Oldalak

2011. augusztus 28., vasárnap

239. Gyümölcsnapra: szilva és szilvaaszalás +240. víznap


Most ez az idő a strandolás mellett az aszalásra alkalmas igazán. Az idén próbálkozom először a napon aszalással, úgyhogy nem én vagyok az, aki ebben a témában használható tanácsokat adhat. Aszaltam meggyet, kajszit, almát, körét és szilvát. 

Jók lettek az aszalmányaim, a kérdés, hogy hogyan állnak majd el télig. Ebben nincs nagy tapasztalatom. Azt mondják, hogy vászonzacskóban szellős helyen tartsuk az aszalt gyümölcsöt. Ez nagyon jól hangzik, csak így egy kicsit tovább szárad. Talán az a nagy titok, hogy mennyi ideig tartson az aszalás. Majd ha lesznek használható tapasztalataim, el fogom mesélni. Addig viszont én fogadok szívesen jól bevált ötleteket, tanácsokat.

Egészséges szalonna II.

Szóval lehet egészséges a szalonna? Igen lehet! Hogyne lehetne! Minden olyan dolog egészséges, amelynek a hivatása az ember táplálása. No, de csak akkor mondható ez rá, ha tényleg egészséges is, azaz, ha rendesen, tisztán készült, mentes minden ételtől idegen anyagtól. Tehát akár szalonnát, akár mást csak megbízható forrásból szerezzünk be. Ha az ételeink olyan anyagokat (tartósítókat, állagjavítókat stb.) tartalmaznak, melyekkel a szervezetünk nem tud mit kezdeni, ezt támadásként értékeli, és azonnal védekezni kezd, azaz, zsírt von a testigen anyagok köré. Akármilyen furcsán hangzik, a szalonna nem hizlal annyira, mint az állagjavítók. A szalonna sok kalóriát tartalmaz ugyan, így nagyon könnyen túlehetjük belőle magunkat, de ez már nem a szalonna hibája.  Ha szeretjük a szalonnát, és megbízható forrásból be tudjuk szerezni, akkor nyugodtan együk meg. Kevesebbet ártunk magunknak vele, mint pl. egy olyan „lájt” joghurttal, melyben kalória nem sok van ugyan, de testidegen anyag annál több.

Tudom, hogy nehéz dolog eligazodni a rengeteg jótanács között. Ezért én azt mondom, hogy érdemes vezérlő szempontokat választani, és azok figyelembe vételével kialakítani a véleményünket a konkrét esetekben. Nekem ilyen alapvetésem, az, amit az előbb is mondtam, hogy semmilyen dolog nem egészségtelen, ami természetadta táplálékunk. Egészségtelenné az ember teszi az ennivalókat azzal, ha nem megfelelően készíti el, és szennyezi nem táplálékul szolgáló anyagokkal. Illetve a szokásaink egészségtelenek, ha többet eszünk valamiből a kelleténél, azaz mértéktelenek vagyunk, vagy akkor, ha összevissza eszünk táplálkozás helyett pótcselekvésként, figyelmetlenül, fegyelmezetlenül. De ez megint nem az ételek hibája. 

Ezért nyugodtan mondhatom: semmiféle igazi ételtől nem kell megfosztanunk magunkat akkor sem, ha le szeretnénk fogyni, és azt az ételt az aktuális trendek mumusként kezelik. De az fontos, hogy figyeljünk a mértékletességre és a tisztaságra. (A tisztaság ebben az esetben nem csak piszok hiányát jelenti, hanem azt is, hogy az élelmiszer nem tartalmaz eredetileg nem táplálék  céljára létező anyagokat vagy a lehető legkevesebbet tartalmaz ezekből. De azért ezt a témát sem érdemes túlgörcsölni. Itt is fontos a mértékletesség, hiszen az figyelemnek és az aggodalmaskodásnak is megvan a maga mértéke. De talán erről majd máskor beszéljünk.

Tehát a fentiekre figyelve nyugodtan és örömmel együnk minden finom ételt, amit szeretünk. Az öröm karcsúsít, a szorongás hizlal. 

Holnap újhold és víznap. Velem tartasz? De csak ha jól esik. Az önbüntetés sokkal többet árt, mint használ! És többet ésszel, mint erővel – ez esetben is! :)

Holnap folytatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Én évek óta űzöm a napon aszalás műfaját, az idei szilvám nekem is most lett kész (de szoktam almát, körtét, paradicsomot is aszalni, sőt, zöldségeket is, házi, adalékmentes ételízesítőhöz). A vászonzacskóban tárolás nekem a molyok miatt nem igazán jött be, azóta inkább teljesen szárazra aszalom a gyümölcsöt és csavaros befőttesüvegben tartom (felhasználáskor pedig beáztatom, és csak némi puhulás után fogyasztom). Így sem árt rendszeresen ellenőrizni, de nem szokott gond lenni. A vászonzacskó másik hátránya nekem az volt, hogy nagyon érzékenyen reagált a tartalma a levegő páratartalmának változására (száraz időszakban lassanként csonttá száradt, hosszabb párás időszakban viszont felpuhult - utóbbi a paradicsomnál mondjuk kimondottan káros).

    VálaszTörlés
  2. Dulmina, köszönöm a tippet. Átrakom üvegbe, mert a kajszi már most túlszáradt a vászonzacskóban.
    Egy kevés paradicsomot is aszaltam, de azt beletettem sós olajba egy kis bazsalikommal. Nem tudom, jó ötlet volt-e. De még akarok is paradicsomot szárítani. Láttam gondaanyunál is, csak még nem jutottam odáig, hogy konzultáljak vele erről. De most már vége a nyári szünetnek, így "biztosan több időm lesz" :) aszalni és blogolni. :) :) :)

    VálaszTörlés
  3. Aszalt paradicsomot szoktak olajban is eltenni, akkor nem kell csontszárazra kiszárítani. Jól eláll úgy is, csak arra kell ügyelni, hogy mindig teljesen ellepje az olaj. Finoman fűszerezve különösen ízletes tud lenni, és persze az olajat is fel lehet használni, miután kifogyott belőle a paradicsom.

    VálaszTörlés