Oldalak

2010. december 21., kedd

Gubakifli


Életemben először vettem a bátorságot erre. Eddig mindig megvettem a boltban a gubakiflit. Szó szerint követtem Limara receptjét. http://limarapeksege.blogspot.com/2010/11/gubakifli.html Vagyis majdnem szó szerint, mert nem 10, hanem 8 részre osztottam a tésztát. Így jött ki a lépés. Mert mindig így vágom. Félbe, aztán megint félbe. :) Ez a szokás hatalma.

Szóval Limara így írja:

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
Elkészítés:

Akinek van kenyérsütőgépe, egész egyszerűen mérjen minden hozzávalót az üstbe, majd a húsz perces dagasztóprogrammal készítse el a tésztát. A vége felé érdemes ellenőrizni, ha ragacsos kevés liszttel, ha kemény kevés folyadékkal lehet igazítani az állagán. Kelesztőtálban vagy kikapcsolt gépben kell duplájára keleszteni.

Akinek nincs gépe, kézzel vagy kézi mixerrel is elkészítheti. Mérjük egy tálba a lisztet, a sót, a cukrot, közepébe készítsünk mélyedést, ide tegyük a tejben feloldott élesztőt, a vizet és a puha vajat. Rugalmas, nem túl kemény tésztát kell a dagasztás végére kapnunk. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd tíz egyenlő részre osztjuk. Téglalapformára nyomkodjuk, és mint a bejglit feltekerjük úgy, hogy minden tekerés után lenyomjuk. Olyan hosszúra sodorjuk, amilyen hosszú a tepsink. Sütőpapírral bélelt tepsin újrakelesztjük, kb 30-40 perc alatt. Vízzel alaposan lepermetezzük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük hűlni.

Így
készült az én művem. Hát majd még gyakorlom egy kicsit. :)






Ez a gubakifli a mákosguba alapja. A mákosguba az eMpszi étrendjében tésztanapi étel. Természetesen a hagyományosan bizonyos napokhoz kötődő ételektől ne fosszuk meg magunkat azzal az ürüggyel, hogy éppen nem tésztanapunk van. Az eMpszi étrendje nem ilyen gépies. S mivel nem kidekázott fogyókúráról van szó, semmi nem történik, ha ilyen alapos indokkal, mint a hagyomány, eltérünk a négynapos ritmustól. De úgy egyébként meg ez éppen karácsony böjtjének étele. Így akár a víznap is belefér a hagyományba, ha ahhoz lenne kedvünk. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése