Oldalak

2011. június 12., vasárnap

163. Zöldségnapra rizses spárgasaláta


Vége felé jár a spárgaszezon. Most már eléggé elérhető áron kapható. Így bátran fogtam hozzá, hogy kísérletezzek vele. Valahogy csak úgy kérte a spárga, hogy ezt készítsem belőle. Tudta, hogy mit akar.:) :) :)   Nekem nagyon elnyerte a tetszésemet a végeredmény. Ajánlom. Akár melegen, akár hidegen finom. És úgy gondolom, hogy rizs helyett fehér hússal pl. csirkemellel is finom lehet ez citromos, petrezselymes spárga.  Lehet, hogy meg is próbálom, de lehet, hogy majd csak jövőre. Ha vannak spárgás tapasztalataitok, örömmel veszem, ha megosztjátok velem. 

Rizses spárgasaláta

Hozzávalók: 40 dkg spárga, fél citrom héja és leve, 1 kávéskanál só, 2 kiskanál méz, késhegynyi őrölt fehérbors, kis csokor petrezselyemzöldje, 20 dkg párolt rizs. 

Elkészítése: A spárgát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk és pár percig pároljuk rajta a spárgát, így a külseje bársonyosra puhul, de közepe még roppanós marad. Levesszük a tűzről, ráreszeljük a citromhéjat, a citromlével, sóval, mézzel, brossal és az apróra vágott petrezselyemzöldjével ízesítjük. Hozzákeverjük a párolt rizst. 

Henye, lazsa és dőzs

Azaz, henyélhetünk, lazsálhatunk és akár dőzsölhetünk is ezekben a napokban. :)  Azért, ha ezt nem is de mindenképpen érdemes valami egészen mást csinálnunk ezen a szép nyáreleji ünnepen, mint a hétköznapokon. Mindenképpen javaslom, hogy valami mást csináljunk, mint az év többi napján. Mert kellenek a megállók, a másmilyen napok. Számunkra kedvező helyzet, hogy a  pünkösdhöz nem kötődik olyan nagy evészet, mint a karácsonyhoz és a húsvéthoz. Így legalább könnyebb megélni, hogy a nagyevéseken kívül egyéb szép módja van, hogy megtartsunk egy ünnepet. Talán jut egy kis időnk arra, hogy figyeljünk egy kicsit magunkra, egymásra, a természetre, az élet nagyobb összefüggéseire.
Balassi sorai jutnak eszembe erről a napról:

„Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje,
Mindent egészséggel látogató ege,
Hosszú úton járókot könnyebbítő szele!”

Adjon nekünk is a minden szépet és jót, egészséget, könnyebbséget pünkösd szép ünnepe.

Holnap folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése