Oldalak

2011. szeptember 7., szerda

250. Zöldségnapra : Rozmaringos kukoricamártás pirított zöldségekkel


A krumplit és/vagy egyéb zöldségeket érdekesebbé tehetjük ezzel az egyszerűen és gyorsan elkészíthető mártással. Ilyenkor, amikor van friss csemegekukorica, megfőzöm a kukoricát vízben, ahogy szoktuk, majd késsel levágom róla a szemeket. A krumplit is megfőzöm héjában, majd meghámozom, karikára vágom és fokhagymás vajon átpirítom. A cukkíniszeleteket úgyszintén.  Ha a krumplit is a kukoricát előre megfőzzük, nagyon gyorsan elkészülhetünk ezzel az egyszerű ebéddel. 

Rozmaringos kukoricamártás*

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4-5 dl tej, só, 1 kiskanál apróra vágott rozmaringlevél. 25 dkg főtt kukorica.
Elkészítése: A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, majd apránként, csomómentesen a tejet, megsózzuk, rozmaringgal ízesítjük, felforraljuk. Beletesszük a kukoricát, és jól átforraljuk.
Finom pirított krumplival és/vagy egyéb pirított, grillezett zöldséggel.


*Ezt a receptet a Planétás kártyáról tanultam, s kis módosítással készítem. 

Semmitérő napok

Néha úgy érzem, semmihez nincs kedvem, de talán nem is annyira a kedvem kevés, hanem az energiám. Ilyenkor csak úgy sodródom az éppen legfontosabbnak tűnő dolgokkal. Zavar ez, és szeretnék kikeveredni belőle. Ám ez nem egyszerű dolog. Már ahhoz is energia kéne, hogy megtaláljuk azokat a kapaszkodókat, melyek segítenének kievickélni ebből a mocsaras hangulatból. 

Régebben ilyenkor egészen biztosan az evést választottam ilyen kapaszkodóul. Már az első falat előtt nyilvánvaló volt, hogy ez nem jó út, de akkoriban még nem gondolkoztam ezen. Most már az evésidők szokása megóv attól, hogy ezt a megoldást válasszam. Bár be kell vallanom, hogy még így hat év után is érzek ilyenkor kísértést arra, hogy eltérjek ettől a hasznos szokásomtól. De ezt nem engedhetem meg magamnak. Az evésidők betartása a kulcs, ebből nem engedhetek. 

Hogy ki mivel tudja kihozni magát a mocsaras hangulatból, az nagyon egyéni. Lehet, hogy nincs más megoldás ilyenkor, mint a lehető legkorábban lefeküdni, hogy mihamarabb elkezdődhessen egy jobb energikusabb nap. Nekem ez a legjobb ilyenkor, de mindenki meg tudja találni a maga útját. Itt is az segít, ha figyelünk magunkra.

Holnap folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése