Oldalak

2011. szeptember 6., kedd

248. Húsnapra bazsalikomos paradicsomleves sajtgaluskával


Nyáron - ősszel  nagyon szeretem friss paradicsomból készíteni a paradicsomos ételeket. Ezek  az eMpszi besorolása szerint többnyire semleges ételek, attól függ, hogy melyik napra ajánlhatók, hogy mivel fogyasztjuk őket. Az itt következő paradicsomleves sajtgaluskával vagy tojással húsnapra ajánlott, de ehetjük rizzsel, gerslivel vagy akár krumplival zöldségnapon, tarhonyával, levesgyönggyel, pirított kenyérkockával tésztanapon. De bátran kísérletezhetünk számtalan egyéb kombinációval. 

Bazsalikomos paradicsomleves sajtgaluskával

Hozzávalók:
A leveshez: 50 dkg paradicsom, 1 liter víz, 2 kiskanál só, 2 kanál cukor (ízlés szerint kevesebb is lehet), 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál olaj 1 kávéskanál apróra vágott bazsalikom, 1 kávéskanál apróra vágott oregánó.

A sajtgaluskához : 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 1 evőkanál prézli.

Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, és néhány másodpercre forrásban lévő vízbe mártjuk. Kivesszük, és ha meghűlt annyira, hogy nem kellemetlen vele dolgozni, akkor lehúzzuk a héját, összevágjuk, botmixerrel pépesítjük. A olajt felforrósítjuk, belezúzzuk a fokhagymát átkeverjük, hozzáadjuk a paradicsomot, beletesszük a sót, a cukrot, és a fűszereket. Pár percig forraljuk, mikor elkezd sűrűsödni, felöntjük a vízzel és felforraljuk, majd lassan főzzük 8-10 percig. Közben elkészítjük a galuskát. A tojást villával felverjük, belekeverjük a reszelt sajtot és a prézlit.  Egy-két percig állni hagyjuk, majd a forrásban lévő levesbe kanállal (kanálheggyel) kb. mogyorónyi kis galuskákat szaggatunk. A galuskák kb. duplájukra fognak növekedni az egy-két percig tartó  főzés idején.

Jóízűen

Mostanában már beszéltünk arról, hogy a rossz minőségű ennivalóval – akármilyen hihetetlen – nagyon könnyen túl tudjuk enni magunkat. Ez azért fordulhat elő például, mert akár gondolunk rá, akár nem, minden alkalommal keressük az evés örömét. De ha csak úgy összevissza eszünk ebből-abból, melyek közül igazából egyik sem ízlik, nem találjuk ezt az örömet. És addig keresgélünk, addig próbálkozunk ezzel-azzal, amíg észrevétlenül begyűjtünk egy rakás felesleges kalóriát. 

Van egy nagyon buta hiedelem, melyet már sokaktól hallottam. Jó néhányan meg vannak győződve arról, hogy a jóízű evés hizlal. Ez sok szempontból káros elképzelés. Először is azért, mert így megfosztja magát az ember attól a lehetőségtől, hogy örüljön az evésnek, mert ennek a hiedelemnek a birtokában az evéssel szinte egy időben jelentkezik a lelkiismert-furdalás. De van ennek az éremnek egy másik oldala is, mely szintén káros. .Ha azt tételezzük fel, hogy a jóízű evés hizlal, akkor az ellenkezőjével is kalkulálunk, azaz, ha nem esett jó az étel, akkor azzal áltathatjuk magunkat, , hogy attól nem is képződik rajtunk felesleg. 

De gondolkozzunk logikusan! A kalóriák nem állnak egyenes arányban az étel ízletességével és az evés élvezetével. Nem az ízek és az ízek öröme hizlal, hanem a felesleges kalóriák.

Holnap folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése