Oldalak

2010. július 16., péntek

Gyors tésztanapi ebéd

Sokan, akik a 90 napos diétát követik nem nagyon tudnak mit kezdeni az úgynevezett szénhidrátnappal. És arról panaszkodnak, hogy nincs kedvük süteményeket enni ebédre. Ezt meg is értem. És erre nincs is semmi szükség. Aki szeretné követni - a 90 napos helyett - azt amit én ajánlok, és az ételtársításra figyelő négynapos ciklusokból álló étrendet követi az eMpszi ajánlása szerint, tésztanapon igen sok mindenből választhat. Először is azt hasznos tudni, hogy édességet nem kötelező enni ezen a napon. Ez csak lehetőség. Egy olyan ajándék nap a tésztanap, amikor bármit megehetünk, amitől egyébként a karcsúsodás érdekében más napokon lemondunk.
Mivel én már évek óta a természetes testsúlyomnál vagyok, nem célom, hogy fogyjak, nem is tartom az étkezésben a négynapos ciklusokat. Viszont megtartom a kötött evésidőket és figyelek az ételtársításra, azaz egy étkezésen belül lehetőleg nem eszem össze a húst a szénhidráttal. De ebben nincs semmi különös. Van, aki egyáltalán nem eszik húst, és mégis képes változatosan táplálkozni.
Ma megint kevés időm jutott a főzésre, és egy nagyon gyors ebédet dobtam össze, ami az eMpszi étrendjében teljesen jó tésztanapi étel.

Kifőztem egy zacskó száraztésztát. (Forrásban lévő sós vízben 20 perc alatt megfőztem a gyermei spagettit.) Közben egy tálba pár kanál olíva olajt tettem, megztam, s beletörtem néhány gerezd fokhagymát. Felforrósítottam a wokot csak úgy "szárazon" , és kb. 1 cm vastag karikákra vágtam két padlizsánt és a szeletek mindkét oldalát barnára sütöttem, mikor barnára sültek, összekockáztam a szeleteket, és belekevertem a sós, fokhagymás olajba. Egy pritamin paprikát 1 cm-es csíkokra vágtam, és ugyanúgy "szárazon megsütöttem a wokban, mint a padlizsánt, s hozzá is kevertem az előzőhöz. Végül ugyanezt tettem két paradicsommal. Karikára vágtam, megpirítottam mind a két oldalát, összekocáztam, s az előzőekhez kevertem. Ezt tettem a főtt tésztára.

Nyáron sokszor készítem ezt az ételt, mert gyors és nagyon szeretem.
Nem szoktam sem meghámozni sem előre besózni a padlizsánt. Én úgy szeretem - egy kicsit kesernyésen - ahogy van. Azért nem teszek a sütéshez zsiradékot a sütéshez az edénybe, mert a padlizsán annyi olajat felszív, amennyi csak tud. De így jut minden zöldségdarabra elég fűszeres olaj, ha úgy sütés után adom az ételhez.

Van, hogy cukkinit, sőt néha még uborkát is szoktam így összesütni. De az egész étel lelke - számomra - a padlizsán.

4 megjegyzés:

  1. Ilyen tésztaételeket sokszor szoktam összedobni én is, mindig attól függ, hogy mi van itthon.:) Ma szénhidrát-féle napom volt nekem is: ebédre tárkonyos-paradicsomos gombaragut ettem 1 szelet kenyérrel, vacsorára meg sütőben sült krumplit és gombát (egyszerre sültek, fólia alatt. )
    Nekem sosem okozott gondot a szénhidrátnap, inkább a zöldésgnappal volt gondom eleinte (de az sem most volt:D): nagyon gyorsan megéheztem, mígnem kitapasztaltam, hogy milyen fletéteket ls köreteket kell kombinálnom ahhoz, hoyg ne csak pillanatnyilag érezzek jóllakottságot. Pl. nálam a rizssaláta az, ami jól eltelít. A tésztához hasonlóan az is mindig azzal készül, ami éppen van itthon.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és finom. Mikor 90 napoztam mindig pogit ettem :)))

    VálaszTörlés
  3. sedith, így van, ha valaki tud főzni, annak nem gond. :)És Te ebben igencsak jeleskedsz.

    Én arra mondom, hogy valaki tud főzni, ha a rendelkezésére álló alapanyagokból jó ételt tud készíteni. De sajnos sokan vannak, aki azt gondolják magukról, hogy ők bizony nem tudnak főzni, mert azt hiszik a főzésről, hogy a "nagykönyvben" megírtakat kell betű szerint betartani.

    Sajnos nagyon sokszor szembesülök ezzel a problémával, amióta pszichowellnesselek. Azelőtt nem is gondoltam, hogy ilyesmi gondot okozna bárkinek.

    Éppen ezért tartom sokra a gasztroblogolást. Már régen ez a véleményem, már akkor is így gondoltam, amikor még eszembe se jutott, hogy egyszer nekem is lesz főzős blogom. Mert ehhez is kell azért egy kis mersz. De példát vettem rólatok. :)

    Bianka, sokan így vannak ezzel. Mert a fogyókúrák szabályai szerint be akarják tartani a leírtakat. De hát amit én ajánlok, az nem fogyókúra, ugyebár :)))). Itt szabadság van és kreativitás. :) :) :)

    VálaszTörlés
  4. Most nem azért, de én anno is, még első kilencvennapozósom idején, készítettem vöröskáposztás pizzát, céklás pizzát, illetve a gombát is szinte mindegyik napon használtam.
    Valahogy úgy saccoltam ki, hoyg ezek nem jelenthetnek keverést. És szintén sokszor gondoltam arra, hogy pl. párolt zöldbabot miért ne lehetne enni hús mellé?! Aztán pedig megismerkedtem a módszereddel, és a gyanúm valósággá vált. :)
    Így az a jó, hogy a gyümölcsnap kivételével kb. 90 %-ban a normál, megszokott ételeinket is főzhetem, így nem kell külön főzőcskéznem, max. valakinek pluszban vagy mínuszban jár valami. :)

    Köszi a dicséretet mindannyiunk nevében, és én személy szerint nagyon örülök, hoyg te is elkezdtél gasztroblogolni (is), illetve, hoyg essziről bár, de a csapat tagja vagy!:

    VálaszTörlés