Oldalak

2011. április 25., hétfő

115. Rozmaringos báránymáj újhagymával + Szembe az árral



Ahogy ígértem, itt a következő bárányos recept:

Rozmaringos báránymáj újhagymával

Hozzávalók: 1 báránymáj, 3-4 szál újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 rozmaringág, kakukkfű, só, bors.

Elkészítése: Az apróra vágott újhagymát és a zúzott fokhagymát a vajon megpároljuk. Beletesszük a rozmaringot és a kakukkfüvet. A báránymájat csíkokra vágjuk, és az eddigiekhez adjuk. pár percig pároljuk. Amikor a közepe is éppen átsül a szeleteknek, akkor kész is. Figyelni kell, hogy ne süssük túl. Tálaláskor sózzuk és borsozzuk.
Kedvünk szerinti salátával tálaljuk. 

Szembe az árral

A húsvéti eseménysor igen sok gondolkozni valót kínál. És mivel bennünk és körülöttünk minden mindennel összefügg, az általunk célként kitűzött életmódváláshoz is segítséget ad, ha nagyobb összefüggésekben szemléljük a dolgokat. Az egyik ilyen, hogy sokszor nehéz megmaradni a magunk által is helyesnek látott úton. Ezer és egy eltérítő nehezítheti a dolgunk. A legnehezebb azokkal az embertársainkkal, akiknek nincs kedvük, erejük, merszük erőfeszítést tenni egy-egy hasznos változás érdekében. Ezek az emberek a megoldás helyett kifogásokat keresnek, így nem is csodálható, ha eredmények helyett neki körülményeik vannak. Nos, őket nagyon idegesíti, ha olyannal találkoznak, akik a körülmények ellenére…, 

Ezzel mást nem tehetünk, minthogy tudomásul vesszük, hogy ez van, de többet törődni nem érdemes vele. Éppen a mostani ünnep a legékesebb bizonyítéka ennek a mentalitásnak. Nem lehet elég jónak lenni. Sőt, minél jobb vagy, annál erősebb ellenérzés-hullámok gerjedhetnek körülötted. De nem csak erre példa ez az ünnep, sőt főként nem erre, hanem arra, hogy a reménytelennek látszó helyzetek sem reménytelenek. És hogy vannak megoldások, erőforrások a saját szűkös kereteinken túl is. Ha van egy út, amit a lelkünk mélyén jónak érzünk, akkor is érdemes kitartani mellette, ha a környezetünk gúnyos, lesajnáló megjegyzései kísérik a változni akarásunkat.

Holnap folytatjuk

3 megjegyzés:

  1. Nálunk anyósom az, aki örülne, ha fogyna. És őszinte csodálattal viseltetik irántam a kitartásom és fogyásom láttán, mégis, ha azt mondom neki, vágjon bele, semmi veszítenivalója nincs, tényleg mindenféle mondvacsinált ezt-azt felhoz, hogy nála ez miért nem tudna működni. Cukorbeteg, igaz, de picivel több odafigyeléssel szerintem meg tudná oldani, hogy jó legyen, sőt, a cukrosdoktornője is ajánlotta neki ezt a diétát. Mármint a 90 napost. Legutóbb, amikor együtt voltunk vásárolni, azt kérdezi tőlem: de mégis, hogy képzeled, a végteleségig úgysem lehet ÍGY enni?!!! Nem tudom, és fel is adom annak a megértetését, hogy ÍGY étkezni nagyon jó, csupán néha ellen kell állni a kísértésnek. De ha mégsem sikerül, akkor sem dől össze a világ. És különben sem kell míg a világ négynapos ciklusokban táplálkozni!
    Végül annyit mondtam neki: hát, azt tény, hogy kifogásokat könnyű találni, és mindig lehet is találni. Azt hiszem, kicsit megsértődött de legalább nem bosszantott tovább.:P De hátha nem sértődés volt, hanem éppen a nyerseségemmel sikerül rávenni az elindulásra.
    Képzeld, ma szedtem egy jó marék tyúkhúrt egye fene-alapon.:) Ha már amúgyis annyi vad-zöldet össze szoktam szedni, mi bajom lenne ettől? Megkóstoltam nyersen, és semmi rossz íze nem volt, igaz, nem is karakteres. Hogy mi készül majd belőle, még nem tudom, de valami lesz. Szedtem még csalánt, salátaboglárkát, rengeteg sóskát, találtam néhány szál ibolyát is, gyönyörű kakukkfüvet, és még egy kis csokrocska kankalint. Holnap meglátom, miből mi lesz! Az ibolyából már tudom: köptető tea. Hátha rendbehoz teljesen.

    VálaszTörlés
  2. Mennyire jo lesz a mai naptol visszaterni a jo utra, mert az a megallapitas, ami a regi 90 napos leirason szerepel, hogy "megvaltozik az anyagcserem es nem hizom vissza a leadott sulyt" az nem igaz, de ezt mar Gyongyi a konyveben is megirta. Nem hiztam vissza a leadott sulyomat, de hiztam......, amire azert szamitani lehetett.
    Na nem baj! A feltamadas es ujjaszuletes idoszakaba leptunk, igy remelem en is ujjaszuletek! :-)

    VálaszTörlés
  3. sedith, kíváncsi vagyok mi lett a sok vadzöldedből. :)

    Ircsike, így remélem én is... :)

    VálaszTörlés