Oldalak

2011. június 15., szerda

166. Húsnapra: Fokhagymás aprópecsenye uborkasalátával


Fokhagymás aprópecsenye

Hozzávalók: 1 kg sertéstarja, 4 evőkanál sertészsír, 6-8 gerezd fokhagyma, só, víz.
Elkészítése: A húst kockára vágjuk, megsózzuk, jól átkeverjük, hogy a só mindenütt érje, és egy megfelelő méretű edényben a zsírral és kb. 1 dl vízzel odatesszük a tűzre. Lefedjük és közepes tűzön sütni kezdjük. Néha megkeverjük, s amikor a zsírjára sült, időről időre egy kevéske vizet öntünk alá, hogy ki ne száradjon a hús sülés közben. Amikor a hús már megpuhult, rázúzzuk a fokhagymát, és még egyszer utoljára zsírjára sütjük. A húst kiszedjük a zsírból, és alaposan le is csepegtetjük. Valamilyen salátával vagy párolt zöldséggel, főzelékkel tálaljuk. A pecsenyezsírt külön edényben tesszük mellé tálaláskor.

Uborkasaláta

Hozzávalók: 1 kg (hagyományos, nem kígyó) uborka, 4 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál 1 evőkanál cukor vagy méz, 1 evőkanál ecet, 2-3 késhegynyi piros őrölt paprika, őrölt (színes)bors.
Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk a két végét levágjuk, uborkagyalun legyaluljuk. Megsózzuk, egy kicsit állni hagyjuk. (Nem kell kicsavarni a levét.). Majd amikor már levelet engedett, akkor belezúzzuk a fokhagymát, hozzákeverjük a cukrot és az ecetet. Tálaláskor kevés pirospaprikával és borssal megszórjuk.

Alkalom szüli
Nemcsak a tolvajt, hanem azt is, hogy eltérjünk a megszokott rendünktől. Ezt teszem én ma, hiszen ma az egyik kollégám tanévzáró bulit rendez, aztán milyen dolog lenne már, ha nem ennék a közös halászléből. Mert nem azért állítunk szabályokat, hogy kalodába zárjuk magunkat, és így egyúttal ki is zárjuk magunkat a közösségeinkből. A tantestület évente maximum két alkalommal szokott így, kötetlenebb formában összejönni. Karácsony előtt egyszer, amikor a karácsony előtti utolsó tanítási napon, a délutáni adventi koncert után az iskola konyháját működtető cég hív meg bennünket egy vacsorára, illetve így tanév végén, amikor valamelyik kollégánknál gyűlünk össze egy közös főzésre. 

Ilyenkor az evésnek kifejezetten a közösségteremtő funkciója kerül előtérbe. És ilyenkor nem enni a közös tálból sokkal rosszabb hatást tesz ránk, mint erre az egy alkalomra eltérni a magunkvállalta szabályoktól. Ám a mértékletesség elve itt is követhető. Ilyen alkalmakkor sem kötelező betegre ennünk magunkat. Nos, most megyek halászlét enni. (A bajai halászlét már leírtam egyszer ide a blogba, mást meg nem érdemes (:D :D… ; ).

Holnap folytatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Szerencsere az ilyen napok nem tul gyakoriak az eletunkben es en is ugy erzem, hogy neha-neha a "kozossegteremto" evest nem kell eltaszitani magunktol.
    Nalam a mertekletessegben bujik el a "kisordog". Nagyobb onfegyelmet kell gyakorolnom.......

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, Ircsike, önfegyelem dolgában nekem is van még mit javulnom... (És nem csak az evés terén.) :)

    VálaszTörlés