Oldalak

2012. február 28., kedd

A nyár üzenete: pirított gomba aszaltakkal


Nyáron, amikor a paradicsomot és a vargányát aszaltam – szárítottam, nem terveztem meg előre, hogy mit fogok belőle készíteni. Most ötletelek rajta, hogyan használjam fel a kincseimet. A legnagyobb értékük, hogy a nyarat varázsolják a kedvembe. Felidézik a ragyogó napsütést és azt a végtelen gazdagságot, ami körülvesz bennünket. Nem azért kell azon gondolkodnunk, hogy mit is együnk, mert híján vagyunk az ennivalónak, hanem azért, mert mindennek bővében vagyunk. Örömmel és hálával tölt el ez a gondolt. 

Ebben az ételben a vargánya is, a paradicsom is az ízesítő szerepét tölti be, nem jelentően járul hozzá az étel tömegéhez. De mégis finom, egyedi ízt kölcsönöz a csiperkének. 

A gomba mellett látható paprikalekvárt úgy kaptam. Nyáron majd én is készítek, és akkor le is írom majd. E nélkül is jó volt a gomba, de a paprikalekvár is a nyáridézők közé tartozik. A télvége pedig annak az ideje, hogy kiürítsük a spájz polcait. :) 

Ezt az ételt hústalan érteredbe pl. krumplipüréhez, rizshez ajánlom, de húsok mellé is jó lehet. 

Hozzávalók: 50 dkg csiperke, 2,5 dkg szárított vargánya, 5 dkg szárított paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, só, bors, 1 csipet szárított bazsalikom, fél csokor friss petrezselyemzöldje.
Elkészítése: A vargányát szűrőben átmossuk, s kb. 1 dl vízben állni hagyjuk, hozzáadjuk a szárított paradicsomot is. A csiperkét leöblítjük, szárazra töröljük, felszeleteljük. A petrezselyemzöldjét apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, egy nagy felületű serpenyőben, belezúzzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a petrezselyem felét. Mikor már elég forró az edény, a csiperkét megpirítjuk benne. (Ha nem elég forró az edény, vagy nem elég nagy, akkor a gomba nem pirulni, hanem párolódni fog, mert levet enged.) Ha a csiperke már egy kicsit megpirult, hozzáadjuk a vargányát és a paradicsomot az áztatóvízzel együtt, majd sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Tálaláskor megszórjuk a maradék petrezselyemmel. 

Az eMpszi étrendje szerint semleges étel, tehát bármi más ételhez társítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése