor fáradtabb vagyok, ezért könnyebb hétvégén ha aludhatok is egy nagyot - addig sem jut eszembe hogy egyek.

    VálaszTörlés
  4. A tripláig még van 2,5 hónap, de a dupla már nagyon igaz :) Köszööm a dicséretet :):)
    1 kérdés.

    A rizs tésztanapi, vagy zöldségnapi?

    VálaszTörlés
  5. Kati, a biztosan krumplinak írtam, és így elbújt. :) Tehát a burgonya zöldségnapra és tésztanapra ajánlott, húsnapra nem. (Nem semleges, hanem magas keményítőtartalmú növény.)

    Az alvás szintén nagyon fontos, és a pihenés is. Ezekre az éhségrohamokra és a gyomorégésre ajánlok egy-egy korty (nem több!!!) Salvust, már ha bírod. De ha nem, akkor tényleg jó az alvás.

    Ha nem megy, ne erőltesd. Akkor még nem jött el az ideje. Figyelj magadra, arra, hogy jól érzed magad. Pihenj!

    Vízicsibe! A rizs zöldség és tésztanapra egyaránt jó. Általában zöldségnapra szoktam tenni, de ami lehet zöldségnapon, az lehet tésztanapon is, csak fordítva nem.

    VálaszTörlés
  6. De jó! Köszönöm a választ! Ezek szerint tésztanapon lehet enni krumplis tésztát? és erre tehetek tejfölt is?
    Salvus vizet még nem vettem sose, de kipróbálom. Hogy meg tudom-e inni,még nem tudom,de ha nagyon keserű.... hát nem is tudom. Gyümölcsnapi éhségrohamokban segiteni szokott egy kis mogyoró,mazsola, dió. És amikor már nagyon nem megy, akkor jön a tábla csoki és a feladom, nem megy. Te is javasolsz havonta egy viznapot? de ennek mindenképp hétvégére kell esni. És ekkor csak viz? egész nap? vagy milyen folyadék lehet még? Azt vettem észre, ha nem eszem eleget, kicsit idegesebb vagyok, erre mi a tanácsod? nem kell éhezni? de mi van a viznappal? olyankor éhezik az ember, ugye?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon örülök,hogy itt lehetek.A héten már próbáltam egy gyümölcsnapot de este ettem a fiúkkal,mert nem bírtam ki a töltött paprika illatát.De azóta megy minden tovább.(Csöndben eldicsekedem vele,hogy én is kétszeres nagymama lettem nov.18-án Zsombor és dec.5-én Csenge nevü kisunokáim születtek.)

    VálaszTörlés
  8. Kati, várjunk még a víznappal! Holnapra a gyümölcsnapot tűztük ki célul.
    Szóval. A gyümölcsreggeli már sikerült? Az evésidők sikerültek? Ha ez még nem megy, ne erőltesd a gyümölcsnapot! Ha már megy, hogy csak evésidőben egyél, akkor sokkal könnyebb a gyümölcsnap. Sőt, akkor már nem is okoz nehézséget. Egyáltalán nem kell éhezni.
    Egyébként meg az éhségnek két fajtája van: a testi és a pszichés éhség. De erről majd még sokat beszélünk. Meg arról is, hogy mit lehet ellene tenni. :)
    A Salvust érdemes kipróbálni. Egy kicsit keserű, hiszen gyógyvíz, de csak egy korty kell belőle, s ennyiből inkább csak a bársonyos íz marad meg, és az hogy megnyugszik a gyomrod.
    Érdemes inkább kicsi, de stabil lépésekben haladni.
    Mondom, ha nem megy a gyümölcsnap, ne erőltesd! Az evésidők megtartása a kulcs. Az a titok nyitja. Ha az sikerül, akkor nyertél. Az legyen stabil. Szerintem, tartsál holnap húsnapot.

    VálaszTörlés
  9. Juli! Gratulálok a duplanagyisághoz! :) :) :)
    Éppen ez a jó ebben a módszerben, hogy attól, hogy valamit nem a "szabályok szerint" történt, még nem dől össze a világ. Akkor onnan lehet folytatni. Olyan az, mintha az úton megállunk, és ülünk egy kicsit a kilométerkövön. :)
    Már ha délben tartottad a gyümölcsnapot, már az hasznos volt. Hogy este nem mentél tovább a délig megtett útnál, attól még a délig megtett utad nem veszett el.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. A héten minden nap szépen sikerült a gyümölcsreggeli. Megpróbálkozom a holnapi gyüminappal. Az evésidőkre figyelek, két-három óra csúszásokkal sikerül is, pl reggeli 6-fél 9 között, ebéd fél 12- és fél 2 között, és ha túl korán volt az ebéd, már éhes vagyok 4-5 óra felé, ilyenkor előfordul este 8 után is a pótvacsora. Ma is kétszer vacsoráztam, ettem 6-kor tejfölös-pörköltzaftos tésztát párolt zöldborsóval, azt hittem ezzel vége a mai evészetnek. ÉS a gyerekeim most jöttek haza, még velük is leültem enni, bár ez inkább csak a nasi volt, csokis keksz és habkarika.

    VálaszTörlés
  12. Tegnap sikeres volt nalam a gyumolcsnap.
    Ebedre kiwi, mandarin, aszalt fuge volt.
    Vacsora mandarin, aszalt fuge.
    Csak biztatni szeretnem az itt jelenlevo "sorstarsakat", hogy a gyumolcsnapot is ki lehet birni szenvedes nelkul sok vizzel es a gondolattal, hogy igenis elerjuk a celunkat! :)

    VálaszTörlés
  13. Nekem nem okoz gondot a gyümölcsnap, csak az étkezési idő betartásával volt gondom. Elmentem biciklizni ( úszás helyett) és nem értem vissza ebédidőre. Sőt, annyira kicsúsztam, hogy egy órára rá tudtam csak enni, mint ahogy a felső limit engedné. Viszont nem voltam éhes addig. Amikor hazaértem még akkor is képes voltam elkésziteni az ebédet és leülni mellé...pedig máskor ilyenkor..:):):)
    Gondoltam viszek magammal egy almát, de nem akartam az "elrágcsálom" hibájába esni. Viszont 30 km-es bicikliúton nem lehet leülni és megteríteni...ez van. :) Azért nem nassoltam és ez is jó:):)

    VálaszTörlés
  14. Vizicsibe! 30 km-t bicikliztél??? Huhh, az nagyon sok! én nem birnám. Gratulálok.
    Mai gyüminapomba becsúszott egy szelet rántott sajt és egy kis franciasaláta. Nem birtam tovább nézni ahogy a gyerekeim jóízűen esznek. Most viszont fél 5 és még nem vagyok éhes. Viszont nem ettem sem kenyeret, se édességet, és ez már nálam nagy dolog!

    VálaszTörlés
  15. Kati!

    Nem olyan sok az, hidd el. Az emberek megijednek a nagyobb távolságoktól, de 2 óra alatt kényelmes tempóban le lehet ezt a távot tekerni. Ha kicsit gyorsabban megyünk, akkor 1,5 óra. :)
    Volt olyan, hogy Bajára átbicikliztem egy lávakövön sült csülök miatt :):) Na az oda-vissza 70 km volt.

    VálaszTörlés
  16. Vizicsibe!
    Ügyes vagy! Tavasszal én is ráülök a biciklire, de fél óránál többet nem tudok tekerni. Na de ilyen hidegben???

    VálaszTörlés
  17. Ircsike, Vízicsibe, Kati! :) Hajrá! :)

    VálaszTörlés
  18. ez csak egy próba, hogy tudok-e hozzászólást írni :)

    VálaszTörlés