Oldalak

2011. június 23., csütörtök

174. Húsnapra: Dinsztelt zöldbab fűszeres húspogácsával


A közkedvelt fasírt nem éppen ideális étel az ételtársítás szerint. De nagyon sok különböző húspogácsát készíthetünk, melyek még finomabbak is, mint a hagyományos fasírt, és az ételtársítást is figyelembe veszik.

Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók: 0,5 kg darált sertéshús, 10 dkg hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt (pl. trappista, 1 egész tojás, só, bors, 1 evőkanálnyi apróra vágott oregánó (szurokfű), 1 evőkanál olaj + olaj a sütéshez.
Elkészítése: 1 evőkanál olajon az apróra vágott hagymát és fokhagymát kicsit megpirítjuk, levesszük a tűzről  és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Alaposan összedolgozzuk, és két kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk a húsmasszát. Mindkét oldalát kisütjük.

Dinsztelt zöldbab

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 6 gerezd fokhagyma, só, kevés víz.
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. (Én a szélesebb hüvelyeket szeretem először hosszában is kettévágni – finomabbra párolódik így.) Az olajon fedő alatt, lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett  sóval párolni kezdjük, ha nem lenne elég a saját leve, apránként kevés vizet öntünk alá. Az utolsó fázisban hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, s még ezzel jó alaposan átforgatjuk, picit megpirítjuk.


A rend a rendetlenséggel kezdődik

A fenti mondatot VCS. mondta nekem ma délután biztatásul, amikor szabadkoztam, hogy milyen feneketlen felfordulás van éppen nálunk, mivel nem  hat túl esztétikusan a spájz berendezésnek apraja nagyja csak úgy találomra elhelyezve nappaliban és a teraszon. (Éppen nagy spájztakarításban vagyok ugyanis. )

Elgondolkoztatott ez a vigasztaló megjegyzés. Valóban. Ahhoz, hogy alaposan kitakarítsunk és rendet tegyünk először ki kell pakolni az adott helyről. Különben csak kenjük a koszt, mint a takarítóbrigád az IC-n.  

Talán ezért nehéz sokszor a rossz helyzeten is változtatni? Még a rossz helyzetekben is  fenntartható valami látszat rend, ami nem tűnik annyira riasztónak, mint a rendrakás kezdetén a kipakolás. Igen, riasztónak is tűnhet az ilyen jellegű felfordulás. De ha a fejünkben már megszületett az a kép, amit el szeretnénk érni a végén, akkor mégis érdemes hozzáfogni. A látszat meg csak látszat.

Holnap folytatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Amikor nagytakarítok, akkor én is mindent kipakolok a szekrényekből. Hiszen csak így lehet igazán alaposan takarítani, hogy először jó nagy felfordulást csinálunk. :) Aztán ahogy szépen minden visszakerül a helyére, megnyugszik a lelkünk. :) Szeptemberre pedig minden zúg tiszta lesz és rendezett, ahogy eltervezted. :) Le a kalappal ez előtt a nagy munka előtt. :)

    VálaszTörlés
  2. Drukkolok, hogy végig tudjam csinálni. Régebben sokkal többet tudtam dolgozni. De örülök mindennek, amit megcsinálok. :)

    VálaszTörlés