Az utóbbi időben olyan elfoglalt
vagyok, hogy a határidős kötelezettségek és a napi rendszeres teendők mellett
nemigen jutott időm másra, de ma reggel fellázadtam, s lementem Rögződbe.
Virágja teljében van az akác, s kezd nyílni a vadrózsa is. Ebből terveztem meg
a mai ebédünket.
Akácvirágos gofri
Hozzávalók:50 dkg liszt, 4
tojás, 1 kiskanál só, 10 dkg akácvirág (kb. 25 db) szára (és rovarok :)) nélkül, 10 dkg cukor,
5 dl tej, kb. 2,5 dl buborékos ásványvíz (szóda)
Elkészítése: az akácvirágot leszedjük a szárról, s figyelünk arra,
hogy ne legyen a virágban rovar. A 4 tojás sárgáját kikeverjük a cukorral,
beletesszük a sót, a lisztet és a tejet váltakozva adjuk hozzá keverés közben, majd
annyi ásványvizet adunk még hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A
tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük az akácvirágot, majd óvatosan a
tésztához keverjük. A felforrósított gofrisütőben kisütjük.
Vadrózsás almamártás
Hozzávaló: kb. 60 dkg =4 db téli alma (pl. Jonatán), 10dkg vaj, 10
dkg cukor, kb. 60 db vadrózsavirág szára, zöld része nélkül.
Elkészítése:A rózsákról lecsipkedjük a zöld csészeleveleket, az
almát kimagozzuk, s apróra vágjuk (én nem hámozom meg), a vajat s benne a
cukrot felolvasztjuk, s megpároljuk benne az almát lassú tűzön, fedő alatt.
Végül a rózsaszirmokat is hozzátesszük, átpároljuk.
Az eMpszi étrendje szerint tésztanapi étel.