Oldalak

2010. szeptember 17., péntek

Paradicsomos tarhonya


Hozzávalók személyenként: 7,5 dkg tarhonya, 20 dkg paradicsom, 1 kevés olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, oregánó (szurokfű), bazsalikom, 1 kiskanál méz, 1 kiskanál olívaolaj, pár dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A tarhonyát egy kevés kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, s dupla térfogatú vízzel felengedjük, s lassú tűzön fedő alatt addig főzzük, még a levét elfövi. Egy serpenyőt felforrósítunk, s annyi olajat teszünk bele, hogy épp csak olajos legyen a felülete (mint palacsintasütéskor), (durva) sóval meghintjük, és beleszórjuk az apróra vágott fokhagymát, majd egy-két másodperc múlva a cikkere vágott paradicsomot. Pár percig nagy tűzön tartjuk, összerázzuk, megkeverjük. Miután levettük a tűzről, oregánóval (magyarul szurokfű a neve), bazsalikommal, egy kávéskanál mézzel, 1 kávéskanál olívaolajjal ízesítjük. S ha elkészült a tarhonya, a paradicsomhoz adjuk. Tálaláskor kevés sajtot reszelünk rá.

Az ételtársításra figyelő étkezés szerint tésztanapi főétel.

Ha kihagyjuk belőle a mézet, az olívaolajat és a tetejéről a sajtot, akkor kevesebb benne a kalória. de nem biztos, hogy megéri, mert úgy a kevésbé harmonikus az ízhatása. (És egy csipet sajttól a szétválasztás sem dől be.) Soha ne feledjük, aki fogyni szeretne, az azért nincsen büntetésben. Sőt, van elég baja, legalább a lehető legfinomabb legyen az étel, amit eszik.

1 megjegyzés: