Oldalak

2010. december 5., vasárnap

Minek nevezzelek?

Egy ideje gyümölcsrecepteken agyalok. Szeretném, ha tudnék segíteni az érintetteknek, hogy ki tudjanak lépni a "csak gyümölcs" nézőpontból. Abból, hogy a gyümölcsnap azt jelenti, hogy "elrágcsálunk egy almát".

Mostanában aztán az időm egy részét azzal töltöm, hogy a gyümölcsök ürügyén igyekszem gyönyörködni a világ csodáiban. És ez a terep alkalmas is erre. Ennek révén jött valahogy elém a smoothie-téma. A szmúszi (vagy mi?) eredetileg jéggel összeturmixolt gyümölcs volt. Ma már számtalan változata van. Gyümölcsturmix-divat a '70-es években is volt. De a turmix szóban valahogy benne van a tej fogalma is - lehet, hogy csak nekem, de lehet, hogy másnak is. Így amit akarok az nem lehet turmix. Mondhatnám gyümölcskrémnek? Mert igazából az.

Én is "feltaláltam" néhány éve az összeturmixolt gyümölcsöt, csak akkor még nem tudtam, hogy ez akár smoothie is lehetne. Pedig éppen 24 éve készítettem először, amikor Misi kisbaba volt. Mindenféle akciók során szereztük be a banánt, narancshoz már kicsit könnyebb volt hozzájutni, alma meg volt rendesen. Botmixerem meg már volt akkor is. Így pépesítettem neki a gyümölcsöket. Aztán persze Ferencnek is. Majd amikor elkezdtem a gyümölcsnapokat, akkor jutott eszembe, hogy ezekkel a gyümölcspépekkel is változatosabbá lehet tenni ennek a napnak az étrendjét. Most hogy abba a helyzetbe kerültem, hogy nyilvánosan írogatok recepteket, ezeket a gyümölcspépeket is szívesen ajánlanám, de minek nevezzem? A smoothie kézenfekvő lenne, de minden idegszálam tiltakozik ellene, hogy egy ilyen idegen - sznobízű - szót használjak egy teljesen egyszerű dolog megnevezésére. De a pép meg annyira rosszul hangzik. Most még talán a gyümölcskrém a legjobb azok közül, amik eszembe jutnak, de ez sem a legjobb. Minek nevezzem hát azt az ételt, mi úgy készül, hogy egy vagy több gyümölcsöt összeturmixolunk, s ha úgy van kedvünk még ízesítjük is ezzel-azzal?


A képeken látható gyümölcskrémek(?) :)

A fölső: Mandarinos-banános mazsolával
Hozzávalók: 4 db mag nélküli mandarin, 1 db banán, fél marék mazsola.
Elkészítése: A mandarint és a banánt meghámozzuk, turmixgépben van botmixerrel pépesítjük. A mazsolát késsel összeaprítjuk, és a tetejére szórjuk.

Az alsó: Narancsos-banános gránátalmával
Hasonlóan készül mint az másik. Mazsola helyett néhány gránátalmamagot szórunk a tetejére.

Az eMpszi étrendjében a gyümölcsöket nyersen fogyasztjuk. Nem keverjük más csoportba tartozó ételekkel. Az aszalt gyümölcsök, az olajos magvak, fűszerek, a virágpor és a méz azonban kombinálhatók a gyümölcsökkel. Így igen változatos gyümölcssalátákat és nyers gyümölcskrémeket készíthetünk, melyeket reggelire vagy gyümölcsnapokon mindhárom étkezés alkalmával fogyaszthatunk.

Ui. Mégiscsak jó lesz az a krém megnevezés - nem? Mert ugyebár a smoothie és a turmix is ital. Tehát hígabb, mint amiről én beszélek. Ennek az általam "feltalált" "varázslatnak" ugyanis az állaga sűrűbb. Valami tömörebb gyümölcs mindig szerepel benne . Általában alma vagy banán az alapja. S ezt ízesíti, színesíti a másik, lédúsabb, karakteresebb ízű gyümölcs. De sűrítheti a pépesített aszalt gyümölcs vagy olajos mag is. De ezek apró darabokban is lehetnek benne. Tehát mindenképpen kanál kell hozzá.

5 megjegyzés: