Oldalak

2010. október 11., hétfő

Sóskalács - húsvétra is


A múltkor a bablevessel kapcsolatban írtam róla. Akkor a húsvéti kalácsot linkeltem be mellé, mert ez a sós kis kalács éppen olyan tésztából készül. Attól függően, hogy milyenre formázzuk, a tésztát, különböző alkalmakra való. Lehet veknihez hasonlóra formázni, akkor a húsvéti sonka mellé való. Ha koszorút fonunk belőle, akkor karácsonyi kalács. Ha 16 darabra vágva kis kalácsokat készítünk belőle, akkor hétköznapi sós-kelt tésztaétel, ugyanúgy, mint az ebből a tésztából készülő szalonnás lepény (1 kg lisztből 1 nagykalács vagy egy kalácskoszorú, esetleg két tepsi szalonnáslepény vagy 16 db kiskalács készíthető). A szalonnás lepényt is leírom valamelyik nap.
Most nézzük a sós aprókalácsot, mely a hagyomány szerint bab vagy krumplilevessel együtt egy komplett pénteki ebéd. De ezt szoktuk sütni karácsonykor a kocsonya mellé, húsvétkor a nagykalács mellett ilyen is készül, mert ez is jó a sonkához.
Hozzávalók: (16 db kiskalácshoz, melyek kb. 10 dkg-osak lesznek. Feleekkorákat - tehát 32 db-ot 1kg lisztből - is lehet még sütni, csak türelem és idő kérdése :) 1 kg liszt, 7-8 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 teáskanál cukor, 5 dkg vaj (margarin), 2 kávéskanál só, 1 tojás (a kenéshez), + köménymag, só (nagyszemű) a megkent kalácsokra.
Elkészítése: A szobahőmérsékletű lisztet átszitáljuk, ez fontos, hogy a liszt laza legyen. A tejet langyosra melegítjük. Kb. 2 dl tejben a 2 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszt közepében egy kis krátert készítünk, a szélére szórjuk a sót, a közepébe beleöntjük a felfutott élesztőt. Összedolgozzuk a liszttel, miközben folyamatosan hozzáadjuk a többi tejet. Elkezdjük dagasztani, majd a lágyra puhult vajat is beledagasztjuk a tésztába. Amikor a tészta leválik az edény oldaláról, a kezünkről, s kis levegőbuborékok képződnek benne, akkor lesz jó. Ekkor meghintjük liszttel, letakarjuk egy abrosszal, majd egy jó meleg takaróval, és nyugodt, meleg helyre tesszük. Kb. 1 óra alatt megkel. Ha megkelt, akkor egy meglisztezett deszkára kiöntjük, annyiszor vágjuk félbe és újra félbe a darabokat, hogy 16 egyforma tésztadarabot kapjunk. Ezeket még egyszer finoman átgyúrjuk, majd ujjnyi vastag csíkokat sodrunk belőlük jól megsodorva a tésztát, mint ahogy a fonalat összesodorják, majd félbehajtjuk, s a sodrás irányának engedve a két szálat összefonjuk. Kivajazott tepsibe tesszük figyelve arra, hogy a kalácskák megnőnek sütéskor. Felvert egész tojással megkenjük, durva szemű sóval megsózzuk, esetleg köménymagot is szórhatunk rá. Előmelegített 200 fokos sütőben kisütjük. Tartalmas levesek mellé adhatjuk ebédre, de hidegvacsorához is kiváló.
Az eMpszi étrendjében tésztanapi étel. Saláták mellé nagyon finom. Itt is az a lényeg, hogy az arányokra figyeljünk, hogy a kalóriasűrűség rendben legyen.

4 megjegyzés: