Oldalak

2010. augusztus 5., csütörtök

Paprikás krumpli - krumplipaprikás


Most mi is ennek az ételnek a neve? Vegyük azt, hogy ha azt mondom, hogy paprikás krumpli, ez azt is jelentheti, hogy olyan krumpli, amin paprika van. Ez nem túl sok információ. Viszont a paprikás szó egy bizonyos típusú ételt is jelent, konkrétan a vöröshagymás, paprikás zsírban pirított, apróra vágott húsdarabokból készült (tejfölös) ételt. De ha nem húsból van a paprikás, hanem krumpliból, akkor az krumplipaprikás. Akkor maradjunk abban, hogy ma krumplipaprikást főztem.

Nálunk az év minden szakaszában nagy a kedveltségi indexe :) ennek a „tápnak”, ahogy a gyerekeim mondanák, de mégis nyáron az igazi. Ilyenkor a zöldpaprika és a friss paradicsom sokat ad hozzá. Persze lehetne bográcsban is főzni, de bevallom, én nem próbáltam még. (De ami késik, nem múlik.) Szóval lábosban főztem.

Az „igazi” krumplipaprikás úgy kezdődik, hogy felaprózok egy jó szelet füstöltszalonnát (minél vastagabb, annál jobb) személyenként kb. egy gyufás-skatulyányit. . Felkarikázok egy jó darab igazi házi füstöltkolbászt (személyenként mondjuk 10 cm-t), személyenként kb. fél vöröshagymát és egy db. zöldpaprikát magházastól. Egy jókora lábasban elkezdem kiolvasztani a szalonnát, ráteszem a kolbászkarikákat, hogy ezek is olvadjanak, a hagyma következik, majd a nagyon apróra vágott zöldpaprika. Belezúzok v. aprítok személyenként kb. fél gerezd fokhagymát.

Amikor már zsírjára sült, belevágok személyenként kb. fél paradicsomot (inkább kevesebbet, mint többet). Keverek rajta néhányat, s beleteszem a személyenként kb. 3 db közepes, megtisztított, hasábra vágott krumplit. Addig pirítom kevergetve, amíg ez a leégés veszélye nélkül lehetséges.

Akkor val, borssal, őrölt köménnyel ízesítem, rászórok egy kevés őrölt paprikát is (Ezt nem kell túlzásba vinni, mert a kolbászból is paprikás zsír olvadt ki. A sózással is óvatosan kell bánni, mert a szalonna és a kolbász is sós.)

Annyi vizet öntök rá, amennyi szűken ellepi. s közepes tűzön fedő alatt kb. fél óra alatt készre főzöm. Nagyon finom kovászos uborkával. És a friss, ropogós héjú kenyér is igencsak illik mellé.

Aki figyel az ételtársításra, adja át a család többi tagjának a kolbászkarikákat, és élvezze az ezt az ételt akár zöldség- akár tésztanapon sok-sok (pl. káposzta-, paprika- paradicsom-, fejes-, uborka- stb.) salátával.

2 megjegyzés: