Oldalak

2010. május 12., szerda

Spenótos palacsinta





A http://www.kifoztuk.hu/ e havi számában - sok egyéb figyelemre méltó dolog között - láttam a spenótos palacsintát. Megtetszett. Volt is itthon spenót és minden egyéb hozzávaló. Valahogy nehezen veszem rá magam arra, hogy receptből főzzek. Ez most sem sikerült. Nem mentem vissza, hogy megnézzem pontosan, hogy is készült az a palacsinta. Csináltam emlékezetből "gondolom szerint". Mondtam már, hogy szerintem olyan a főzés, mint a népköltészet? Az egyes ételek változatokban élnek, mint a népdalok. Így utólag megnéztem azt a receptet, hát azért nem egészen olyan lett az enyém. De nagyon finom lett, így megérte.

Amit felhasználtam hozzá:
kb. fél kg friss spenót (már szára nélkül ennyi)
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
8 evőkanál liszt
kb. 2 dl tej (amennyi ezt a mennyiséget palacsintatészta sűrűségűvé tette, a tej mennyisége attól is függ, hogy mennyi vízzel turmixoljuk össze a spenótot.)

őrölt szerecsendió
krémsajt (+ tejföl)
füstölt sajt
olaj a sütéshez

Ahogy készítettem:



A megmosott spenótot egy kevés sós vízben feltettem főni. Kevergettem, hogy a levelek mindegyike belekerüljön a forró vízben. Csak addig főztem, míg az összes levél "elázott".
Belezúztam 3 gerezd fokhagymát, és hagytam meghűlni. Majd botmixerrel összeturmixoltam.
A 3 tojást és a 8 kanál lisztet kevés sót, a leturmixolt spenótot jól összekevertem, s annyi tejet adtam hozzá, hogy sűrűbb palacsintatésztát kaptam.


A palacsintasütőben felforrósítottam egy kis olajat, és kisütöttem a palacsintákat. (Ez tényleg legyen forró, mert én túl korán öntöttem bele a tésztát, ezért az első palacsintám le is ragadt. )
Egy (spár) krémsajtot egy kis tejföllel kikevertem (ha jobb krémsajt lett volna itthon, talán nem kellett volna tejföl :) egy kis őrölt szerecsendióval ízesítettem, és ezzel a krémmel kentem meg a palacsintákat és feltekertem. Füstölt sajtot reszeltem rá. (B. S. újhagymát is evett hozzá, és a legpozitívabban nyilatkozott. )



3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik!Holnap veszek egy adag spenotot es kremsajtot is keszulok kesziteni, ugyhogy ezt folttlen ki kell probalnom.KOszi az otletet!

    VálaszTörlés
  2. hát ha már B. S. IS pozitívan nyilatkozott rola, akkor tuti, hogy naggggyon fiiiiinom! :)
    egyebkent meg remek otlet, es en is el fogom kesziteni....

    VálaszTörlés
  3. Edó, én meg megpróbálom a krémsajtodat egyszer. :)

    Oximoron, tényleg jó. Minden spenótkedvelőnek ajánlom. :)

    VálaszTörlés