Oldalak

2010. december 15., szerda

Sárgarépás palacsinta

Ma megsütöttem vagy száz palacsintát. De azok csak "közönséges" kakaós, lekváros, citromos, fahéjas palacsinták voltak az ötödikeseimnek. Nem is készült róla fénykép. Úgy egyébként amikor palacsintát sütök, mindig kevés cukrot teszek a tésztájába. Így bármikor megtölthetem sós töltelékkel is. Ha a családnak sütök palacsintát, mindig ki is találok valami zöldséges változatot is. Ezt akkor szoktam meg, amikor elkezdtem figyelni a kalóriasűrűségre. Egyik ilyen sós-zöldséges palacsintám a sárgarépás. Íme:


Sárgarépás palacsinta

Hozzávalók: a tésztájához: 20 dkg liszt, 3 dl tej, kb. 2 dl szódavíz v. szénsavas ásványvíz, 2 egész tojás, 1 teáskanál cukor, fél kávéskanál só, kb. 0,5 dl olaj a sütéshez.

A töltelékhez: 50-60 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál erőspaprika-krém, fél citrom leve. A tálaláshoz 1 dl tejföl, fél csokor petrezselyem zöldje, 1 késhegynyi bors.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból – a szokásos módon, de az általánosan szokásosnál kissé vastagabb - palacsintát sütünk.

A sárgarépát megtisztítjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belezúzzuk a fokhagymát, és hozzáadjuk a reszelt répát, megsózzuk, és nagy lángon 5-6 perc alatt állandó kevergetés mellett megdinszteljük. Levesszük a tűzről, citromlével, erőspaprika-krémmel ízesítjük. Megtöltjük vele a palacsintákat. A petrezselyemzöldjét apróra vágjuk, s a tejföllel jól összekeverjük, s tálaláskor teszünk belőle a palacsintákra. Végül kevés őrölt borssal is meghinthetjük.

Az eMpszi étrendjében a különféle palacsinták a tésztanap ételei közé tartoznak. A tésztanap az engedmények és édességek napja, de hasznos, ha mégsem csak édességgel lakunk jól. Ezen a napon is érdemes figyelnünk a kalóriasűrűségre, így ha zöldséggel töltött palacsintával lakunk jól, s csak desszertként eszünk egy-egy édeset (és miért ne ennénk), jobban járunk.

5 megjegyzés:

  1. Na ilyenről mégcsak nem is hallottam eddig, de az ötlet nem rossz, ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. Izgalmas lehet. Kipróbálnám

    VálaszTörlés
  3. Az a helyzet ezzel kapcsolatban, hogy mikor Misi (a nagyobb fiam) Pestre került, akkor többször előfordult hogy egy Nagyi Palacsintázója (vagy valami hasonló) nevű helyen randiztam vele. Aztán ott ihletődtem meg a zöldséges palacsintákkal. És már kipróbáltam egy csomót, és jók! (Persze nem azokat, amik épp ott vannak, mert azokra már nem emlékszem konkrétan). :)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes recept!Figyelemre méltó!

    VálaszTörlés
  5. Ottis, én nagyon szeretem, de mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a fiaim szerint olykor extrém ízlésem van.

    VálaszTörlés