Oldalak

2013. március 10., vasárnap

Párolt káposzta egy kicsit másként

Valahogy az az ötletem támadt, hogy egy kicsit gazdagabban fűszerezzem a párolt káposztát, mint ahogy ez a családból ránk hagyományozódott. Az asztalunk körül mindenkinek ízlett, ezért megörökítem.
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 6 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 2 dkg (5-7 gerezd) fokhagyma, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál almaecet, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál csípős őrölt paprika, kb. 3 dl víz, 1 szál zöldhagyma vagy 1 csokor snidling (elhagyható).
Elkészítése: A káposztát káposztagyalun legyaluljuk vagy késsel vékony szálakra vágjuk. Alaposan összekeverjük a sóval. Állni hagyjuk. Akár több órával korábban is besózhatjuk. Az olajat megforrósítjuk egy elég nagy lábosban, és ebben nagy lángon néha meg-megkeverve, majd lefedve addig pirítjuk a káposztát, amíg halványan barnulni kezd. Ekkor az edény egyik oldalára húzzuk a káposztát, az üres részre hintjük a cukrot, és addig várunk, míg karamellizálódni kezd. Amikor már barna (de nem égett!!! ) a cukor, akkor összekeverjük a káposztával (ez pár perc, ne hagyjuk magára a készülő ételt), hozzáadjuk, a szójaszószt, az ecetet, a zúzott fokhagymát, a borsot és a köményt. Jól átkeverjük, és felöntjük egy kis vízzel. (Ne tocsogjon, csak legyen egy pici szaftja.) Végül a paprikával is megszórjuk. Jól összekeverjük. Rászórjuk az apróra vágott újhagymát vagy snidlinget, és tálaljuk.
Megjegyzés: Figyeljünk arra, hogy különböző minőségű és sósságú szójaszószok vannak forgalomban, ezen kívül azt is tudnunk kell, hogy az almaecetek általában 6 %-osak, ellentétben a 10-20 százalékos fehérecetekkel. Az ízesítésnél ezeket vegyük figyelembe. A megadott mennyiségek csak tájékoztató jellegűek.
Sültek mellé köretnek nagyon finom, de pl. tésztával vagy rizzsel önálló húsmentes étel is lehet.
Az empszi étrendje szerint önmagában semleges étel. Ezért húsok mellé húsnapon, rizs mellé zöldségnapon, tészta mellé tésztanapon ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése