Oldalak

2011. június 11., szombat

162. Húsnapra: Csirkemáj galambgombával és rukkolával


Rengeteg rókagomba és egy kis galambgomba volt most a piacon. A galambgombát választottam. Jó választás volt a csirkemáj mellé. A rukkola pedig itt termett a kertben. Karakteres íze igen jól harmonizált a gombával és a májjal. Jó szívvel ajánlom ezt a kombinációt. 

Csirkemáj galambgombával és rukkolával

Hozzávalók: 40 dkg galambgomba, 4 dkg vaj, só, bors, 4 ág kakukkfű, 2-4 gerezd fokhagyma 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál baromfizsír, só bors, 10 dkg rukkola (borsmustár), 1 evőkanál (napraforgó)olaj, 1 evőkanál fehérborecet, 1 kiskanál méz, 1 kávéskanál só. 

Elkészítése: A gombát leöblítjük és szárazra töröljük, szeletekre vágjuk, és a vajban megpirítjuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával és apróra vágott kakukkfűvel ízesítjük.
Egy másik edényben a baromfizsíron megdinszteljük a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a májat vékony csíkokra vágjuk, és a dinsztelt hagymán megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
Az olajból, ecetből, sóból, mézből salátaöntetet készítünk, beleforgatjuk a megmosott, megszárított rukkolaleveleket. 

A fenti három dolgot együtt tálaljuk. 

Van ennek értelme?

Időről időre megfogalmazódik bennünk ez a kérdés, amikor elhatározunk valamit, kitűzünk egy célt, küzdünk érte, de nem jelentkeznek az eredmények, nem térül meg a befektetés. 

Ha egy ilyen kérdés felvetődik, érdemes foglalkozni vele. Az azonban nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között tesszük. Erre mondják, aludjunk rá egyet. Ez több szempontból is jó tanács. Van, amikor „megálmodjuk” a választ. Érdemes egy füzetet és ceruzát az ágyunk mellett tartanunk. Előfordulhat, hogy ébredés után egész jó gondolataink támadnak. De ezeknek az a tulajdonsága, hogy nyom nélkül eltűnnek, mire éppen odáig jutunk, hogy elgondolkozzunk rajtuk. 

A másik értelme, hogy egy-egy fontos útiránymódosítás előtt aludjunk egyet, mert fáradtan, feszületen hajlamosak vagyunk sötétebben látni a dolgokat. Ekkor a halvány reményekre jogosító ösvényeket nem ismerjük fel. 

Arról nem is beszélve, hogyha valamit feladunk, érdemes előtte átgondolni, hogy mit teszünk majd helyette. Hiszen ha valamibe belefogtunk, annak mindenképpen van valami magasabb célja, s nem önmagán lévő ok miatt vállalkoztunk rá. Ha fáradtak vagyunk, sokszor ezt a magasabb célt tévesztjük szem elől.
Most előttünk van egy plusz nap a pihenésre. Használjuk ki jó szívvel.Nagyon szép pünkösdöt kívánok!

Holnap folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése