Oldalak

2013. július 6., szombat

Meggyes rétes réteslapból



Egyszer azt mondtam, hogy majd akkor teszek fel rétesreceptet, ha a tésztáját is én készítem, de ez az idő valahogy nem érkezik el. Viszont a rétes azért jó készen vásárolt réteslapból is, és nagyobb is annak a realitása, hogy valaki így fogjon hozzá, ezért most megváltoztatom az elhatározásom, és felteszem a rétest, amit tegnap ebédre készítettem egy jó tarhonyás krumplileves mellé. (Arról elfelejtettem fényképet készíteni, azért azt majd legközelebb mutatom meg.)
Sokszor találkozunk úgy meggyes ételekkel, hogy benne hagyják a magját. Én ezt semmiképpen nem javaslom. Sokat ront az étel élvezeti értékén, ha még a tányéron is ott a mag. Tehát a meggyes ételek készítését feltétlenül a magozással kezdjük! 

A képen látható rétes pedig így készült: 

Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 1 kg magozott meggy, 25 dkg cukor, 20 dkg búzadara, 1 kávéskanál őrölt fajéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 csipet só, 2 evőkanál olaj. Porcukor a tálaláshoz.
(A két csomag 12 tésztalapot tartalmazott és 4 rúd rétes készült belőle, mely elfér egy nagy tepsiben.)

Elkészítése: A meggyet kimagozzuk, hozzákeverjük a cukrot, a grízt és a fűszereket. A tepsit vékonyan kikenjük olajjal. Egy tiszta konyharuhát bevizezünk (csavarjuk ki, hogy ne csöpögjön), kiterítjük, s ráteszünk egy réteslapot, vékonyan megkenjük olajjal, majd rátesszük a következő lapot, ezt is olajozzuk, és a következőt is ráhelyezzük. (A harmadik lapot már nem kell olajozni, mert arra már a töltelék kerül. (Ha 8 lap van a csomagban, amit vettünk, nyugodtan tegyünk egy rúd réteshez 4 lapot, de a legtöbb csomagolásban 6 db lap van.)
Ha egymáson van a három (négy) réteslap, akkor a bekevert töltelék negyedét osszuk el rajta, úgy, hogy a széleken kb. 2 ujjnyi helyet hagyunk üresen. A konyharuha segítségével tekerjük rúddá a tésztát, a végét hajtsuk alá, s tegyük a tepsibe. Így készítsünk négy rúd tésztát. Kenjük meg őket olajjal, s kb. 200 fokos sütőben addig süssük, míg szép pirosra sültek a rétest.
Szeleteljük fel ferdén, tegyük tálra, szórjuk meg porcukorral, s még melegen tálaljuk.

Nem diétás étel, de finom. Az eMpszi étrendjében a tésztanapi menü része lehet.

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a rétesreceptet most teszem a sütőbe meg írom hogy sikerült üdv Jani ezaz első amit sütök már a húsokon kívül

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom! Jók az arányok,ezért tökéletes a szeletelhetőség és a szaftossága is a legoptimálisabb.
    Már másodszor készítem és köszönöm a p!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, ki fogom próbálni!!!

    VálaszTörlés