Oldalak

2011. március 21., hétfő

80. lépés: A tudós a témánkban

 
Sokszor mondtam már, hogy amiket írok, az nem tudományos kutatásokon alapul, az írásaimban a megfigyeléseimről számolok be. De azért örülök, ha olyasmit olvasok, hogy tudósok a kutatásai megerősítik a megfigyeléseimet. Most ezt onnan jutott eszembe, hogy a napokban kapott Széchenyi-díjat egy pécsi professzor, Lénárd László. Többek között itt olvasható az ezzel kapcsolatos híradás. http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=310979
Az ő kutatási is abba az irányba mutatnak, hogy bizony a táplálkozási zavarokkal kapcsolatban a függőség kérdését nem kerülhetjük meg. A függőségnek az egyik tünete, hogy az érintett személy tagadja, hogy függő lenne, de ezzel a gyógyulás felé vezető utat zárja el maga elő. 

Most sok okosságot kéne mondanom, de ma csak ennyi telik tőlem. Viszont fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről. Fontos azonban az is, hogy különbséget tegyünk túlsúly és túlsúly között. Nagyon sokan a társadalmi nyomás hatására érzik magukat kövérnek, és a természetes testsúlyuk alá akarják préselni magukat a bikiniszezon előtt. Nem róluk beszélek. Bár erről a jelenségről is beszélhetnénk egyszer.


Zöldségnapra


Talán Gondaanyu bejegyzése adta az utolsó lökést ahhoz, hogy végre gerslifőzésre adjam a fejem. De sajnos ez csak utólag jutott eszembe, hogy nála olvastam a napokban gerslis receptet, így szokás szerint a saját fejem után mentem. De végülis elviselhető lett az eredmény. Lehetne ez köret is mondjuk valami gombához, de én ma megelégedtem ezzel, amit itt látható. csak így magában Azért lehet ezt még fejlesztgetni egy kicsit.
Zöldséges gersli

Hozzávalók (fejenként): 10 dkg gersli (árpagyöngy), 10 dkg sárgarépa, 10 dkg, póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, 1 karika citrom, 3-4 szem borókabogyó, 1 csipet kakukkfű, 2-3 babérlevél, 1 kiskanál mustár, só, bors, 2 evőkanál apróra petrezselyemzöldje 2 evőkanál apróra vágott medvehagyma. 8 dl víz. 


Elkészítése: A sárgarépát megtisztítjuk és kis darabokra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. A vajat felolvasztjuk, s belezúzzuk a foghagymát, hozzáadunk 1-1 evőkanálnyi petrezselyemzöldjét és medvehagymát (ha nincs medvehagyma, helyettesíthetjük még egy gerezd fokhagymával) majd hozzáadjuk a póréhagymát és a répát is. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a gerslit és a citromkarikát, a babérleveleket, a borókabogyót, a kakukkfüvet, a mustár, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, és felöntjük vízzel. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, míg a vizet felszívja és a gersli megpuhul. A maradék petrezselyemzöldjével és medvehagymával megszórjuk tálaláskor. 


Holnap folytatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Jo volt olvasni a cikket. Valo igaz, hogy az eddig forgalomba hozott "etvagycsokkentok" igencsak veszelyesek voltak az emberi szervezetre. Az lennne a legegeszsegesebb megoldas, ha mindenki megtalalna azt az optimalis mennyiseget, amennyire szuksege van napi szinten. Sajnos en is hajlamos vagyok tobbet enni ebedre, mint szukseges. :-(
    Ebedidoben meg gyakorolnom kell az onfegyelmet.

    Eddig az arpagyongy is kimaradt az eletembol.
    Itt az ideje, hogy bekeruljon a konyhamba. :-)

    VálaszTörlés