Oldalak

2010. december 23., csütörtök

Szezámmagos kifli



Tegnap a betlehemező gyerekeknek sütöttem ezt a kiflit. Mind egy szálig elfogyott 20 perc alatt. Ezért ma sütöttem egy újabb adagot. Hát azt hiszem, már abból sincs.

Hozzávalók:
1 kg (fehér) liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 3,5 dl tej, 4,5 dl tejföl, 4 kiskanál só, + a kenéshez 1 tojás, 2 kiskanál só, 4 evőkanál szezámmag.(Újabban teszek bele 5 dkg olvasztott vajat is, megéri.)

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk egy kicsit, hogy felfusson. A liszt közepébe krátert készítünk ebbe öntjük a tejes élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, (az olvasztott vajat) az edény szélhez szórjuk a sót. Mindebből rugalmas, sima felületű tésztát dagasztunk. Egy órán át kelesztjük nyugodt meleg helyen. (Kicsit kevesebb idő is elegendő neki.)
A megkelt tésztát négy részre osztjuk. Egy-egy részt kinyújtunk kb. 1 mm vastagságú körré, és 16 körcikkre vágjuk. Egy-egy körcikket a szélesebb felénél kezdve feltekerünk. (Így összesen 64 db kiflit kapunk az 1 kg lisztből.) Sütőpapírral kibélelt v. kikent tepsibe tesszük helyet hagyva a tészta növekedésének. Pihenni hagyjuk 20 percig, majd felvert tojással megkenjük, meghinjtük sóval és szezámmaggal. Újabb 10 perc pihenés után 180 - 200 fokos előmelegített sütőben kisütjük.

Az eMpszi étrendjében a szezámmagos kifli tésztanapi étel. Nagyon finom sós sütemény, és nagyon csábít arra, hogy csak úgy eszegessünk belőle. De az eMpszi legfontosabb, leghasznosabb tanácsa, hogy vegyük komolyan, hogy csak evésidőben eszünk. És ez a hasznos tanács az ünnepek alatt is segít bennünket.

1 megjegyzés: