Oldalak

2011. június 24., péntek

175. Zöldségnapra: Galambgomba zöldfűszeres köleskásával


Ma megint voltak erdei gombák a piacon, többek között galambgomba is volt megint. Az jutott eszembe, hogy jó lenne megpróbálni, milyen lehet kölessel. Nem tagadom, arról jutott ez eszembe, mert a köles a köztudatban madáreledel, aztán  a galamb meg madár vagy mi. Nos, ma kb. ilyen szintű értelmességek telnek tőlem. De inkább nézzük ezt az ételt!

Galambgomba zöldfűszeres köleskásával

Hozzávalók: 80 dkg galambgomba, 8 dkg vaj, 20 dkg köles, 1 evőkanál olaj, 1 liter víz, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöldje, 4 ág kakukkfű, 4 ág majoránna, 2 kanál tejföl.
Elkészítése: A kölest az olajon átforrósítjuk, majd hozzáöntünk 1 liter forrásban lévő vizet, megsózzuk, lefedjük, s lassú tűzön addig főzzük, míg az összes vizét elfövi.
A gombát leöblítjük, szárazra töröljük, a tönkjét karikákra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat, és megpirítjuk benne a gombáz. Sóval, borssal ízesítjük.
Amikor a köles megfőtt, az apróra vágott zöldfűszereket, a gombatönk karikákat és a tejfölt hozzákeverjük, és a pirított gombafejekkel tálaljuk. A paradicsom vagy a paradicsomsaláta nagyon finom hozzá.

Miért éppen fejben?

Gyakori, hogy azon görcsölünk, hogyan változtassuk meg a viselkedésünket. Az az érzésünk, hogy egyszerűen már nem jut rá több erőnk, több figyelmünk, hogy arra koncentráljunk, hogy hogyan is mozduljunk, mit is szóljunk. 

Igen, ha arra törekszünk, hogy az egyes mozdulataink, egyes szavaink legyenek másmilyenek a hétköznapokban, akkor nagyon nehéz a dolgunk. Hiszen sem a szavaik nagy részét, sem a mozdulataink többségét nem tudatosan irányítjuk. Ezeket a gondolataink irányítják. Elgondolunk valamit, és annak végrehajtásához ösztönösösen igazodnak a szavaink, a mozdulataink. 

Ha tánc közben arra figyelünk, hogyan lépünk, az minden lesz csak tánc nem, ha biciklizés közben az köti le a figyelmünket, hogy hogyan tapossuk a pedált, hogyan irányítsuk a kormánnyal a kereket, akkor rövid úton az árokban kötünk ki. Autót sem lehet úgy vezetni hosszabb ideig, hogy minden egyes mozdulatunknak tudatában vagyunk. Tudjuk, mit akarunk, és ennek következtében az izmaink csinálják, amire szükség van.

Arról beszélünk itt hosszú ideje, hogy úgy tudunk életmódot változtatni, ha megváltoztatjuk a szokásainkat. Ez is hasonló ehhez. Mert a szokások megváltoztatása a gondolkozás, a hozzáállás megváltoztatásával kezdődik. Mert ha ezeken nem változtatunk, csak másként akarunk cselekedni, akkor nagyon fárasztó dolog hosszabb távon állandóan arra figyelni, hogy mit is tegyünk, hogy is mondjuk. 

Más szemmel nézni a dolgokat, másként gondolni rájuk, más keretbe helyezni, más összefüggésekbe tenni. Ha ez sikerült, akkor a hétköznapokhoz tartozó mozdulatok már igazodni fognak a gondolatokhoz. Mert a mozdulatainkat, a szavainkat a gondolataink, a meggyőződéseink irányítják. Ezért szokták mondani, hogy fejben dől el minden. Mert ha a hozzáállásunkat megváltoztatjuk, akkor megváltoznak a szokásaink.

Holnap folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése