Oldalak

2010. december 16., csütörtök

Vasaskeksz

Ezt a mai bejegyzést két ok miatt írom ide. Mert sajnos elkészítését ajánlani csak azoknak tudnám, akik rendelkeznek a szükséges sütővel.

Az egyik ok, amiért leírom, az, hogy megőrizzem ezt a receptet is ilyen formában, hátha egyszer valaki kíváncsi lesz rá, hogy miket tudtam, mint ahogy én is kíváncsi lennék a nagyanyám receptjeire. Hát sajnos igen kevés van csak leírva belőlük.
A másik ok meg az, hogy hátha valaki tud valamit arról, hogy az ehhez a recepthez szükséges öntöttvas sütő beszerezhető-e valahol, vagy vajon mivel lenne helyettesíthető a beszerezhető dolgok közül. Én ezt az eszközt még a Mamától örököltem. Mondjuk meg is látszik rajta a kora, de ez semmit nem von le az értékéből.
Nálam ez a rácsos- vagy vasaskeksz nevű süti általában karácsony és húsvét idején kerül terítékre. Mamánál ez mindig volt készleten. Ugyanis végtelen ideig eltartható, s így állandóan volt valami kínálni való a váratlanul betoppanóknak is.

Nos, nézzük a receptet:

Hozzávalók:
30 dkg cukor, 4 egész tojás, 15 dkg vaj, fél rúd vanília, 1 sütőpor, 1 kiskanál méz, 2 centiliter rum, 75 dkg liszt.

Elkészítése: A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk jól kenhető állagú vajat, majd a többi anyagot. Összegyúrjuk, majd fél órán át hideg helyen pihentetjük. Kb. üdítőskupaknyi kis gömböket formázunk a tésztából. Az öntöttvas sütőt nyílt lángon felhevítjük, (mindkét oldalát 2-3 percig a lángban tartjuk) Majd belehelyezünk három gömböcskét, és összecsukjuk. A sütő súlya összenyomja a tésztát éppen kellő módon. Egy-két pillanat után megfordítjuk a sütőt, kinyitjuk, s egy hegyes kés segítségével kivesszük a megsült kekszeket, s helyükre újabb tésztagömböket helyezünk.

Az eMpszi étrendjében a tésztanapi édességek sorába tartozik ez a süti.

6 megjegyzés:

  1. Ostyasütő néven lehet kapni piacon, konyhafelszerelés boltban, néha hipermarketekben is. Én néhány éve vettem egy kis boltban, érdemes a kicsikbe benézni, nagyobb eséllyel tartanak, ill. tudnak hozni, ha kell.
    A recept egyébként érdekes, én ilyen formában sajtos tallért szoktam sütni vele. Igaz, használtam már fahéjas ostyához is, de eszembe sem jutott édes keksz készítése így. Szerintem kipróbálom :-).

    VálaszTörlés
  2. gigi, attól félek, hogy az ostyasütő sokkal vékonyabb tésztát süt. Ez a keksz jóval vastagabb, mint az ostya. Én a gofrisütőt jobban el tudtam volna képzelni, de az meg azért túl vastagra hagyja a tésztát ehhez. Valahol az ostya és a gofri között van a vastagsága.

    Bianka, meg is becsülöm. :)

    VálaszTörlés
  3. Margit2-nek van ilyen sütője...esetleg írj neki a blogolon privit.

    VálaszTörlés
  4. Vízicsibe, köszönöm. Írok majd neki.

    VálaszTörlés
  5. Nem hiszem, hogy vékony a tésztája, én ugyanazzal a sütővel sütöm az ostyát is és a sajtos tallért, ami nálunk szintén elég vastag, nagyjából így néz ki ,mint a te kekszed. Szerintem attól is függ, mennyire szorítjuk össze azt a sütőt.
    A gofrisütő nagyon vastagat süt szerintem.
    Anyunak amúgy régi sütője van, ami pont olyan tésztát készít, mint az én új ostyasütőm, és nagyjából úgy is néz ki, ezért gondolom, hogy tökéletes megoldás.

    VálaszTörlés