Oldalak

2011. április 26., kedd

116. Húsnapra: tárkonyos báránybelsőség-leves + A változatosság gyönyörködtet



Ígérem, mostanában ez az utolsó bárányos recept.  Azt is tudom, hogy talán az lenne a helyes, ha inkább valami kármentő recepteket tennék ide a húsvétiak helyett. Tervezem ezeket is, és húsvét jövőre is lesz, nem akarom, hogy ezek elkallódjanak. És ezt a leveset pl. csirkeaprólékkal is el tudom képzelni. 

Tárkonyos báránybelsőség-leves

Hozzávalók: A bárány szíve, veséje, tüdeje. 1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 kis zeller, 1 liter víz, 2 dl tejföl, só, bors, 3 babérlevél, 2-3 borókabogyó, 1 kiskanál szárított v. 1 evőkanál apróra vágott friss tárkony, kevés petrezselyemzöld, néhány levél medvehagyma. (Ízlés szerint citrom.)

Elkészítése: A nagyon apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát és a hasábra vágott zöldséget a vajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott belsőséget. Sózzuk, borsozzuk, pár percig pároljuk, majd beletesszük a babérlevelet, a borókabogyót, a tárkonyt. Felengedjük a vízzel, és közepes tűzön addig főzzük, míg a zöldség megpuhul (addigra a hús is jó lesz). A tejfölt egy edényben simára keverjük, apránként levest keverünk hozzá, hogy annyira felhígítsuk, hogy könnyen önthető legyen, s ekkor beleöntjük a levesbe. Ha újra forrni kezd, levesszük a tűzről. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldét és apróra vágott medvehagymát szórunk rá. A savanyúbb ízek kedvelői kevés citromot is tehetnek a levesükbe.


A változatosság gyönyörködtet

A most elmúlt ünnepek is jól példázzák, azt a feltételezésemet, hogy a hagyományos ételek és az újdonságok jó arányú ötvözete szerencsés kombináció.

Fontos, hogy legyenek olyan ételek az ünnepi asztalon, melyek hagyományosan ahhoz a naphoz kötődnek, mert ezek adják meg az otthonosság, a folyamatosság érzetét, ezek a biztos pontok a változásban. 

Ugyanakkor az újdonságok, a változatos ízek meg olyanok, mint a felfedező túrák, kalandok. Ezek segítenek bennünket abban, hogy a figyelmünket arra irányítsuk, amit eszünk. Azt tapasztalom, hogy ez a felfedező hozzáállás segít elkerülni a túlevést. Persze csak akkor, ha tényleg szeretnénk egy-egy új ételen keresztül rácsodálkozni a világra. 

Én nagyon élvezem most ezt a játékomat, hogy újdonságokat tegyek az asztalra. A változatosság gyönyörűsége, a kíváncsiság tényleg segít megvalósítani a mennyiség helyett minőség elvét.

Holnap folytatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Koszonom a gondolatot, hogy meg levesekben is izletes a medvehagyma. Szuper ez a leves!
    Valoban nagyon jo valtozatosan, mindenfele nem megszokott, uj izeket is kiprobalni.
    Rengeteg izgalmas alapanyag van mar a piacokon is, a kepzeletunket pedig nem szabad kordaban tartani! :-)

    VálaszTörlés
  2. Van számodra egy üzenetem:
    http://fozomasina.freeblog.hu/archives/2011/04/27/Els_hsvti_ajndkom_volt_-_Kreatv_blogger_dj/

    VálaszTörlés