Jenci mondta, hogy ezt készítette
tegnap ebédre. Feléjük – ott Provence-ban – ez gyakran előfordul. Elmondta,
hogyan készül, szokás szerint többé-kevésbé jegyeztem meg, úgy fogtam hozzá emlékezetből, de mivel jó lett így,
leírom.
Hozzávalók:
6 db nagyobb paradicsom. 3-4 gerezd
fokhagyma. 1 dl olaj, 6 evőkanál prézli, 1 csokor petrezselyemzöldje, 10 dkg
vaj, só, bors.
Elkészítése:
A fokhagymát összezúzzuk,
beleteszünk egy kávéskanál sót. Állandó keverés mellet cseppenként hozzáadjuk
az olajat (olyan állagú lesz, mint a majonéz. Ez nyilván nem olyan fontos, csak
én élveztem, hogy ilyen fokhagyma-majonézt készítsek). Ebbe a masszába
belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldjét és a prézlit. Borssal
ízesítjük.
A paradicsomokat az „egyenlítőjükön”
kettévágjuk. A vaj felét felforrósítjuk, s a paradicsomok vágott felületét egy
kicsit megsütjük a vajon. Majd vágott felével felfelé felsorakoztatjuk őket (a
tűzről levett edényben), rájuk halmozzuk az olajos, fűszeres prézlit, és a vaj
másik feléből egy-egy kis vajforgácsot teszünk még rájuk. Fedő alatt (vastag
talpú lábosban) kb. fél óra alatt készre sütjük.
Rizzsel tálalhatjuk.
Az eMpszi étrendje szerint
tésztanapi étel. Kevesebb vajjal is készíthetjük, hogy kalóriaszegényebb
legyen.