Oldalak

2012. május 26., szombat

Tervezetlen melléktermék-felhasználó citromdzsem



Amikor a múltkor leszűrtem a bodzaszörpöt, sajnáltam kidobni a citromkarikákat, annyira jól néztek ki, olyan finom illatuk volt A citrom átvette a bodza illatát, s nagyon jó volt az összhatás . Az jutott eszembe, hogy dzsemet lehetne főzni belőlük. Egy vastagtalpú lábasba tettem, annyi vizet öntöttem hozzá, hogy éppen ellepje, s kevergetve addig főztem, míg a citrom megpuhult és a vizet elfőtte. Hagytam kicsit hűlni, majd botmixerrel pépesítettem. Lemértem, éppen 30 dkg lett. Hozzáadtam 10 dkg cukrot, és még egyszer átforraltam. Nagyon karakteres igen erős ízű dzsemet kaptam. Inkább fűszer, mint lekvár hatását keltette. A blogomon lábatlan néven szereplő almás palacsintaféléhez ettük. Remek volt. Még marad belőle, találok még felhasználási lehetőséget hozzá.

4 megjegyzés:

  1. Épp tegnap ettük meg a citromokat a szörpiből.Nálunk nem érte meg a dzsemesítést:) Lefejtettem a héját, felkockáztam és némi fahéjas porcukor kíséretében egyszerűen beletöltöttem a kisült palacsintákba.Nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet, Babetté is. Én a bodzavirágzselébe szoktam beletenni. De lehet, hogy kipróbálom magában is csak citromot. Andrea

    VálaszTörlés
  3. De jó ötlet! Na, ezt én is ki kell próbáljam. :)

    VálaszTörlés
  4. Hű, én mindig kidobtam eddig....

    VálaszTörlés