Oldalak

2010. december 6., hétfő

Póréhagymás húsgombóc kelbimbóval

A húsgombóc:

Hozzávalók: 0,5 kg darált pulykahús, 1 szál közepes póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 egész tojás, 2 kávéskanál só, fél kávéskanál őrölt bors, 3 evőkanál szezámmag, kb. 3 dl olaj a sütéshez.
Elkészítése: A darát húshoz hozzáadjuk a vékony karikákra vágott pórét, a tojást, a reszelt sajtot, az összezúzott v. apróra vágott fokhagymát, sózzuk borsozzuk, s jól összedolgozzuk. Kb 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából, meghempergetjük őket szezámmagban, s forró olajban kisütjük, s leitatjuk róla a felesleges olajat.

Párolt kelbimbó

Hozzávalók:
0,5 kg kelbimbó, 1 szál közepes póréhagyma, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál só, fél kávéskanál őrölt bors, fél kávéskanál őrölt kömény, 3 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: A kelbimbókat megmossuk, s negyedbe vágjuk. A póréhagymát vékony karikákra szeleteljük. Először a pórét fonnyasztjuk meg a vajon, majd hozzáadjuk a kelbimbót is. Összekeverjük, megsózzuk, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával ízesítjük. Fedő alatt lassú tűzön kb. negyed óra alatt puhára pároljuk. Szükség esetén egy kevés vizet öntünk alá. A húsgombócokkal tálaljuk.

Ez az összeállítás az eMpszi étrendjében húsnapi menü. A párolt kelbimbó a póréhagymával azonban semleges zöldség. Így tésztanapon főtt tésztával, zöldségnapon rizzsel, krumplival is jó étel. A húsgombócot is ehetjük bármely más semleges zöldségből készült körettel húsnapon.

3 megjegyzés: