Oldalak

2012. március 4., vasárnap

Aszaltgyümölcsös mézes szelet a Príma Konyhából


Még a novemberi Príma Konyhában találtam ezt a receptet. És mivel van saját készítésű aszalt gyümölcsöm, és a mézes dolgokat is nagyon szeretem, nem volt kérdés, hogy elkészítem. Érdemes volt, jó szívvel ajánlom. 

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg méz, 10 dkg porcukor, 5 tojás, 1 kiskanál mézessütemény-fűszerkeverék, fél citrom reszelt sárga héja, 1 csomag sütőpor, 40 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 20 dkg aszalt gyümölcs (aszalt barack, -szilva, meggy, és -mazsola keveréke) 10 dkg dió.
Elkészítése: A puha (szobahőmérsékletű) vajat a mézzel és a porcukorral krémesre keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként hozzáadva tovább habosítjuk. A fűszerkeverékeket, a citromhéjat, a sütőporral összeforgatott lisztet végül a tejet is hozzákeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, az előzőekbe forgatjuk.
Az aszalt barackot és szilvát a meggyhez hasonló nagyságúakra vágjuk, a többi aszalt gyümölccsel és a durvára vágott dióval összeforgatjuk, egyenletesen kivajazott tepsibe szórjuk. A mézes tésztát rásimítjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Még melegen vágódeszkára borítjuk, megvárjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor porcukorral behintjük, és szeletekre vágjuk.

Az eMpszi étrendje szerint, mint minden süteményt, ezt is tésztanapra ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése