Oldalak

2011. július 19., kedd

200. Zöldségnapra: Lecsós gombapörkölt krumplipürével


Szeretem a lecsós dolgokat. Már amennyiben a hagyma, paprika, paradicsom hármasával készült ételeket annak nevezzük. A nyári gombapörköltet éppen a zöldpaprika és a friss paradicsom jelenléte különbözteti meg a télitől. 

Lecsós gombapörkölt

Hozzávalók: 1 kg csiperke, 2 fej (kb. 20 dkg) vöröshagyma, 2-3 (kb. 30 dkg) zöldpaprika, 2-3 (kb. 30 dkg paradicsom), 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só.

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron sóval üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát, majd mikor ez már szinte krémesre párolódott, akkor rászórjuk az őrölt paprikát, és azonnal hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot jól elkeverjük, majd pár perc múlva a felszeletelt gombát is beletesszük. Kb. 3-4 perc múlva tálalhatjuk. 

200 nap

Ma 200 napja kezdtük el ezt a sorozatot. Több mint fél év telt el a kezdés óta. Én is számtalan élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam ez alatt az idő alatt, s remélem, rajtam kívül még jó néhányan. Nehéz dolog a virtuális világban valóságosnak és hitelesnek lenni. Igyekszem megtenni a tőlem telhetőt. Ennél többet úgysem tudok tenni. 

És talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit tapasztalatként átadhatok. Tudjuk, érezzük, látjuk, hogy mi lenne a jó, de azt is látjuk, hogy messze vagyunk tőle. Erre alapvetően kétféleképpen lehet reagálni. Rá is görcsölhetünk, hogy így és így KELLENE lennie, ám milyen messze vagyunk a kívánt állapottól, és ez milyen szörnyű, és kétségbeejtő. Ettől viszont szinte cselekvésképtelenné stresszeljük magunkat, hiszen minden energiánkat a rossz érzések viszik el. De választhatjuk az is, hogy megnézzük, hova kéne eljutnunk, aztán hol vagyunk most, de nem ezen sopánkodunk, hanem felosztjuk az utat naponta megtehető szakaszokra. Amit egy nap alatt meg lehet tenni, azt meg lehet tenni. És sok kicsi sokra megy. És akkor elég azt szem előtt tartani, hogy az adott napon mit, mennyit haladtunk. És szabad örülni a pici sikereknek, a morzsányi örömöknek is. Mert ugyebár, sok kicsi sokra megy. Ha valaki csak a hiánytalan örömöt akarja magának megengedni, az az ember örök örömtelenségre kárhoztatja önmagát. 

Minden napnak megvan a maga nehézsége, a maga öröme, hagyjuk a holnapra, ami a holnapé, és éljük meg ma, ami a máé. 

Holnap folytatjuk.

4 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a lecsós dolgokat.
    Édesanyám már gyermekkoromban rengeteg lecsót főzött és az étel szeretete megmaradt.
    Régebben rengeteg (friss, puha, enyhén meleg)kenyérrel ettem, ma már ezt nem tehetem, már csak azért sem, hogy tudjak örülni az apró kis sikereknek is. :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem nagyon így elkészítve, ma éppen ezt csináltam én is, pedig nem beszéltünk össze.:):)Remélem a kezed már gyógyulófélben van.

    VálaszTörlés
  3. Ircsike, finom is az! :)

    Bianka, szerintem érdemes. :)

    Vízicsibe, nna tessék! De ez azért jobb, mint a kézbaj. :))) (Ha nem csinálok semmit, akkor nem fáj már, de elég nehéz megállnom, hogy ne csináljak semmi olyasmit, amihez nem kell a jobb kezem, de azért igyekszem. )

    VálaszTörlés