Oldalak

2011. március 29., kedd

88. lépés: Egyszer fenn, máskor lenn

 
Zöldségnapra: 

A múltkor már feltettem egyszer ide a blogba a töltött krumplit, de most egy kicsit zöldebbre csináltam, mert a fokhagyma helyett medvehagymával készült, illetve a tavaszi zöldekből készítettem hozzá mártogatóst. Legyen itt újból a néhány héttel ezelőtti recept - kicsit zöldebben! (Ja, és ha tényleg sütőben sütjük át a krumplit, akkor nem barnul meg ennyire a sajt ennyi idő alatt, mint ezen a képen, csak ezt én most a szendvicssütőbe tettem 15 percre, de kevesebb is elég lett volna. :) )

Zölddel töltött krumpli tavaszizöldes mártogatóssal

A töltött krumpli

Hozzávalók személyenként: 3 krumpli, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje,1 evőkanál medvehagyma apróra vágva, só, bors, 1 kiskanál vaj, 3 csipet reszelt füstölt sajt.  
Elkészítése: A krumplit megmossuk, és héjában bő vízben a szokásos módon megfőzzük. Amikor annyira meghűlt, hogy már könnyen tudunk vele dolgozni, meghámozzuk, és kivájjuk a krumplik közepét. (Erre alkalmas eszköz pl. egy süteményes villa.) Egy tepsit kikenünk olajjal. A krumpliból kivájt részt sóval, olajjal, medvehagymával, borssal, petrezselyemzöldjével együtt botmixerrel egyneműre mixeljük, majd a kisvilla segítségével visszatöltjük a krumplikba. Egy-egy borsónyi vajdarabot teszünk a tetejükre, melyre egy-egy csipet reszelt füstölt sajtot nyomunk. Előmelegített forró sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük, míg a tetején a sajt kicsit megpirul. A tavaszizöldes mártogatóssal tálaljuk.

A zöldes mártás


Hozzávalók: Egy marék (kb 10) dkg salátaboglárka apróra vágva, 5-10 medvehagyma levél, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje, egy evőkanál apróra vágott vadsnidling, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál balzsamecet, 3 evőkanál tejföl, só.
Elkészítése: A mustárból, olajból, ecetből, tejfölből öntetet készítünk, s belekeverjük a zöldeket, ízlés szerint megsózzuk. A töltött krumplival tálaljuk.

A 88. lépésben a gondoljunk arra, hogy a könnyebb, energikusabb hétköznapokon építsünk kapaszkodókat, hasznos szokásokat a nehezebb időkre.

Vannak nehezebb időszakok, amikor a napi események majdnem elsodorják az embert. Ilyenkor szeretnék egy kis megnyugvást, egy kis kikapcsolódást, valamit, amit enyhíti a napi feszültséget.
Ilyenkor a legnehezebb kitartani az elhatározásaink mellett, mert ilyenkor lép be az a reflex, hogy csak ezt éljük túl valahogy, nem számít most semmi, csak hogy éppen az adott időszakot kell kibírni, átvészelni valahogy. És könnyítsük a pillanatot, ahogy tudjuk. 


Ilyen nehéz helyzetekben a beépült szokásaink könnyítik meg leginkább az életünkre. Persze akkor van ez így, ha úgy tekintünk rájuk, mint kapaszkodóul szolgáló szokásokra, és nem úgy, hogy még egy plusz feladat, még egy valami, amire erőt kell fordítani. Ez is – mint annyi minden - nézőpont és meggyőződés kérdése. 
No, ezt nem könnyű elérni. Ezt a kapaszkodót nem akkor kell elkezdeni kiépíteni, amikor éppen úgy érezzük, összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Az ilyen kapaszkodók akkor már jó, ha megvannak. ezért, ha van rá fordítandó erőnk és figyelmünk, akkor érdemes minden nap építgetni, erősíteni a hasznos szokásainkat, mert ezek a kapaszkodók. Esetünkben ezek közül a legegyszerűbb az evésidők szokása. Ezt a legzűrösebb időszakokban is érdemes megtartani. Ha tudjuk, hogy stresszoldásból, pihenésből, megnyugvás okán szoktunk enni, és utána rögtön következik a fizikai és lelki kellemetlenségek sora: a puffadástól a lelkiismert-furdalásig 


A következő ilyen, ha már sikerül megtennünk, akkor ne együnk akkor, amikor zaklatottak vagyunk, amikor nem adottak a körülmények. Ez persze igen jelentős kihívás az olyan embernek, aki éppen attól nyugszik meg, lazul el egy kicsit, ha ehet pár falatot. De attól, hogy ez nagy kihívás, még megéri gyakorolni. Mi az hogy megéri? Nagyon megéri! Akkor is, ha tíz elhatározásból csak egyszer sikerül, mert az az egy is sok erőt ad majd később.
Holnap folytatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Ez most nekem szólt. :) Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Mar itt a Gerecseben is boven van medvehagyma. Hetvegen egy hatalmas gyalogturaval osszekapcsolva szedunk egy jo nagy adagot belole. Ugy tunik az ido is szep lesz a kellemes es hasznos tevekenyseghez.

    Ez a burgonya is remekul nez ki! :-)

    VálaszTörlés
  3. Vízicsibe, szívesen! :)

    Ircsike! Drukkolok, hogy szép idő legyen, és jól sikerüljön a kirándulás. :)

    VálaszTörlés