Már több, mint három hete megvolt
a műtét, de még mindig félárbóccal vagyok. A konyhában sem igen tüsténkedek.
Bár néha ott vagyok, nagy virgoncan csinálok ezt-azt, de aztán meg győzöm
összeszedni magam. De most hétvégén „muszáj” volt egy kicsit konyháznom.
Ferencék
ezen a héten táboroznak a lovasokkal. Hétfőre az ebédet ő akarata elkészíteni,
méghozzá lehetőleg Cey-Bert Róbert
könyve – a Honfoglaláskori magyar konyha – szellemében. A könyv szóhasználata
nyomán egy áldosra és egy mézelényre gondolt. Áldosnak Cey-Bert a gulyáslevesre
emlékeztető fűszeres gazdag leveseket nevezi, melyek a maguk korában áldozati
ételként kerülhettek a fejedelem, a vezérek asztalára. A mézelény pedig durva
közelítéssel édességnek, süteménynek mondható. Egy kicsit ötleteltünk rajta, és
kialakult a konkrét elképzelés. Én vállaltam a mennyiségek meghatározását és a „szakmai”
támogatást, az érdemi munkát Ferenc végezte, de azért közös munkának érzem a
végeredményt, melynek helye van itt a blogban.
Nos, készítettünk egy ragulevesszerű levest zöldfűszeres galuskával –
nevezzük ezt bogádi áldosnak, és egy rizskochra emlékeztető ételt kölesből
őszibarackkal ízesítve, legyen ez nyári kölesmézelény. :)
Bogádi áldos
(12 főre – jó bőven
számolva, éttermi adagban van az 16 főre is :) )
Hozzávalók: 2 kg sertéslapocka, só,
bors, 4 fej vöröshagyma, 1 púpozott evőkanál zsír, 8 db sárgarépa, 1 nagy
csokor petrezselyemzöldjének szára (nem volt itthon petrezselyemgyökér), 6
gerezd fokhagyma, kb. 8 borókabogyó, 2 kiskanál koriandermag (összetörve), 4 csipet sáfrányos szeklice, Táláskor kb. fél liter tejföl, zöldfűszeres galuska fél kg
lisztből és friss tárkony.
Elkészítése: A hagymát apróra vágtuk, a
zsírban dinsztelni kezdtük, hozzáadtuk a nagyon apróra vágott
petrezselyemszárat, az összezúzott fokhagymát és a hasábokra vágott sárgarépát.
Addig dinszteltük, amíg a hagyma aranysárgára pirult. Ekkor hozzáadtuk a kis
kockákra vágott húst, sóztuk, borsoztuk, majd alkalmankénti kevergetés mellett
addig pároltuk, amíg a saját leve elegendő volt a pároláshoz. Ekkor hozzáadtuk
a borókabogyót, az összetört koriandermagot és jól átkevertük, hozzáadtunk 4
liter vizet. Készre főztük.Beletettük a sáfrányos szeklicét. Zöldfűszeres nokedlit készítettünk hozzá
levesbetétnek, melyet tálaláskor adtunk hozzá a frissen összevágott tárkonnyal
és a tejföllel együtt.
Zöldfűszeres galuska
Hozzávalók: fél kg liszt, 4
tojás, 4 kiskanál só, 1 nagy csokor vegyes zöldfűszer (snidling, szurokfű=oregánó,
borsikafű, kakukkfű levele és virága, kerti borágó levele és virága) nagyon
apróra vágva (ebben a formában kb. 4 evőkanálnyi mennyiség), 5+3 dkg olvasztott
vaj és annyi víz, hogy (kicsit sűrűbb) noldelitésztát tudjunk keverni. Sós víz
a kifőzéshez.
Elkészítése:A lisztet elkevertük 4 kiskanál sóval, az apróra vágott
zöldfűszerekkel, 5 dkg olvasztott vajjal, a tojással és annyi vízzel, hogy
galuskatésztát kapjunk. Forrásban lévő sós vízbe szaggattuk, kifőztük, majd
leszűrtük, leöblítettük, és kb. 3 dkg olvasztott vajjal összekevertük.
Tálaláskor került a levesbe.
Nyári kölesmézelény
(12 főre, de szintén elég lenne ez 16
embernek is, de milyen lenne már, ha a lovasoknak osztani kellene az ételt… )
Hozzávalók: 1 kg köles, 3 liter tej, kb. fél kg méz, 12
tojás, 10 dkg vaj, 4 csipet só, kb. 1,5 cm-es friss gyömbér reszelve, 2 kiskanál őrölt
fahéj, 1 kg őszibarack.
Elkészítése: A kölest a tejben 2 csipet sóval megfőztük. Az elején
kellett kevergetni, hogy ne süljön le a köles az aljára. Amikor már majdnem az
összes tej elfőtt, lezártuk a tüzet, és hagytuk fedő alatt hűlni, dagadni a
kölest. Amikor már langyosra hűlt, akkor folytattuk vele a munkát. Egy nagy
edénybe tettük, hogy könnyen hozzá lehessen keverni a többi hozzávalót. Először
a 10 dkg olvasztott vaj, majd a méz került bele. (A mézet nem mértük, csak
tippelem, hogy kb. mennyi lehetett.) Hozzáadtuk a 12 tojássárgáját és a
fűszereket és a meghámozott, kimagozott és kb. cseresznyényi darabokra vágott
őszibarackot . A tojásfehérjét 2 csipet sóval kemény habbá vertük, óvatosan belekevertük
a kölesmasszába. Kikent, kilisztezett tepsikbe tettük (2 tepsinyi mennyiség),
és előmelegített 180 fokos sütőben kisütöttük. Különféle lekvárok esetleg
fajéjas méz adhatók mellé tálaláskor. (Óvatosan érdemes feldarabolni, mert egy
kicsit törékeny, morzsálódós.)