Oldalak

2012. március 20., kedd

Majonéz helyett spenótmártás


Karácsonykor Ferencnek nagyon ízlett a fokhagymás párolt spenót, így arra gondoltam, hogy vasárnap sajtos rántott hús és a rántott gomba mellé ezt fogok készíteni. Sokkal jobb egy kis zöld, mint mondjuk, egy nehéz majonéz. 

Az egészen egyszerű ételeknél fokozottan fontos az alapanyagok kifogástalansága. Azonnal kiderül, ha valami híja van valamelyik összetevő finomságának. Nos, a fokhagymás párolt spenót nem több, mint ami a nevében van. A megmosott és a vastagabb szárrészeitől megfosztott, spenótleveleket vajon fokhagymával és egy kis sóval megpárolom, és kész. Igen ám, de ez csak akkor jó, ha igazán finom spenótot sikerül találni. Amit szombaton vettem a piacon, az nem volt annyira jó, mint amennyire lehetett volna. Sajnos nem ismerem annyira a spenótleveleket, hogy meg tudjam állapítani, hogy melyik az igazán finom. Bár ezek után igyekszem tapasztalatokat szerezni. Ez a szombati – ami nem jött be annyira – egy kicsit halványabb színű, nagyobb enyhén fodros levelű volt. Nos, legközelebb ilyent nem veszek. De azét ezt is meg lehetett enni, csak egy kicsit több hozzáadott ízesítéssel. Leírom, mert azért vállalható. 

Hozzávalók: 1 kg friss spenót, 5 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, 2,5 dl tejföl, só, bors, szerecsendió.
Elkészítése: A spenótot megmossuk, a vastagabb szárrészeket lecsipkedjük. A vajat felolvasztjuk egy nagyobb forró serpenyőben. Megfuttatunk benne 2 gerezd fokhagymát és beleforgatjuk a leveleket. Amikor megfonnyad mindegyik levél, rázúzzuk a maradék fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tejfölt. Melegen adjuk pl. bundázott húsok vagy zöldségek mellé.
Az eMpszi éterendjében ez semleges ételnek számít, így akár húsok, akár zöldségek, de még tészták társaságában is fogyaszthatjuk.

3 megjegyzés:

  1. lehet, hogy mangold volt?
    én nagyon szeretem a spenótot, mindenhogyan :)

    VálaszTörlés
  2. m.k. szerintem érdemes.

    Vízicsibe, lehet, hogy igazad van, és tényleg mangold volt, bár spenótnak árulták.

    VálaszTörlés