Oldalak

2010. december 11., szombat

Sült tartja pörköltkáposztával


Hozzávalók: a húshoz: 1 kg sertéstarja, 2 evőkanál sertészsír, kb. 5 kávéskanál só, kb. 2-3 dl víz,

A káposztához: 0,5 kg apróra vágott savanyúkáposzta, 1 evőkanál étolaj, fél kávéskanál őrölt bors, 1 kiskanál kristálycukor.

Elkészítése: A tarját felszeleteljük, alaposan besózzuk a szeleteket, zsírral és egy kevés vízzel egy nagyobb lábasban fedő alatt feltesszük sülni. Időről időre pótoljuk a vizet, hogy ne csak süljön, hanem párolódjon is. A végén teljesen zsírjára sütjük, s egy kicsit megpirítjuk (Figyeljünk, ki ne szárítsuk!)

Közben a káposztát - ha szükséges (ha túl savanyú) -, átöblítjük, és egy nagyobb serpenyőben egy kanál étolajon a lehető legnagyobb lángon elkezdjük pirítani, borsozzuk. Amikor már elkezd barnulni, az edény egyik oldalára húzzuk a káposztát, az edény aljára szórjuk a cukrot, és barnára olvasztjuk, majd hozzákeverjük a káposztához, s egy kis vizet adunk hozzá, átkeverjük. A hússal tálaljuk.

A sült tarja és a káposzta nem szorosan összetartozó étel. Az ilyen módon elkészített tarját sok máshoz is s adhatjuk feltétnek. A pörkötkáposzta önmagában semleges étel, szintén sok egyébhez adható, húsnapokon húsok mellé, de Készíthetjük például krumpli vagy puliszka mellé is, akkor zöldségnapi étel.

3 megjegyzés: