Oldalak

2011. január 18., kedd

Tizennyolcadik lépés: Az örömgyűjtemény

 
Ma is elég nehéz napom volt. S most azokat a nagyon érdekes dolgokat, melyeket már napok óta szeretnék mondani nem akarom csak úgy idevetni. Ezért ma is a könyvemből hozok egy számomra nagyon hasznos gondolatot. Íme: 

Életünkben nagyon sok mindent az befolyásol, hogy milyen beállítódással, milyen szemüvegen át nézzük a világot. Ha a rosszat keressük, a rosszat fogjuk észrevenni; ha a jóra figyelünk, akkor a jót. Tegyünk egy egyszerű próbát! Arra számítunk, hogy az úton haladva egy fehér autóban szembejön velünk hamarosan valaki, akit látnunk kell. Meg tudjuk mondani vajon az út végén, hogy hány piros autó jött velünk szembe? És ha az illető, akit látni akarunk – történetesen valamiért – egy piros autóval jön, észrevesszük-e? Biztos? Annyira könnyen, mintha a fehérrel jönne? Ugye, belátható: elsősorban azt vesszük észre, amire figyelünk. Ha azzal a várakozással kezdjük a napot, hogy mi minden jót tartogat számunkra, akkor azt fogjuk meglátni, de ha a rosszakat várjuk, azokat vesszük majd észre. A mindig rosszra számító emberre mondják, hogy a sajtban is csak a lyukat látja. 

Ha olyan a beállítódásunk, hogy a jót várjuk, azt akarjuk számon tartani, hogy milyen jó dolgok történnek velünk, még a legnehezebb élethelyzeteket is átvészelhetjük. Találkoztam egyszer egy idős emberrel. Úgy kilencvenéves volt akkoriban. Ő mesélte, hogy életéből tíz évet töltött ítélet nélkül, koholt vádak alapján a Gulagon, a hajdani Szovjetunió büntetőtáborában. Ott alkalmazták néhányan azt a túlélési technikát, hogy naponta versenyeztek, hogy ki hány apró örömöt tud összegyűjteni. Ott, a mínusz negyven fokban, a legnagyobb reménytelenségben. És mivel egész nap arra koncentráltak, hogy hány örömről tudnak majd este beszámolni, már idejük sem maradt – ahogy ő mondta – sajnálni magukat embertelen körülményeikért. Ez az idős ember volt az egyik legéletvidámabb, legnagyszerűbb ember, akit valaha láttam. Nagyon sokat adott nekem a példája, a történetéből pedig rengeteget tanultam. Hol van a szibériai büntetőtábor iszonyata ahhoz a néhány nehézséghez képest, melyet akkor kell elviselnünk, ha kilépünk a kényelmi zónánkból, hogy megkeressük saját kincseinket?! És mégis hányszor érzünk kísértést, hogy feladjuk ezt a nagyszerű kincskereső expedíciót.


Zöldségnap


 
Mángold színes-fűszeres rizzsel

Hozzávalók: 80 dkg mángold, 40 dkg rizs, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál chat masala (indiai fűszerkeverék), egy kiskanál pirospaprika-krém, só, 1 evőkanál citromlé, bors, fél kiskanál méz. .
Elkészítése: A rizsből a sóval és az olajjal a szokásos módon párolt rizst készítünk. A mángoldlevelekből kivágjuk a fehér levélnyelet, és feldaraboljuk. A vaj felét felolvasztjuk, belezúzzuk a fokhagyma felét, és gyors tűzön megpároljuk a mángoldlevél fehér részét. Sóval, borssal, 1 kávéskanál kurkumával, egy csepp mézzel, és citromlével ízesítjük. Ha kész, kivesszük a serpenyőből, és ugyanabban az edényben a maradék fokhagymával és vajjal a levél zöld részét is megpároljuk. A rizst három részre osztjuk, egy részét fehéren hagyjuk, a második részt a paprikakrémmel ízesítjük, a harmadik harmadát a chat masala-val és kurkumával. A színes hozzávalókat ízlésünk szerinti módon elrendezzük tálaláskor. Csípős téli savanyúság is illik hozzá. 


A tizennyolcadik lépés ajánlata, hogy esténként vegyük számba az eltelt nap örömeit, s ezekkel a tudatunkban aludjunk el, így a napunk is, az álmunk is nyugodtabb lesz. A nyugalom és a jó alvás egyaránt támogatja az ideális testsúly kialakulását, így nagyon hasznos, ha naponta készítünk örömgyűjteményt.

 Holnap folytatjuk.

10 megjegyzés:

  1. Hű de szépen készítetted el! Így még az evés is nagyobb öröm, amikor szépen, színesen van az étel elkészítve. :)

    VálaszTörlés
  2. Ugy kellett kezdenem, hogy megneztem mi is az a mangold! :) Soha eletemben nem ettem meg, de remelem egyszer sikerul beszereznem es elkesziteni, mert a leirasa alapjan biztosan szeretnem.

    Orommel olvastam a soraidat Gyongyi.
    Sajat tapasztalatom is azt mutatja, hogy mennyire fontos eszrevenni, megmarkolni, szoritani a mindennapok apro oromeit. Annyi szepseg, jo dolog talalhato az eletunkben es ezeket a dolgokat kell szemmagassagban elhelyezni. Tegnap is egy nagyon kedves ismerosom koszonte meg, hogy megfertoztem a pozitiv gondolkodasommal, ami nagyon jol esett!
    Amit az esti elalvasrol irtal nagyon igaz!
    Mindig igy alszom el...... :)
    Vidam, boldog napot kivanok Mindenkinek!:)

    VálaszTörlés
  3. Én azt hiszem szerencsés vagyok, a jó dolgok észrevétele alapból megvan. Pedig lehetne másképp is, mert anyám az ellentét. Ő mindig mindenben és mindenkiben csak a rosszat látja. Nemcsak most 81 évesen, fiatalon is.
    Így élte le az életét. Elégedetlenül. Számomra ez rettenetes. Számtalanszor elmondta, ha újra fiatal lenne, nem szülne gyereket mert hálátlanok vagyunk. Évek óta én segítem, fürdetem stb.
    Azt is tudom, kinek, minek köszönhetem, hogy sikerült másmilyennek lennem. És örülök neki.
    Tegnapelőtt kaptam egy középiskolás osztálytársamtól levelet. Eszébe jutottak azok az évek és levelet írt. Nekem. Jóban voltunk, de más volt a barátnője. És nekem írt levelet. Gyorsan válaszoltam, és azóta is örülök neki.

    VálaszTörlés
  4. Na a lényegre meg nem is írtam semmit. :)Nekem mindenki azt mondja az ismerőseim közül, hogy "boldogság gombóc" vagyok és "mesterséges napsütés". A szívemnek legkedvesebb szerint pedig, valóságos csoda. :) SZóval, köszönöm nekem megvannak a mindennapi üveggyöngyeim. :):):)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok, és először is gratulálok, kedves Gyöngyi: nagyon klassz a blogod, öntöd belénk az erőt és tudást, no meg a finomságokat :-) ! Csak így tovább :-)

    Érdekelne, hogy esetleg egy olyan ételgyűjteményt is feldobnál-e, ami a "hagyományos" magyar konyha ételeit sorolná be a napok szerint?
    Tehát például egy paprikás krumpli, ami - úgymond "közismert" (köh-köh, Safranek, maga gúnyolódik velem?), szóval mondom a paprikás krumpli a maga egyszerűségében szerintem zöldségnapi eledel, virsli meg kolbász ide vagy oda. Igaz?

    Mert ha a töltött káposzta húsnapi, akkor a töltött paprika is, bár szívünk fog vérzeni a krumpliért, mert azt az isteni paradicsomos szószt valahogy mégiscsak fel kellene hörpinteni... és így tovább. Vagy nézzek már utána magam, és hagyjalak blogot írni...? :-)

    A receptjeid érdekesek és kísérletező kedvemben még bele is fogok vágni egy jó pár újdonságba, de biztos Te is vagy úgy vele, hogy valami egyszerű, ismert ízre vágynál.

    Kissé kezdők vagyunk a témában, de rendkívül lelkes a társaság... :-)

    Üdvözlettel,

    Ildikó

    VálaszTörlés
  6. Szia Ildikó! Elnézést a "régiektől", hogy most neked válaszolok először. :)
    Szóval, üdv nálam, köszönöm a szép szavakat.
    Vannak ám nálam régebbről hagyományos ételek is (pl paprikáskrmupli is), meg lesznek is. Ilyen színes rizseket akkor főzök, ha nincs időm főzni. (Ez persze gyakran van. :) De igen komoly célom, hogy a hagyományos magyar konyhát is átgondoljam az ételtársítás szellemében. A 2010-es bejegyzésekben, amikor még nem kezdem bele a "klubozásba", csak úgy tettem fel az ételeket, ahogy jött. Ott a bejegyzések a végére írtam kékkel, hogy viszonyul az adott étel az eMpszi étrendjéhez. Itt jobboldalt a címszavakra kattintva érdemes körülnézni.
    Nagyon kíváncsi lettem a kezdő, de lelkes társaságra. :) Kérdezz bátran bármikor! Igyekszem válaszolni. Sok sikert. :) :) :)

    VálaszTörlés
  7. Vízicsibe a te ötletedből született ez a rizs, csak így egyszerűbb volt. :)

    Úgy egyébként meg tudnod kell, hogy elég különleges vagy több szempontból is. Nem kell csodálkoznod, ha nem mindig passzol rád, amit mondok. Pl. a mozgásról szóló okosságaimmal többek között azért nem jöttem elő eddig, mert ott neked biztosan nem tudnék semmi újat mondani. Vízicsibe, a csodacsibe. :)

    Ircsike, igazából nem erre az időszakra való a mángold, mert nyáron itt is megterem. Csak annyira megtetszett a piacon, hogy nem tudtam ott hagyni. De azért alapvetően nem adom fel az elképzelésemet, hogy hazai és az idénynek megfelelő zöldségből főzzek. Ez most az a kivétel, ami erősíti a szabályt. :)

    Gondaanyu, az ilyen dolgok, tényleg annyira jók! :)

    VálaszTörlés
  8. Halihó :-)

    Köszönjük a kedves választ!

    Körülnéztünk a receptgyűjteményedben, és olyan klassz kincsekre leltünk, mint a Tócsni (hogy mi hogy megörültünk neki)! Már alakul a menülista is, sőt, kicsi, ámde annál lelkesebb társaságunk a mai nappal csatlakozik népes táborodhoz!

    Készült egy klassz excel-táblázat (grafikonnal!) is, a kockás papír analógiájára - ha gondolod, elküldjük neked.

    Ami felmerült még a részünkről kérdésként az egyrészt az volt, hogy a zöldségek besorolásából van-e teljes listád, mert például én elég fantáziátlan vagyok, és a satöbbi veszélyes nagylelkűségre csábít :-)

    Másfelől az ebéd-vacsorán morfondíroztunk elég sokat - mert én például Hollandiából írok (micsoda bonyolult egy alak, mi?), ahol az ebéd általában a sajtos szendvicsben merül ki, és a vacsora a nap főétkezése.
    Ilyenkor érdemes délben olyat enni, ami beleesik a megadott nap keretei közé, de nem meleg étel mondjuk? Tehát ha ma húsnap van, akkor tojás, sonka meg saláta például max 1 vékony szelet kenyérkével (vagy azt hagyjuk ki inkább)?

    Köszönettel: a lelkes kis csapat

    VálaszTörlés
  9. Szia, Ildikó & Lelkes Csapat :)

    Örülök, hogy itt vagytok. Igen, érdekel a táblázat, küldjétek: gyongyi.banyai@gmail.com.

    Nos, teljes listát nemigen tudok mondani a semleges növényekről, annál kevésbé, mert Hollandiában akármik is lehetnek. :) Inkább azt mondom, hogy mi nem semleges, úgy könnyebb, azt hiszem.

    Szóval, a gyümölcsök külön kategóriát képeznek. Ezeket csak egymással (frissen és aszalva, de mindenképpen nyersen) ill. olajos magvakkal, fűszerekkel, kevéske mézzel javaslom.

    A gyümölcsökön kívül a magas keményítőtartalmú növények alkotnak külön csoportot. Ide tartoznak a gabonák (búza, kukorica, zab, árpa, köles, hajdina, rizs meg a hasonlók.) A hüvelyesek: a babok, borsók, lencsék, szójabab (de ez utóbbit nem is nagyon javaslom, igaz, nem is nagyon ismerem.)A krumpli, csicsóka, édesburgonya, sütőtök, a gesztenye.

    Ha valami konkrétan felmerül, mert ezekből nem derül ki, akkor majd mondom. Meg ha kétséges, hogy semleges, vagy magas keményítőtartalmú, akkor vegyük az utóbbinak, az úgy biztosan jó lesz.

    Az ebéd-vacsora kérdéshez: Természetesen lehet úgy, ahogy mondod. Ha délben eszetek a nap jellegének megfelelő hideget, salátát, és este van a főétkezés, teljesen rendben van az.
    Amit mindenképpen javaslok, az az evésidők betartása. ( A siker szempontjából ennek kulcsszerepe van!) Ez mindennél fontosabb. Azaz, meghatározott időben legyen a reggeli- ebéd- vacsora (úgy kb. 2 órán beül azonos időben – tehát, ha 12-től 2-ig van ebédidőm, akkor nem baj, ha egyik nap 12, másik nap 2 óra, csak ne legyen 11-kor se, meg 3-kor se. De ezt a három sávot, mindenki igazítsa a saját életritmusához ), s ha nem vagyunk abban az „evésidő-sávban”, akkor nulla kalória (a ha kicsúsztunk már egy étkezéssel a sávból, akkor már azt hagyjuk ki, úgyis hamarosan kezdődik a másik étkezési idő.

    Várom a fejleményeket! :)

    VálaszTörlés
  10. Én voltam az előbb is, csak másik helyről bejelentkezve. :)

    VálaszTörlés