Oldalak

2010. július 15., csütörtök

Tojástekercs kelkáposzta-pürével

Lehet, hogy lassan helyre áll a világ rendje bennem?Megint volt kedvem főzés közben fényképezni. És ennek igen örülök. Mert nagyon jól érzem magam ilyenkor.

Megint az volt a kérdés, hogy mi is legyen az ebéd, Kaptunk egy szép kis kelkáposztát, és tojás is volt itthon elég sok. Adódott a válasz, legyen kelkáposzta-főzelék tükörtojással. Igen, de semmi kedvem nem volt ehhez.

Az jutott eszembe, hogy régen sokszor csináltam tojástekercset. már csak halványan emlékeztem, hogy hogy is készül, de ahogy hozzáfogtam, lassan előjött a recept.

Hat tojás fehérjéből habot vertem egy kiskanál val. Amikor elég kemény lett a hab, hozzáadtam a sárgáját, s tovább vertem a habot. Beletettem hat kanál lisztet, végül hat kanál tejfölt. Szépen összedolgoztam. Egy serpenyőben forrósítottam egy kis olajat, s öntöttem bele a masszából bőven.


Amikor már a massza alját sültnek ítéltem, egy tortalapát segítségével feltekertem.

És az üresen maradt helyre újabb masszát tettem.

Ismét feltekertem, úgy, mint az előbb.

Az újabb massza következett.

Ezt a műveletet ismételgetve készült el a tojástekercs.

Már nagyon régen gyakoroltam ezt a dolgot, ezért a tekercsem külalakja némi kívánnivalót hagyott maga után.

De most, hogy eszembe jutott ez az étel, máskor is megcsinálom majd, és újból belejövök, remélem.

Még a tojássütés előtt kelkáposztát apróra vágtam, és kevés vízben feltettem főni. Sóval, őrölt köménnyel ízesítettem, s belezúztam pár fokhagymát.
Amikor megpuhult a káposzta vastagabb része is, levettem a tűzről, hozzáadtam 3-4 deci tejfölt és összeturmixoltam. Egy kis apróra vágott rozmaringgal és citrommal tettem még érdekesebbé az ízét. Ezt a kelkáposztapürét adtam a felszeletelt tojástekercs mellé.



Az eMpszi étrendje szerint ez a kelkáposzta-püré semleges étel, azaz akár hús- akár zöldség- akár tésztanapi ételek mellé adható köretnek. A tojástekercs már jobb kérdés. Nem igazán iskolapéldája a szétválasztásnak. Hiszen sok tojás van benne, ami fehérjenapi étel, és van benne liszt is, ami tésztanapi. Viszont ez a lisztmennyiség nem olyan jelentős, belefér a két kis szelet kenyér mennyiségébe. Vegyük úgy, hogy tojásétel, és akkor legyen húsnapi koszt.
Itt azonban megjegyzem, hogy a tésztanap gyakorlatilag az engedmények napja, Erre a napra betehetjük azokat az ételeket, melyeket szeretünk, de nem nagyon férnek bele az ételtársításba. Ezért, ha úgy jön ki a lépés, egy tojástekercs jól megfér a tésztanappal is.

3 megjegyzés:

  1. Izgalmas összeállítás, finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Így még nem is láttam a kelkáposztát elkészítve :)

    VálaszTörlés
  3. Bianka, nem azt mondom, hogy nincs ennél jobb étel, de sokkal jobban ízlett, mint a hasonló alapanyagokból készíthető kelkáposzta-főzelék tükörtojással.

    Vízicsibe, tegnap délig én sem. :)

    VálaszTörlés